Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiKulturaRegion

Dokumentarni film o izgradnji pruge Valjevo-Loznica “Sto godina iščekivanja”

[hr style=”double”]va1.info foto:arhiva[hr style=”double”]

Dokumentarni film o izgradnji pruge Valjevo-Loznica “Sto godina iščekivanja” biće prikazan u okviru Srpskog takmičarskog programa 10. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs u Dvorani Kulturnog centra Beograda 09. maja u 19 časova.

Dokumentarni film “Sto godina iščekivanja“ prati nikad završenu priču o pruzi lokalnog, nacionalnog i međunarodnog značaja u narodu poznatoj kao „ratna“ zbog verovanja da je nagovestila četiri rata. Ujedno je i film o istoriji srpskog naroda kao gubitnika koji daje odgovor na pitanje da li će ova ponovo aktuelizovana pruga biti izgrađena ili ne. Film o izgradnji pruge od Valjeva do Loznice je završni rad autorke Ivane Pavlović na Master studijama novinarstva na Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Jubilarni 10. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs, koji će biti održan od 8. do 15. maja 2017. godine, biće podeljen u 11 programskih celina: Srpski takmičarski i revijalni program selektovao je Marko Grba Singh, a za Međunarodni takmičarski, kao i lane, pobrinuo se Greg Di Kjur. Najveća novina jeste da će u vreme trajanje Beldocs-a u Beogradu biti održan i Beldocs market koji će otvoriti vrata svojim emiterima, kako bi prodavali svoje filmove i kako bi se otvarale nove mogućnosti za filmske dokumentariste. Festival su podržali pored Evropske unije i Fondacije za otvoreno društvo, Filmski centar Srbije, Austrijski kulturni forum, Izraelska ambasada, Gete institut, Švedska ambasada, AlJazeera Balkan i MEDIA desk Srbija.

 

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!