ВестиПолитика

Др Добривоје Грујичић, директор Опште болнице у Ваљеву: „Уз улагање 200 милиона динара за нову опрему и реновирање,болница се успешно и финансијски опоравља“

Губици од 512 смањени на 89 милиона динара

Ускоро набавка новог скенера јер је стари дотрајао а и када је купљен није био нови већ репариран

Набављени нови стрилизатори, уређене хирушке сале, реновирана  одељења неурологије и физикалне медицине, набављен слушни апартат за откривање наглувости код новорођенчади, поправљене и амбуланте, а из мокрих чворова „протеран“ неносни смрад који је претио да постане извор заразе.  Драгоцена помоћ Министарстава здравља, донатора, али не и Града Ваљева.

Дотрајали стерилизатори у хирушкој сали набављени пре три деценије, прегореле цеви на скенеру, неисплаћене зараде за одвојен живот, запуштени тоалети из којих се у свако доба године ширио несносан смрад који је претио да постане извор заразе, неокречена одељења, нерешен статус Опште болнице која се налазила у саставу Здравственог центра…То је само део стања које је примајући дужност директора у јануару 2015. године након спроведеног конкурса, затекао др  Добривоје Грујичић, хирург са вишегодишњим искуством.

Тим поводом, др Грујуочић је за va1.info изјавио да је прихватајући дужност директора болнице био свестан велике одговорности, али да није очекивао овакво стање укључујући и наслеђени губитак у пословању од 512 милина динара.

  • Докле сте, господине Грујићичу, стигли у решавању ових проблема који нису мали јер се ради о установи која се по обиму посла  квалитету пружених услова приближава чак Клиничком центру?

-Успели смо много захваљујући помоћи и подршци Министарства здравља, Заводу за здравствено осигурање Србије али и великог броја донатора из наше земље али и из иностранства. Нажалост, најмање нам је помогао град Ваљево. Уложили смо близу 200 милиона динара за набавку опреме, реновирање појединих одељења, отклањање кварова, али и поред великог труда за ових годину дана није могло да се све реши што је годинама пропуштено да се уради.

  • Шта бисте од тога навели као веома значајно?

-Не знам одакле бих почео. Успели смо да набавимо два најсавременија стерилизатора за потребе хирургије. Стари  су били дотрајали и често смо због тога морали да одлажемо операције. Само за то Министарство здравља издвојило је 20 милиона динара. Заменили смо и дотрајалу цев на скенеру али он и даље ради у хаваријском статусу. Набављен је уређај за лапараскопске интервенције а у сали је поправљен и под који је био дотрајао.

Успели смо за ово кратко време да реновирамо неуролошко одељење које је радило у немогућим условима и за пацијенте и за особље, слично смо урадили и са одељењем за физикалну терапију и рехабилитацију. Посебно бих истакао чињеницу да смо средили поликлинички део, посебно амбуланте и мокре чворове на којима смо заменили врата и све остало што је било дотрајало. На тај начин је заустављено и ширење неносног смрада из тоалета у свако доба године што је претило да постане извор заразе.

Ваљевска Болница
Ваљевска Болница

Доктор Грујичић у разговору за va1.info  истиче да је, такође из добијених средстава, а ради се о прикупљених 200 милина динара, од чега су половина средства Министарства здравља, успели да набаве нове апарате за потребе раног откривања наглувости код деце, гастоенетрологије, гинекологије. У хируршкој сали су поправљене инсталације па хирурзи више не морају да раде на температури вишој од 30 сетпени Целзијуса какав је до сада био случај. Наставља се и на реновирању просторија за палијативно збрињавање болесника у којим ће свака соба имати и купатило. Решен је и проблем „хладног пријема“ за пацијенте а није изостала ни брига за кухињу у коју годинама нико од менаџмента болнице није улазио а претила је опасност да се због нагомиланих количина масноће сваког тренутка дође до пожара.

Биће, каже др Грујичић,  још радова на крову и фасади болнице, али пред менаџментом болнице и даље стоји задатак да реши проблем дугова и поправке скенера, и набавку новог рендген апарата.

– Уз велике напоре успели смо да наслеђене дугове од 512 милиона динара смањимо на 89 милиона динара. Покушаћемо, а за то имамо и обећање Министарства здравља да решимо проблем скенера који сада више не ради него што ради. Први скенер који је био набављен био је полован, а овај је репариран и одслужио је своје тако да се више не исплати трошити новац за њеову поправку. Министарство је обећало да ће за набавку новог скенера најсавременије производње настојати да током године обезбеди недостајућих око 500.000 евра за његову набавку.

У разговору за va1.info  др Грујичић је посебно истицао успешан рад Центра за вештачку оплодњу где ће ове године бити пружена помоћ за 350 парова из ваљевског, али и из друих крајева Србије. Центар успешно ради као и ангиосала у којој се годишње обави више од хиљаду интервенција на срцу и другим крвним судовима. Сви ови резултаи су заједничко дело доктора и осталог медицинског особља. Када се то има у виду, онда не изненеђује оцена која стиже од најодговорнијих из Министарства здравља, Фонда за здравствено осигурање, Завода за јавно здравље и другхих надлежних институција да се ваљевска болница по резултатима које постиже како по обиму тако и по квалитету убраја међу најбоље у Србији.

Uspon

Jedan komentar

  1. Grujicic je za bolnicu uradio za ovo kratko vreme vise nego sto su neki uspevali godinama.

Back to top button