Вести

Допремљени делови мозаика у Храм Светог Саве

[hr style=“double“]izvor:srbija.gov.rs foto:tanjug.rs[hr style=“double“]

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, u funkciji počasnog kopredsedavajućeg srpsko-ruskom Odboru za organizaciju unutrašnjeg oslikavanja Hrama Svetog Save, posetio je danas ovo zdanje povodom prve isporuke mozaika iz Rusije.

Delovi mozaika „Hrist Spasitelj“, koji su ruski umetnici napravili u Moskvi u okviru projekta oslikavanja Hrama Svetog Save, na kojem je predstavljena figura Isusa Hrista, osvećeni su danas na svečanosti u ovom hramu, gde su kamionom dopremljeni iz glavnog grada Rusije.

Dačić je, nakon svečanosti i osvećenja delova mozaika, rekao da je ukrašavanje kupole stvarni početak praktičnog rada na oslikavanju Hrama Svetog Save, uz podsećanje na to da su mozaik napravili ruski stručnjaci, koje predvodi akademski slikar i ikonopisac Nikolaj Muhin.

Ugrađivanje mozaika trajaće nekoliko meseci, a u ovaj hram će na neki način biti ugrađeno prijateljstvo Rusije i Srbije, istakao je on i dodao da je dekret za sprovođenje projekta Vlade Ruske Federacije potpisao predsednik te zemlje Vladimir Putin.

Prvi potpredsednik Vlade je naglasio da će Vlada Srbije obezbediti sredstva za završetak hrama, i izneo očekivanje da će radovi biti završeni u sledećih nekoliko godina.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je, po završetku ove svečanosti, izrazio nadu da će Hram biti osveštan 2019. godine, kada Srpska pravoslavna crkva obeležava godišnjicu svoje autokefalnosti.

Dužni smo da se danas setimo svih koji su na bilo koji način sebe ugradili u ovaj hram, rekao je mitropolit Amfilohije , uz zahvalnost patrijarhu moskovskom i sve Rusije Kirilu, predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu i Vladi Ruske Federacije.

Deset tona mozaika „Vaznesenja Hristovog“, upakovanog u 62 palete, prošlo je od moskovskog ateljea najvećeg ruskog ikonopisca Nikolaja Muhina, kroz Rusiju, Belorusiju, Poljsku, Slovačku i Mađarsku, da bi krajnje odredište našlo u našoj zemlji.

Mozaik sa likom Hrista Spasitelja, površine 1.230 kvadratnih metara, prečnika 30 metara i težine 40 tona, u kupolu hrama ugradiće rusko-srpski tim, a početak radova očekuje se u narednim danima.

Posao vredan četiri miliona evra, koji finansira „Gaspromnjeft“, trebalo bi da bude završen do kraja godine.

Ruski akademski slikar i ikonopisac Nikolaj Muhin ocenio je ranije tim povodom da mozaik ima originalnu kompoziciju „Vaznesenja Gospodnjeg“ i da je bez premca u crkvenoj umetnosti pravoslavlja i uopšte izrade mozaika u svetu.

Uspon
Back to top button