Вести

Dodik:Vreme da Srbi definišu svoj nacionalni i državni cilj

Vreme da Srbi definišu svoj nacionalni i državni cilj, smatra predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i dodaje da podržava ideju predsednika Vučića o razgraničenju

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je vreme da Srbi izađu sa jasnim političkim, nacionalnim programom i zahtevima, koji bi mogli da budu njihov cilj u ovom veku, za razliku od prethodnog, koji je, kaže, za nas bio katastrofalan vek.

„Međunarodne okolnosti su se promenile“, kaže Dodik u Intervjuu Tanjugu.

On napominje da ne misli na promene američkog ili nekog drugog međunarodnog stava, mada se i tu, kako kaže, nešsto menja, već na činjenici da, recimo, u proteklih 20 godina Dejtonski sporazum nije poštovan, da su umanjena prava Republike Srpske, da je položaj naših sunrodnika u okolnim zemljama težak i, konačno, da je Srbima sada već dosta svih poniženja.

„Vreme krajem devedesetih godina i loš period srpskog naroda je prošlo. Moramo da se izdignemo iznad toga i da kažemo: “Da, ovde smo stali, dovde smo došli, šta je to što želimo da uradimo da nama bude bolje?““, uveren je predsednik Srpske i dodaje:

„A ne ovako pocepani na srpski nacionalni i državni korpus, zaokupljen stalno nekim rešenjima, da li Kosovo, da li Republika Srpska, da li vamo, da li tamo, bez jasnoga putokaza kud idemo…“.

Ali, ističe Dodik, prvo – razgraničenje.

„Zašto razgraničenje? Zato što svi narodi oko Srba, a Srbi su im donosilac slobode kroz istoriju, pokušavaju da svoju nacionalnu i državnu gradnju isključivo obavljaju na antisrpskoj politici. Od Hrvatske do, evo, Bošnjaka ovde u Bosni, do Albanaca na Kosovu, pa i Crnogoraca u CG, pa i Makedonaca, koji osporavaju pravo našoj crkvi tamo da egzistira, i mnogo čega drugog“, objašnjava on

A, ako je već tako, kaže, onda je najbolje da se razgraničimo.

„To ne znači da ćemo mi napraviti bodljikave žice na našim ogradama. Ne, mi samo hoćemo da afirmišemo naše interese. Znači, Republika Srpska, Srbija, četiri opštine Kosova, reintegracija srpske politike i nacionalnih interesa u CG“, tumači Dodik pojam razgraničenja kako ga on vidi.

Predsednik Srpske kaže da zato podržava ideju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali dodaje da se on istovoremeno zalaže i za razgraničenje u Bosni i Hercegovini.

„Republika Srpska treba da nastavi da se bori za svoj pun državni kapacitet. Ja verujem u tu ideju, bez obzira na neke koji bi se, možda, sada podsmešljivo nasmejali tome. Ja verujem, jer nekako osećam taj puls naroda ovde, koji naprosto nije prestao da veruje u tu mogućnost i da ono što nas je kao nevreme snašlo, kao to nevreme treba da prođe i da će doći vreme da mi možemo da se pozicioniramo“, kaže Dodik.

https://info24.rs/2018/08/18/dodikvreme-da-srbi-definisu-svoj-nacionalni-i-drzavni-cilj/

Uspon
Back to top button