ВестиИнформације

До Београда брзином од 120 км/ч за један сат и петнаест минута

„Инфраструктура железнице Србије“ и руска компанија „РЖД Интернешнл“ потписале уговор о обнови 77 километара пружне деонице Ресник – Ваљево вредан 80 милиона долара

Радови на првој деоници барске пруге Ресник – Ваљево која ће у наредних четрнаест месеци бити етапно реконструисана из руског државног кредита, отпочеће најкасније до средине марта. У првој фази предвиђена је реконструкција доњег колосечног строја на потезу Вреоци – Ваљево а завршетак се планира до почетка летње туристичке сезоне, 10. јуна 2016. године. Већ у септембру отпочеће реконструкција деонице Ресник – Вреоци а пројектовани завршетак друге фазе радова на железничком коридору кроз Западну Србију је – април 2017. године!

Инвестициона вредност амбициозног подухвата на овој магистралној траси је 80 милиона долара. Ремонтом наведене саобраћајнице постићи ће се неупоредиво већа безбедност и  знатно повећати пропусна моћ пруге. Ипак, далеко најзначајнија информација за љубитеље клопарајућег звука вагонских точкова по челичним шинама свакако је она која се тиче брзине и скраћења времена путовања. Уместо садашњих 2 сата и 10 минута, трансфер возом до Београда (половином наредне године) трајаће 1 сат и 15 минута.

Чињеница је да ова пруга није на завидном нивоу техничке поузданости пошто на њој није било озбиљнијег ремонта од када је изграђена пре 40 година, рекао је приликом потписивања анекса уговора (10. децембра прошле године), в.д. генералног директора „Инфраструктура железнице Србије“ мр Горан Максић.

Ради очувања безбедности, брзине су смањене на 30 до 50 км/сат, што је довело до мање пропусне моћи и кашњења возова – казао је он истичући притом национални и међународни значај барске пруге која повезује Јадрански басен са Паневропским коридором 10.

 

У периоду од 2003. до 2008. године обављени су радови капиталног ремонта на појединим деловима пруге између Ресника и Ваљева. Извођени су најпре на деоници Ресник – Бела Река а затим и на потезу Словац – Ваљево. Реализацијом поменутог  уговора, инфраструктурна ревитализација барске пруге кроз нашу земљу у дужини од 287 километра биће потпуно комплетирана будући да се у наредним годинама планира и етапна интервенција на колосеку све до државне границе са Црном Гором. Према речима генералног директора Саобраћајног института ЦИП Милутина Игњатовића, ремонт пруга у свету врши се на сваких 25 до 30 година. ЦИП који је својевремено и пројектовао барску пругу сада је, такође, урадио пројекат за обнову прве деонице до Ваљева што подразумева да ће се брзина возова ускоро вратити на некадашњих 120 км/сат.

 

Колико су српске железнице у заостатку са модерним временом можда  најбоље илуструје податак да је путовање возом од Београда до Бара 2012. године трајало чак  11 сати и 16 минута док је најкраћи трансфер забележен на истој релацији био још 1987. године и износио је тек 6 сати и 52 минута! Са 254 тунела укупне дужине 115 километара и 234 бетонских и челичних мостова, барска пруга представља  један од највећих градитељских подухвата у овом делу Европе. Њена изградња завршена је пре нешто више од 40 година (27. новембра 1975. године), а први воз који је прошао пругом 28. маја 1976. године био је Плави воз којим је путовао Јосип Броз Тито.

Uspon
Back to top button