Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Dan sećanja na pilota Milenka Pavlovića 4. maja

U Valjevu će se u petak, 4. maja obeležiti 19 godina od pogibije pilota pukovnika Milenka Pavlovića.

Program počinje u 12 časova pored spomenika u Ulici Vladike Nikolaja.

Tom prilikom će biti položeno cveće i izveden prigodan program ispred spomenika Milenku Pavloviću. Potom će u 13 časova biti položeno cveće na spomen-obeležje u selu Bujačić.

Iz komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO je stigla potvrda da će biti izvršen let aviona u 12.04, u znak odavanja počasti Milenku Pavloviću.

Za saobraćaj će u periodu od 11.30 do 13.00 biti zatvorene deo Ulice Vladike Nikolaja (od Ulice Milenka Pavlovića do Ulice Željka Vasiljevića) i Ulica Milenka Pavlovića ka Pasterovoj.

Ovom pilikom pozivamo građane da u što većem broju prisustvuju ovim događajima, kako bismo se simbolično odužili herojstvu pilota pukovnika Milenka Pavlovića, koji je za vreme NATO bombardovanja, 4. maja 1999. godine poginuo u vazdušnoj borbi iznad Valjeva.

 

Milenko Pavlović, komandant 204. lovačko-avijacijskog puka, žrtvovao se da bi spasao mlađeg kolegu sigurne smrti koja ga je čekala u neravnopravnoj borbi sa NATO avijacijom.

Kada je 4. maja 1999. stiglo naređenje o poletanju na NATO avione koji su nadleteli Valjevo, Pavlović je dežurao na izmeštenom komandnom mestu u Staroj Pazovi. Javio je svom zameniku da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu da ne poleti i krenuo ka Batajnici.

Prišao je avionu i rekao: “Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!” Izvukao je iz kokpita mladog pilota i odleteo put rodnog kraja.

Borba se odvijala nad Valjevom, samo 50 kilometara od Pavlovićevog rodnog Gornjeg Crniljeva, a kada se na nebu, pred velikim brojem očevidaca, pojavila vatrena kugla, Valjevci su pomislili da je pogođen NATO avion.

Uskoro, međutim, stigla je vest da su u Petnicu pali ostaci našeg “miga 29”.

Milenko Pavlović se nije katapultirao. Odmah po poletanju, otkazao mu je generator naizmenične struje, čime je praktično ostao “slep”, jer mu nije radio radar, a protiv sebe je imao 16 NATO lovaca u naletu na vojnu fabriku “Krušik”.

U prvi mah uspeo je da ih rastera, ali su ga pogodile rakete sa holandskog F-16 iz reona Tuzle.

Bio je to poslednji Milenkov let, i poslednji let do kraja NATO agresije – do tada je uništeno 11 “migova”, šest u vazduhu i pet na zemlji.

Pavlović je posthumno odlikovan Ordenom za hrabrost i Zlatnom letačkom značkom.

Izvor:alo.rs i valjevo,rs foto:privatna arhiva

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!