Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Danas Srpski a sutra Matematika a 25 juna Kombinovani

Završni ispit za učenike osmog razreda poceo je danas u  9 casova

Iz srpskog jezika učenici  danas polagali gradivo , 24. iz matematike i 25.kombinovani test . Testiranje će sva tri dana biti od 9-11 časova , izrada svakog testa traje 120 minuta .

„Što se tiče same procedure vezano za završni ispit, sutra ŠU preuzima testove za Kolubarski i Mačvanski okrug u Beogradu za sve učenike osmog razreda u pratnji policije. Testovi se dopremaju iz Beograda na tri punkta za dva okruga .U Valjevskoj gimnaziji je punkt za Kolubarski okrug u Šapcu imamo punkt za četiri opštine i to su : Šabac,Bogatić,Vladimirci i Koceljeva. U Loznici je treći punkt  za Loznicu, Krupanj, Ljuboviju i Mali Zvornik. Dakle na tri mesta se dopremaju testovi i tu noć će čuvati policija .Delimo ih 23.juna od 5:20 u Kolubarskom okrugu. U to vreme podeliće se opštinama koje su najudaljenije od Valjeva i to: Ljig,Belanovica, Osečina i Pecka. Zatim sledi Ub,Lajkovac,Mionica. Potom idu naše škole sa seoskog područja grada Valjeva i na kraju gradske valjevske osnovne škole preuzimaju testove i sve to do 6:30 završavamo. Od tog vremena kada predamo testove i kada direktori škola zapisnički preuzmu o njihovoj bezbednosti se brinu direktori škola.Posebno se preuzimaju za srpski,matematiku i kombinovani. Kada direktori donesu kese sa testovima u svoje škole otvaraju ih u prisustvu dežurnih nastavnika ,zatim se deli učenicima .Učenici ulaze u prostorije za testiranje u 8:30, a u 8:45 počinje podela testova. Sve do 9 časova učenici mogu postavljati pitanja, tražiti obrazloženja sve do trenutka kada otvore test i počne testiranje“, rekla je načelnica Školske uprave za Kolubarski i Mačvanski upravni okrug dr Zorica Jocić na juče održanoj konferenciji za medije.

Što se tiče samog procesa polaganja po rečima Zorice Jocić organizovano je u učionicama sa najviše po 12 učenika i  dva dežurna nastavnika, izuzev u školama koje imaju manje od 50 učenika osmog razreda. Oni  mogu organizovati završni ispit  po stručnom uputstvu u fiskulturnim salama ili većim prostorima uz propisano rastojanje između dece 2m u svakom smeru.

„Škole su u obavezi da obezbede sve uslove za polaganje ispita i osvetljenje i provetravanje i osveženje, dakle sve ono što je učenicima potrebno. Svako od aktera ovog procesa ima određena zaduženja i mora ih se držati. Svi su obučeni, Zavod  je organizovao te vrste obuka, trudili smo se da bude što manje nejasnoća i da ostavimo što manje prostora za zabunu bilo koje vrste. Na završnom ispitu učenici moraju da imaju đačku knjižicu, to proverava razredni starešina pre ispita  i ID broj.To je značajan dokument neophodan za polaganje. Dežurni nastavnici proveravaju da li su učenici poneli neophodan pribor i naravno mora se voditi računa i o disciplini, naglasila je Jocić i dodala da  određene faze celog ovog procesa završnog ispita i upisa u srednje škole su digitalizovane.

„Portal  www.mojasrednjaskola.gov.rs je jedna pristupna tačka koja omogućava sve elektronske usluge koje su vezane za pojedine faze ovih procesa npr. kod preliminarnih rezultata da roditelj, učenik ili  zakonski zastupnik  može da izvrši elektronski uvid u pleniminarne rezultate , zatim kod konačnih rezultata , kod popunjavanja liste želja koja takođe se može elektronski popunjavati , kod objavljivanja rasporeda po školama i prvog i drugog upisnog kruga .Sve ove elektronske usluge idu preko eUprave Vlade Republike Srbije i olakšaju učenicima i njihovim roditeljima uvid i transparentnost svih faza ovog procesa“, istakla je dr Zorica Jocić.

Nakon završnog ispita pleniminarni rezultati završnog testa objavljuju se 27.juna, a 2.jula su konačni rezultati testiranja, odnosno završnog ispita, zatim 11.jula su zvanični rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima.

„Učenici popunjavaju  listu želja koja sadrži 20 opredeljenja i tu je vrlo bitno da budu realni prilikom popunjavanja, da u odnosu na svoj broj bodova popune te obrazovne profile i svakako će biti raspoređeni po broju bodova. Na završnom ispitu iz srpskog jezika najviše se može dobiti 13 bodova , toliko iz matematike i 14 iz kombinovanog testa. Svaki test ima 20 poena- 20 zadataka najviše, množi se sa koeficijentom 0,65 i dolazi se do 13 poena, a za kombinovani test se množi sa koeficijentom  0,70 znači 14 poena. To je ukupno 40 poena, dok na opštem uspehu učenici mogu imati najviše 60 poena , znači ukupno 100 poena. Na osnovu ostvarenog uspeha u školovanju u šestom, sedmom i osmom razredu i ostvarenog broja bodova na završnom ispitu naši učenici bi trebalo da popune liste želja, naravno vodeći se time šta oni žele , koji obrazovni profil da upišu, čime da se bave , ali moraju biti realni , ne mogu upisati svakako neke profile koji traže preko 90 poena ako nemaju toliki broj bodova. Liste želja se ove godine elektronski mogu popunjavati , roditelji i zakonski zastupnici mogu da pristupe putem određenih softvera i aplikacija koje su utvrđene uz korisničko ime i lozinku a sve će to dobiti u svojim školama, ali to mogu da urade i u školi .Školska komisija će svakako primiti sve prijave i u školi“, objasnila je Jocić.

Od 12.-18.jula je podnošenje prijava i upis učenika u srednje škole elektronskim putem. To je prvi upisni krug koji se realizuje elektronskim putem a 12. i 13.jula je moguće i neposredno u školi upisati učenike, omogućena  je i jedna i druga usluga. Drugi upisni krug  je 16.jula.

„Ove godine imamo ukupno u ŠU u Kolubarskom okrugu 1.445 učenika osmog razreda , Mačvanskom  2.704 što je ukupno 4.149 učenika osmog razreda, 4.604 slobodna mesta u srednjim školama. Znači biće mesta za sve samo je bitno da se rasporede po broju bodova i da upišu ono što žele“, kaže dr Zorica Jocić.

Slobodnih mesta za upis u srednje škole u Kolubarskom okrugu je 1.588, dok u Mačvanskom okrugu je 3.016 mesta.

U Kolubarskom okrugu po opštinama u Valjevu u Tehničkoj školi ima najviše slobodnih mesta 240 ili 8 odeljenja , u Valjevskoj gimnaziji 214, Poljoprivrednoj, Ekonomskoj i Medicinskoj  školi po 180 slobodnih mesta po šest odeljenja .U Ubu ima šest slobodnih odeljenja ili 180 slobodnih mesta u Tehničkoj školi i u Gimnaziji 60, što je ukupno  240 mesta u opštini Ub.

U opštini Lajkovac je 120 slobodnih mesta odnosno četiri odeljenja u opštini Ljig tri odeljenja 90 slobodnih mesta i u Mionici i Osečini po 60 slobodnih mesta.

„Svakako će biti dovoljno mesta za sve učenike osmog razreda i nadamo se da će se završiti sve na najbolji mogući način.

Svi mi koji radimo u Ministarstvu prosvete i tehnološkog razvoja želimo im sreću, da urade to na najbolji mogući način i da se upišu u željene srednje škole“,rekla je  rukovodilac Školske uprave za Kolubarski i Mačvanski upravni okrug dr Zorica Jocić .

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!