Политика

Комфорна позиција Српске напредне странке

  • СДПС и Покрет социјалиста за сада једини коалициони партнери ваљевских напредњака
  • према најновијем (интерном) истраживању јавног мњења у Ваљеву, СНС има подршку од чак 48 % опредељених грађана

Предстојеће локалне изборе који ће се одржати крајем априла ваљевски напредњаци дочекују с великим оптимизмом. Централа странке дала им је максималну слободу у креирању изборне листе што подразумева потпуну аутономију приликом стварања предизборне коалиције. Да ли ће се на будућој заједничкој листи најмоћније странке у Ваљеву наћи одређене партије, покрети, удружења или угледни појединци врло брзо ћемо сазнати. Оно што је већ сада сасвим извесно то је да ће критеријуми напредњака за евентуални савез са локалним страначким испоставама бити изузетно високи. Аранжмани ни у ком случају неће бити прављени са политичким организацијама које су традиционално на супротној страни у концепцијском односно идеолошком смислу. Поучени лошим искуством из 2012. године када су на „својим леђима“ у градски парламент увели неке маргиналне странке, које су се затим експресно окренуле новим партнерима, СНС ће овога пута брижљиво селектирати одборничку листу. Намера је, тврде, предупредити сва евентуална (непријатна) изненађења.

Осим СДПС и Покрета социјалиста који су, такорећи, готово сигурни коалициони савезници овдашњег СНС-а, до овог тренутка нико од потенцијалних партнера није званично преговарао са ваљевским руководством Вучићеве странке у вези заједничког наступа на предстојећим локалним изборима. Према речима Михаила Милутиновића, секретара градског одбора СНС, са свим релевантнијим политичким чиниоцима, напредњаци су током минулих седмица већ направили конекцију.

Сви долазе код нас што је и природно. Ми смо стожерна странка будуће власти на локалу и они то врло добро знају. Нећемо бити арогантни у преговорима са потенцијалним коалиционим партнерима, још мање препотентни. Истовремено, савршено смо свесни своје снаге тако да нећемо бити ни наивни, експлицитан је Милутиновић. Истина, донекле и загонетан јер упркос инсистирању редакције ВА 1 није желео да открије идентитет бројних „удавача“ које се, вели, увелико нуде и стрпљиво чекају у реду пред вратима СНС на градском тргу. Лежерност напредњака на овом плану не треба да чуди будући да је најновија (интерна) сондажа бирачког тела прилично охрабрила активисте најмоћније странке у граду на Колубари. Актуелни рејтинг ваљевских напредњака, судећи према информацијама из изборног штаба странке, котира на чак 48 % опредељених бирача и то у ситуацији када би на изборе кренули буквално без медијске кампање. Страначка машинерија коју чини преко шест хиљада чланова градског одбора прилично је утегнута, кажу и паклено уиграна?! Илустрације ради, довољно је споменути да овдашње руководство градског одбора сваког момента може без икаквог проблема подићи готово 500 својих људи а затим их, према потреби, муњевито распоредити на читавој територији града. Такозване симулације „изборног дана“ континуирано се практикују још од прошлог лета. Отуда и не чуди амбициозно подигнута лествица када је у питању пројекција очекиваног изборног резултата. Рачуница је једноставна. Буде ли се на локалним изборима остварио тријумф макар и за 0,5 % изнад резултата на парламентарним изборима – нова владајућа гарнитура у Ваљеву имаће широм отворена врата у апсолутно свим ресорним министарствима наредне четири године. Елаборирати о значају озбиљнијег уплива (локалне самоуправе) у државне фондове беспредметно је и депласирано. Уосталом, ваљевци су на својој кожи већ искусили како изгледа када нас новац али и (не)суђени инфраструктурни пројекти заобилазе у широком луку. Владавина СПС-а као стожерног стуба већинске коалиције у којој се чак и сада налазе давно упокојене странке, свакако је омогућила пристојну егзистенцију вечитим кадровицима навикнутим на редовне буџетске принадлежности. У појединим случајевима имала је и терапеутско дејство за партијске диносаурусе који би по здравој логици одавно морали бити у (не)заслуженој пензији. Житељима нашег града није донела апсолутно ништа. Можда само јачу депресију и континуирано страховање због потпуно неизвесне егзистенције.

Uspon

2 Komrntara

    1. Sve ispod neće biti dobro. Samo da ne izgubimo korak sa Vladom Republike Srbije. To bi našim Valjevcima, mada ne živim dugo u Valjevu, trebalo objasniti. Nadajmo se da će nova vlast u Valjevu biti Narodna a ne kao do sada odnarođena vlast. Srećno!

Back to top button