Вести

Дом здравља одржао Здравствену трибину о дијабетесу

Настављајући обележавање Светског дана борбе против дијабетеса, Дом здравља Ваљево је у свом Едукативном центру организовао Здравствену трибину о дијабетесу. О свим аспектима ове болести говорили су специјалисти опште медицине прим. др Јасмина Лукић, др Наташа Станковић, др Милица Милићевић, др Сања Мојсиловић и др Верица Петровић, педијатар др Јелена Јовановић, гинеколог-акушер др Ивана Ракић и патронажна сестре Милена Марјановић.

 

Шта је дијабетес, а шта предијабетес и како их открити на време, терапија, компликације, инсулинска резистенција и дијабетес у трудноћи, дијабетес тип 1 (код деце), улога патронажне сестре у превенцији и контроли ове болести – теме су које су врло пажљиво обрадили представници Дома здравља. Том приликом говорило се и о раду Превентивног центра, односно Саветовалишта за дијабетес и Саветовалишта за исхрану.

 

Цео новембар је посвећен буђењу свести против велике здравствене претње, јер дијабетес представља врло распрострањену хроничну незаразну болест.

 

— Дијабетес је незаразна болест потенцијално опасна по живот, која може имати тешке последице по појединца, његову породицу, здравствени систем и националну економију. Касно откривање, неадекватно лечење и недостатак подршке могу довести до компликација дијабетеса. Наша порука јесте да треба да постоји доступност инсулина и оралних лекова за дијабетес свим пацијентима, доступност опреме и помагала врло важних у контроли болести, образовање и психолошка подршка свим пацијентима итд. Оваква трибина може да допринесе буђењу свести о опасности и да заједно делујемо много више против дијабетеса. Редовна физичка активност и здрава избалансирана исхрана могу бити први корак у превенцији и лечењу дијабетеса, а фактори ризика су и стрес и конзумирање дувана – изјавила је др Милица Милићевић, шеф Превентивног центра Дома здравља, у оквиру којег ради Саветовалиште за дијабетес.

 

Педијатар др Јелена Јовановић каже да је дијабетес типа 1 најчешћа ендокрина метаболичка болест код деце. Узрок још увек није познат, али се претпоставља да се ради о генетској предиспозицији и утицају спољашњих чинилаца.

 

– Веома је важно да на почетку, у периоду од две до шест недеља, препознамо клиничку слику дијабетеса. Дете тада узима више течности, чешће мокри, узима више хране, а губи телесну тежину, нерасположено је… Тада би требало урадити гликемију, да поставимо дијагнозу док се болест не манифестује драматично. Код лечења циљ нам је да дете не упада у хипогликемије и хипергликемије, да не дође до дијабетичне кетоацидозе, да се правилно развија, да је прихваћено од средине, да је емоционално стабилно. Реч је о нестабилној болести, тешко је са малом децом јер су често подложна вирусним инфекцијама, па затим са адолесцентима јер има их који не желе да прихвате правила, да узимају оброке у тачно одређено време… Циљ је да им помогнемо и усмеримо их, а они свакако треба да сарађују. Добро је што се сваке године појављују нове форме аналогног инсулина нове генерације, који су брзог деловања, доступне су инсулинске пумпе, а постоје и сензори који читавог дана региструју вредност гликемије.

 

Након излагања свих предавача, у разговору који водила главна сестра Службе поливалентне патронаже Весна Павловић своје искуство живота са дијабетесом типа 1 поделила је Виолета Николић, ученица трећег разреда Медицинске школе Ваљево, уз подршку мајке Данијеле и наставнице здравствене неге Иване Илић. Виолета је оставила изузетан утисак на све у сали, као позитивна и ведра особа, која је научила да живи са својом болешћу и да је контролише, тако да може послужити као пример свакоме. Поручила је да је неопходно придржавање свих правила у погледу исхране, физичке активности, начина живота и терапије, као и добра организација обавеза, уз пуну подршку породице и здравства. Дијабетес јој је откривен са 10 година и то је у доброј мери определило да јој професионално опредељење буде медицина, а присутним другарима из Медицинске школе поручила је да ствари увек треба гледати са позитивније стране.

 

Дом здравља Ваљево се проблемом дијабетеса бави кроз свакодневни рад у ординацијама и радом у саветовалиштима за дијабетес и правилну исхрану, као и кроз кућне патронажне посете и различите превентивне активности везане за здраве стилове живота. После паузе условљене пандемијом, ова трибина требало би да представља увод у серију разговора намењених различитим темама и здравственим проблемима.

 

Радно време Превентивног центра Дома здравља је од 7 до 14 часова. Од понедељка до четвртка функционише Саветовалиште за дијабетес, а петком Саветовалиште за исхрану.

 

Uspon
Back to top button