Вести

Dalje unapređenje postojećih odnosa Srbije i Slovenije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas, tokom razgovora sa potpredsednicom Vlade i ministarkom spoljnih poslova Republike Slovenije Tanjom Fajon, da su politički dijalog i bilateralna saradnja dveju država tradicionalno dobri i da postoji stalna težnja obeju strana za unapređenjem postojećih odnosa.

Brnabić je, kada je reč o pitanju evropskih integracija, naglasila da Srbija izuzetno ceni stav Slovenije, koja zagovara agendu proširenja Evropske unije, pre svega na region Zapadnog Balkana, i zahvalila na kontinuiranoj podršci koju ova zemlja pruža Srbiji na evropskom putu.

Srbija će, kako je istakla, nastaviti reforme u oblasti vladavine prava, koje su važne za našu državu i građane i dalji privredni razvoj.

Premijerka je, govoreći o ekonomskoj saradnji, ocenila da je Slovenija značajan investitor na srpskom tržištu, dodajući da kompanije iz ove zemlje zapošljavaju veliki broj ljudi u Srbiji i  da očekuje da će taj broj u budućnosti nastaviti da raste.

Šefica slovenačke diplomatije je istakla da je rast investicija pozitivno ocenjen i da Slovenija nastoji da privuče više srpskih kompanija na svoje tržište.

Ona je prenela da je Slovenija zainteresovana i za ponovno uspostavljanje železničkog saobraćaja, koji bi umnogome olakšao saradnju dveju država.

Kada je u pitanju situacija na Kosovu i Metohiji, Fajon je navela da je Slovenija saglasna sa neophodnošću potpune implementacije Briselskog sporazuma i da podržava nastavak dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Uspon
Back to top button