Вести

Delegacija Jakutije u poseti Beogradu

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević razgovarao je sa delegacijom ruske Republike Saha-Jakutija, koju je predvodio Vladimir Vasiljev, zamenik ministra spoljnih poslova Jakutije.

Nikodijević je podsetio da je prvi susret dve delegacije održan 2017. godine u Beogradu, čime je počelo veliko prijateljstvo između dva naroda.

– Izuzetno mi je zadovoljstvo što ste se ponovo vratili u naš grad, što znači da vam je u Beogradu bilo veoma lepo i drago mi je je što je iz našeg prvog susreta proizašlo Društvo srpsko-jakutskog prijateljstva. Tokom ove posete sarađivaćemo u oblasti kulture, a naša dva naroda povezuju dva velika reformatora, Vuka Stefanovića Karadžića i Alekseja Kulakovskog. Razgovarali smo i o tome da naš sledeći susret pored kulturne, obuhvati i ekonomsku saradnju, potpisivanjem Okvirnog sporazuma o saradnji  jer želimo da ojačamo veze između Srbije i Jakutije. Takav sporazum, pored saradnje u kulturi i sportu, predvideo bi i privrednu saradnju naših privrednih komora, naročito u oblasti građevinarstva, jer je reputacija srpskih građevinskih preduzeća veoma visoko kotirana – istakao je Nikodijević.

Prvi zamenik ministra za spoljne veze i poslove naroda Jakutije Vladimir Vasiljev ukazao je da postoji mnogo prilika za saradnju između Srbije i Jakutije i ocenio je da Društvo srpsko-jakutskog prijateljstva mnogo znači za buduću saradnju.

– Mi uvek podržavamo spoljnu politiku Ruske Federacije i radimo sve što je u našoj moći da Rusija i Jakutija ovde budu što češće prisutne. Želim da se zahvalim svojim sunarodnicima koji se trude da stvore što bolje odnose sa srpskim narodom, a vas želim da pozovem u posetu teritoriji koja se smatra najhladnijom na svetu, ali i da vas uverim da počašćeni našim gostoprimstvom to nećete osetiti – istakao je Vasiljev.

Delegacija Jakutije u Beogradu se nalazi u okviru manifestacije „Saglasje razlika” u čast dva reformatora jezika, Vuka Karadžića i Alekseja Kulakovskog. Prvi put delegacija Jakutije posetila je Beograd u junu 2017. godine kada su u našem gradu proslavili svoj prvi nacionalni praznik Iseh (susret leta i zime) u Surčinu.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Uspon
Back to top button