Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiPolitika

Dr Dobrivoje Grujičić, direktor Opšte bolnice u Valjevu: “Uz ulaganje 200 miliona dinara za novu opremu i renoviranje,bolnica se uspešno i finansijski oporavlja”

Gubici od 512 smanjeni na 89 miliona dinara

Uskoro nabavka novog skenera jer je stari dotrajao a i kada je kupljen nije bio novi već repariran

Nabavljeni novi strilizatori, uređene hiruške sale, renovirana  odeljenja neurologije i fizikalne medicine, nabavljen slušni apartat za otkrivanje nagluvosti kod novorođenčadi, popravljene i ambulante, a iz mokrih čvorova “proteran” nenosni smrad koji je pretio da postane izvor zaraze.  Dragocena pomoć Ministarstava zdravlja, donatora, ali ne i Grada Valjeva.

Dotrajali sterilizatori u hiruškoj sali nabavljeni pre tri decenije, pregorele cevi na skeneru, neisplaćene zarade za odvojen život, zapušteni toaleti iz kojih se u svako doba godine širio nesnosan smrad koji je pretio da postane izvor zaraze, neokrečena odeljenja, nerešen status Opšte bolnice koja se nalazila u sastavu Zdravstvenog centra…To je samo deo stanja koje je primajući dužnost direktora u januaru 2015. godine nakon sprovedenog konkursa, zatekao dr  Dobrivoje Grujičić, hirurg sa višegodišnjim iskustvom.

Tim povodom, dr Grujuočić je za va1.info izjavio da je prihvatajući dužnost direktora bolnice bio svestan velike odgovornosti, ali da nije očekivao ovakvo stanje uključujući i nasleđeni gubitak u poslovanju od 512 milina dinara.

  • Dokle ste, gospodine Grujićiču, stigli u rešavanju ovih problema koji nisu mali jer se radi o ustanovi koja se po obimu posla  kvalitetu pruženih uslova približava čak Kliničkom centru?

-Uspeli smo mnogo zahvaljujući pomoći i podršci Ministarstva zdravlja, Zavodu za zdravstveno osiguranje Srbije ali i velikog broja donatora iz naše zemlje ali i iz inostranstva. Nažalost, najmanje nam je pomogao grad Valjevo. Uložili smo blizu 200 miliona dinara za nabavku opreme, renoviranje pojedinih odeljenja, otklanjanje kvarova, ali i pored velikog truda za ovih godinu dana nije moglo da se sve reši što je godinama propušteno da se uradi.

  • Šta biste od toga naveli kao veoma značajno?

-Ne znam odakle bih počeo. Uspeli smo da nabavimo dva najsavremenija sterilizatora za potrebe hirurgije. Stari  su bili dotrajali i često smo zbog toga morali da odlažemo operacije. Samo za to Ministarstvo zdravlja izdvojilo je 20 miliona dinara. Zamenili smo i dotrajalu cev na skeneru ali on i dalje radi u havarijskom statusu. Nabavljen je uređaj za laparaskopske intervencije a u sali je popravljen i pod koji je bio dotrajao.

Uspeli smo za ovo kratko vreme da renoviramo neurološko odeljenje koje je radilo u nemogućim uslovima i za pacijente i za osoblje, slično smo uradili i sa odeljenjem za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju. Posebno bih istakao činjenicu da smo sredili poliklinički deo, posebno ambulante i mokre čvorove na kojima smo zamenili vrata i sve ostalo što je bilo dotrajalo. Na taj način je zaustavljeno i širenje nenosnog smrada iz toaleta u svako doba godine što je pretilo da postane izvor zaraze.

Valjevska Bolnica
Valjevska Bolnica

Doktor Grujičić u razgovoru za va1.info  ističe da je, takođe iz dobijenih sredstava, a radi se o prikupljenih 200 milina dinara, od čega su polovina sredstva Ministarstva zdravlja, uspeli da nabave nove aparate za potrebe ranog otkrivanja nagluvosti kod dece, gastoenetrologije, ginekologije. U hirurškoj sali su popravljene instalacije pa hirurzi više ne moraju da rade na temperaturi višoj od 30 setpeni Celzijusa kakav je do sada bio slučaj. Nastavlja se i na renoviranju prostorija za palijativno zbrinjavanje bolesnika u kojim će svaka soba imati i kupatilo. Rešen je i problem “hladnog prijema” za pacijente a nije izostala ni briga za kuhinju u koju godinama niko od menadžmenta bolnice nije ulazio a pretila je opasnost da se zbog nagomilanih količina masnoće svakog trenutka dođe do požara.

Biće, kaže dr Grujičić,  još radova na krovu i fasadi bolnice, ali pred menadžmentom bolnice i dalje stoji zadatak da reši problem dugova i popravke skenera, i nabavku novog rendgen aparata.

– Uz velike napore uspeli smo da nasleđene dugove od 512 miliona dinara smanjimo na 89 miliona dinara. Pokušaćemo, a za to imamo i obećanje Ministarstva zdravlja da rešimo problem skenera koji sada više ne radi nego što radi. Prvi skener koji je bio nabavljen bio je polovan, a ovaj je repariran i odslužio je svoje tako da se više ne isplati trošiti novac za njeovu popravku. Ministarstvo je obećalo da će za nabavku novog skenera najsavremenije proizvodnje nastojati da tokom godine obezbedi nedostajućih oko 500.000 evra za njegovu nabavku.

U razgovoru za va1.info  dr Grujičić je posebno isticao uspešan rad Centra za veštačku oplodnju gde će ove godine biti pružena pomoć za 350 parova iz valjevskog, ali i iz druih krajeva Srbije. Centar uspešno radi kao i angiosala u kojoj se godišnje obavi više od hiljadu intervencija na srcu i drugim krvnim sudovima. Svi ovi rezultai su zajedničko delo doktora i ostalog medicinskog osoblja. Kada se to ima u vidu, onda ne izneneđuje ocena koja stiže od najodgovornijih iz Ministarstva zdravlja, Fonda za zdravstveno osiguranje, Zavoda za javno zdravlje i drughih nadležnih institucija da se valjevska bolnica po rezultatima koje postiže kako po obimu tako i po kvalitetu ubraja među najbolje u Srbiji.

Uspon

Jedan komentar

  1. Grujicic je za bolnicu uradio za ovo kratko vreme vise nego sto su neki uspevali godinama.

Back to top button
Click to listen highlighted text!