Вести

Др Слободан Гвозденовић, председник ГО СНС : Ми ћемо подићи Ваљево из посрнућа

27‘’Ваљево мора имати власт усаглашену са републичком. Упутство из врха СНС: један човек једна функција. Директори и потенцијални директори јавних предузећа не могу бити кандидати за одборнике. Проф. Михаило Јокић биће кандидат за народног посланика’’

 

Др Слободан Гвозденовић, већ је дуго у политици Ваљева. За њега важи да се не либи да увек изнесе став, да потегне и оштре речи. СНС има сасвим реалне изгледе да након следећих избора чини власт у Ваљеву. То су разлози за раговор са др Гвозденовићем.

Va1. info: Др Гвозденовићу, казали сте да предстојећи локални избори морају бити вододелница за Ваљево. То би требало да значи да треба променити скоро све. Али шта је оно најбитније што је неопходно променити?

Др Гвозденовић: Најпре, наредни избори биће одржани, претпоставља се 24. априла, на сва три нивоа власти. Што се тиче републичких избора, то су вероватно најважнији избори од како је у Србији уведено вишестраначје.

Оно што је најбитније за Српску напредну странку јесте да сви активисти, чланови, симпатизери, и сви други који подржавају нашу странку и премијера Александра Вучића, схвате да ће се апсолутно сви удружити против нас. Ми морамо добити натполовичну већину, односно натполовично поверење народа, како би Србију извукли из блата у коју су је други увалили.

Задатак наш у Ваљеву је да на републичким изборима обезбедимо што је могуће већу подршку за премијера Вучића и СНС. Локални избори су, и даље тврдим, вододелница за овај град. Ваљево најзад треба да добије власт која је у правој корелацији са једном способном, одговорном и надасве поштеном владом каква је влада коју предводи Александар Вучић. Не будемо ли добили власт у Ваљеву која ће бити синхронизована са републичком владом бојим се да ћемо упасти у велике тешкоће и као град и као грађани овог града, који су фактички изнурени мењањем политичких гарнитура од 2000- те па на овамо. Ни деведесете нису биле добре, али је после 2000 – те наступило једно велико посрнуће и у економском и политичком и моралном животу града.

Ми смо у Ваљеву формирали Изборни штаб, који ја предводим, и на нама је велика одговорност. Извршни одбор странке за сада је веома задовољан радом нашег Изборног штаба.

Кажете да је важно да градска власт буде у корелацији с републичком. То је било и до сада, осим што су у последње четири године, овде окосницу власти чинили социјалисти. Они су, ипак, имали министре у Влади Србије.

Недовољан је био њихов капацитет и политички утицај да искористе све што је Влада Србије могла да пружи Ваљеву. Без СНС који је окосница и ове и будуће републичке владе, Ваљево просто нема шта да тражи. Ми ћемо учинити све да уверимо грађане да ће на наредним изборима добити једну одговорну, поштену и надасве радну и ефикасну и републичку и градску власт..

Казали сте ако СНС у Ваљеву буде одређивао власт да ће челне личности Градског одбора СНС бити челне личности власти. То значи да бисте ви били градоначелник, ваш потпредседник с највише ауторитета био би заменик градоначленика итд. Да ли сте и даље при том ставу?

Остајем при томе да челне личности Градског одбора заузму најодговорнија места у градској власти. Али до избора је још подалеко, консултоваћемо се са коалиционим партнерима, па ћемо правовремено донети одлуке.

Шта је битно да грађани схвате? Да је ова влада формирана у априлу 2014. године, урадила много доброг за Србију, пре свега захваљујући премијеру Вучићу. Спроведена је фискална стабилизација, консолидоване су јавне финансије, смањен је број незапослених са 25-26 процената, на 17- 18 одсто. То је одличан резултат. Са тим треба наставити. Урађено је око 300 километара ауто – путева, магистралних и регионалмних путева

Србија је избегла замку у коју је могла да упадне после премијерове посте Сребреници, очувана је политичка стабилност земље, Србија је поштована у свету, није увела санкције Руској Федерацији, остала је на свом европском путу. Ми морамо сарађивати са Европском унијом и пре свега са Немачком, као најјачом земљом и локомотивом Европе.

Где су онда немачке инвестиције у Ваљеву?

фото:втв ваљево
фото:втв ваљево

Мислим да је то питање за садашњу градску власт, а ја ћу на то питање моћи да одговорим када се ови избори заврше и ако све буде како треба.

Кажете да није реално да СНС убрзо по преузимању власти у Ваљеву преполови број незапослених, али да може донети нормалност у управљању градским пословима. И уопште у јавни живот. Шта то значи?

Наш је задатак да послушни и ћутљиви оду, а да дођу способни, радни и паметни. Не може Ваљево бити талац неких неформалних група које од 2 000 – те, па и пре тога, градску политику воде иза кулиса или са неких брда и планина. Ваљево мора бити град слободних људи. У старом Риму бављење политиком је дефинисано као ‘’тежња да се живи у слободи’’. Потребно је да дођу други људи који размишљају потпуно другачије од ових који су Ваљево упропастили и који су пола грађана отерали у беднике, а другу половину у просјаке.

Како би то нормално руковођење изгледало у пракси?

Највећи притисак на све људе који су на истакнутим политичким местима у Ваљеву јесте око запошљавања. Тешко је грађанима који памте да је ово некада био седми град у СФРЈ по индустријској производњи, у коме је било преко 20 000 индустријских радника, да схвате да нема више некадашњих фабрика и да капитал не пристиже у Ваљево као тада.

Ја не могу заиста да схватим; ето, прича се свашта како појединци узимају новац да би неког запослили. То јесте на нивоу прича, ја лично не знам ни за један конкретан пример. Ако иоле има истине у томе, то је страшно. Морамо, најзад, схватити да се неки ред мора успоставити. Они способни морају имати предност над онима који су мање способни од њих. Не може да дође неко и да се запосли зато што познаје мене, вас или неког трећег. Конкурси морају бити оштрији, сви директори који примају раднике морају бити одговорнији. На који начин то спровести јесте тешко питање, али да постоји политичка воља од стране СНС и од мене лично, будите уверени да постоји. А од тога све почиње.

Да ли већ сада имате неки план како да направите прве позитивне кораке у смањењу броја незапослених и у увођењу нормалности у јавне послове?

Не бих сада откривао било какав план да га неко не копира или препише. Свакако да имам план и да ћу мерити пролазно време и на 100 дана и на шест месеци и на годину дана. И уверен сам, ако тај план не испуним за годину дана нећу бити на том месту на које ме је народ изабрао, ако ме буде изабрао.

Хоћете ли рећи шта ћете урадити у првој години мандата, ако будете изабрани?

Да, рећи ћу оног момента када будем у прилици да то кажем и када то буде зависило од мене. Наравно да ћу рећи.

Координатор СНС за пет региона западне Србије и преседник убске општине Дарко Глишић, каже да на Убу припремају запуштене фабричке хале за поновно отварање. Једна фабрика је већ отворена. Секретар Градског одбора СНС за Ваљево Михајло Милутиновић наводи оживљавање Србијанке као прави преокрет у запошљавању. Колико су те изјаве промишљене и реалне, а колико су плод политичке маште?

Уб је незапосленост скоро искоренио. Ви на Убу имате врло озбиљне фирме било да су оне приватне, државне или у неком виду партнерства. За четири године ви Уб не можете да препознате. Ја сам добар пријатељ са Дарком Глишићем и знам да је у то уложено много знања и труда, његовог и његових сарадника. Требало би да се угледамо на Дарка Глишића и његове сараднике на то како су покренули своју општину.

На то кажу да је Дарко кум…

Мени може и рођени брат да буде премијер, али ако сам ја ленчуга и неспособан и глуп, онда ми то ништа не вреди. Ја кажем на првом месту знање, на другом велики труд и успех вас неће заобићи.

Са Србијанком, колико је то реално?

Срешћу се ових дана са заступником државног капитала у Србијанци, адвокатом Сашом Драјићем, да утврдимо тачан правни статус Србијанке. Ја не знам све, али поуздано знам ко је најбољи у свакој области, која је око Србијанке важна. Разговараћу са свима њима.

Да ли је СНС сачинио одборничку листу или макар њене контуре? Да ли су се сви који треба нашли на листи?

Контуре постоје, али око тога не треба правити никакав спектакл. Битно је оно што могу за вас ексклузивно да кажем. Постоји јасно упутство потпредседника странке Братислава Гашића, који је по овлашћењу председника странке Александра Вучића, и шеф централног изборног штаба. То упуство гласи: једно лице, једна функција. Значи: лица која су кандидати за посланике не могу бити кандидати за одборнике. Конкретно: у договору са Извршним одбором странке, у име СНС у Ваљеву, ја сам предложио да проф. Михаило Јокић буде кандидат за посланика. Мислим да ће проф. Јокић моћи пуно да нам помогне као члан републичког парламента.

Што се тиче одборничке листе лица која обављају директорске послове не могу бити на одборничкој листи. Лица која су потенцијални кандидати за директоре јавних предузећа и руководеће функције, сем политичких ( градоначелник, заменик градоначелника, председник скупштине), такође не би требало да буду на листи.

Др Гвозденовићу, ви се не устручавате од полемика, изношења ставова, тешких речи, конфликата с политичким противницима. Последњи пут сте оптужили ТВ Ваљево плус да је покретач рушења премијера Вучића. То је комерцијална телевизија која има право да одреди своју уређивачку политику. И ви имате право да кажете, ако мислите да постоји нека спрега. Али трпели сте критике и нападе да гушите слободу информисања. Да ли ћете бити ‘’мекши’’ сада када крене кампања?

Та је телевизија стављена у функцију једног тајкуна. Стојим иза свега што сам рекао и ниједну реч не повлачим. Многи који су га критиковали заједно са мном или поред мене, отишли су касније да му се поклоне. То се мени неће никада десити. Ако се Вучић није поклонио Мишковићу, не очекује се ваљда од мене да се поклоним том тајкуну, коме сад ни имена не могу да се сетим.

Једноставно, то како се ја понашам у политици се зове доследност. Оно што ја говорим, можда је преоштро за обичног човека који површно прати политичке прилике, али у пристојном свету то се зове – став.

Ја нисам професионални политичар. Хвала Богу, ја сам завршио најтежи факултет у земљи, имам своју професију, нико не може да ме уцењује. Могу да изађем из политике када се ту не будем осећао добро. Зато могу да се озбиљно бавим политиком. Ови други ће увек зависити или од неког тајкуна или од утицајног политичара одозго. Ја се бавим политиком из тежње да човек живи у слободи.

Uspon

25 Komrntara

 1. U Valjevu konacno treba da se dovede red, a to ce se desiti samo ako se promeni vladajuca vecina. Svima ce nam onda procvetati ruze.

 2. Sve ono što se Valjevo dogodilo u prethodnom periodu biće teško ispraviti, isti ljudi koji su godinama na vlasti svakim mandatom su sve više uništavali grad i građane. Iskreno se nadam i verujem u Vas dr. Bobo i verujem da ćete postaviti stvari na svoje mesto i grad na noge!

 3. Grad umire. Drzi se samo Krusik. On drzi grad na nogama ponovo. Naravno, Krusik su oziveli Naprednjaci. Puna podrska ozivljevanju celog grada!

 4. Ovo je onaj Gvozdenovic sto je bio u onoj Grupi gradjana koja je napravila dobar rezultat na proslim izborima? Da je ostao tamo, imao bi sam 50%. Naprednjaci su napravili pravi potez sto njega izbacili u prvi red. Napred Naprednjaci!!

 5. Kao mlad covek kome je muka od politike, svedok mnogih laznih obecanja, moram da kazem da mi Boba Gvozdenovic uliva poverenje. Puna podrska!

 6. Valjevo vec godinama tone sve dublje i dublje. Prvo su ga NATO bobme unistile, zatm DOS dokrajcio i sada prezivlajva na aparatima uz ovu koaliciju od 15 stranaka od kojih je 14 van parlamenta. Potrebno nam je hitno budjenje i reformes kao u republici. Bobo, povedi svoje Valjevce u bolju buducnost!

 7. Odakle poceti? Mozda od visegodisnjeg mraka koji se nadvio nad ovim nasim gradom… Iz godine u godinu nam je sve losije a trenutna socijalisticka vlast u gradu nas je stegla i ne pusta! I dalje mi nije jasno kako su svojim prljavim i sitnim igricama uspevali da nas toliko dugo drze u izolaciji? Pogledam oko sebi i svaki dan vidim da se otvaraju nova radna mesta da pristizu nove investicije, svez kapital ali nas Valjevce to sve nekako zaobidje.. Mlad sam porodicni covek i NECU da idem iz grada u kome sam rodjen i odrastao! Ovom gradu su potrebni novi ljudi, koji znaju da rade svoj posao a pogotovu u interesu svojih sugradjana. Kroz nesto vise od mesec dana imacemo priliku koji NE SMEMO da propustimo nikako a to je prilika da upravo ti novi ljudi doju na vlast i da se konacno Valjevo pokrene! Vlast na lokalu mora biti usaglasena sa republickom!

 8. Onaj Darko sa Uba napravio je grad od opstine, a ovi nasi junaci na vlasti u Valjevu su napraivli od Grada selo. Vreme je da se to promeni! NAPRED NAPREDNJACI! LETS GO BOBO!

 9. Ne postoji Valjevac koji ne zna Bobu, legendu nasega grada. Ocekujem da ce biti gradonalcenik, jer to bi bilo stvarno dobro za Valjevo. Nemacka disciplina, cvrsta ruka i neverovatna harizma koju Gvozdenovic poseduje je magija kojom Valjevo moze da se spase bede i propasti. Svim srcem uz Bobu, Glisica i Naprednjake!

 10. Naravno da vlast na lokalu mora da bude usaglašena sa republičkom inače nam nema spasa. Valjevci su vazda kontrali i zbog toga uvek nagrabuse, inaćenjem se ništa ne postiže. Boba je upravu.

 11. Budimo svesni svega sto su, odnosno nisu, uradili ljudi koji nam trenutno vode grad. Imamo alternativu i to vrlo dobro. Iskoristimo priliku da promenimo na bolje.

 12. Vreme je da na celo Valjeva dodju sposobni ljudi,koji ce obezbediti mladim ljudima buducnost u ovom gradu. Dosta je bilo trosenja i arcenja narodnih para od strane SPS-a i drugih parazita,koji su godinama upropascavali Valjevo i valjevski kraj.

 13. Podrazavam i Dr Jokica za narodnog poslanika. Pravi covek za parlament.

 14. Trebaju nam sposobni i odgovorni ljudi da bi grad isao napred. Podrska za Dr Bobu.

 15. Treba nam samo malo da bi uspeli kao grad. Vreme je da SPS sidje sa vlasti. Samo odgovorni ljudi mogu da vode ovaj grad.

 16. Samo uz Sns i Vlast u drzavi Valjevo ce procvetati . Gospodin Gvozdenovic ima plan od koga je glavni podici ekonomiju.

 17. Krajnje vreme je da se vlasti usaglase,dosta vise da mi budemonzadnja rupa na svirali. Dosta nam je vise SPS koji samo pune svoje dzepove. Hocemo da Valjevo konacno procveta da ima stabilnu privredu,jake firme da mladi konacno imaju buducnost u ovom gradu

 18. Dokle vise Valjevo da tone,konacno neko da predloži da se digne iz mrtvih

 19. Krajnje je vreme za promene u Valjevu. Dosta je bilo Dragana Jeremića i njegove nesposobnosti. Podržimo Bobu.

 20. Slažem se da na čelo Valjeva treba da dođe ovakav čovek. Dosta je bilo obmane i uljuljkivanja.
  Gospodin Jeremić godinama unazad pokazuje nesposobnost. Da li i dalje da glasamo za nekoga ko nije doveo ni jednog ozbiljnog investitora kako bi oživeo naš grad?

 21. Председник ГО СНС, др Гвозденовић нема потребу за устручавањем јер све што ради је потпуно исправно. Са разлогом је оптужио ТВ Ваљево плус да је покретач рушења премијера Вучића, јер добро је познато да иза те телевизије стоји тајкун. Но, свако дело дође на видело, пре или касније. Оно што је битно истакнути јесте да народ треба да изађе на изборе и гласа. Свакако да ће народ бити најобјективнији јер покретање реформи, сада и касније не може бити у празно. Верујмо у бољу будућност свих нас и изађимо на своја бирачка места! Потврдимо својим гласом да желимо модерну и напредну Србију! Живела СРбија!

 22. Dragi moji sugradjani, ne smemo propustiti ovakvu priliku koja nam se nece skoro priustiti. Izadjimo na izbore i podrzimo SNS jer nas samo oni mogu spasiti. Pogledajte kako rade u gradovima gde su na vlasti! Imamo industrijsku zonu, imamo kapaciteta, strucnosti, samo nam fali investicija kojih ce garantovano biti ako na narednim izborima zaokruzimo pravi broj i podrzimo prave ljude. Valjevo hoce, Valjevo moze, Valjevo mora da ozivi svoju privredu i da vrati stari sjaj sto nam prethodni mangupi uzese njihovim glupavim privatizacijama….

Back to top button