Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiKultura

Dan šaha u Valjevskoj gimnaziji

Podružnica matematičara Valjevo i Valjevska gimnazija u nedelju, 6. novembra 2016. godine, sa početkom u 9 časova, organizuju Dan šaha u Valjevskoj gimnaziji. Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koje su predviđene projektom „Od igre do nauke kroz svet matematike“, koji Podružnica matematičara Valjevo realizuje u okviru implementacije Lokalnog plana akcije za decu grada Valjeva.

Nadmetanje u nedelju predviđa šahovske turnire za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i takmičenje u rešavanju šahovskih problema. Turniri će se igrati po švajcarskom sistemu u sedam kola, sa tempom igre od 15 minuta po igraču. Najuspešniji pojedinci i ekipe biće nagrađeni.

U okviru projekta „Od igre do nauke kroz svet matematike“ realizovana je obuka za učenike za sprovođenje vršnjačke edukacije, a organizovana su i naučno-popularna predavanja o temama predstavljanja misaonih igara u disciplinama u kojima će biti organizovana takmičenja: šah, reversi (othello), Rubikova kocka, sudoku i logičke zagonetke.

Nakon turnira u šahu, biće organizovana gradska takmičenja u reversiju, sklapanju Rubikove kocke, u rešavanju sudoku problema, logičkih zadataka, ali i gradski matematički kviz. Cilj projekta je popularizacija matematike, misaonih igara, razvoj logičkog razmišljanja, podsticanje samostalnog istraživačkog rada, unapređenje matematičke pismenosti, ali i sticanje novih znanja o aktuelnim naučno popularnim temama iz ove oblasti. U projekat će biti uključeno 250 učenika osnovnih i srednjih škola.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!