Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Dr Slobodan Gvozdenović, predsednik GO SNS : Mi ćemo podići Valjevo iz posrnuća

27‘’Valjevo mora imati vlast usaglašenu sa republičkom. Uputstvo iz vrha SNS: jedan čovek jedna funkcija. Direktori i potencijalni direktori javnih preduzeća ne mogu biti kandidati za odbornike. Prof. Mihailo Jokić biće kandidat za narodnog poslanika’’

 

Dr Slobodan Gvozdenović, već je dugo u politici Valjeva. Za njega važi da se ne libi da uvek iznese stav, da potegne i oštre reči. SNS ima sasvim realne izglede da nakon sledećih izbora čini vlast u Valjevu. To su razlozi za ragovor sa dr Gvozdenovićem.

Va1. info: Dr Gvozdenoviću, kazali ste da predstojeći lokalni izbori moraju biti vododelnica za Valjevo. To bi trebalo da znači da treba promeniti skoro sve. Ali šta je ono najbitnije što je neophodno promeniti?

Dr Gvozdenović: Najpre, naredni izbori biće održani, pretpostavlja se 24. aprila, na sva tri nivoa vlasti. Što se tiče republičkih izbora, to su verovatno najvažniji izbori od kako je u Srbiji uvedeno višestranačje.

Ono što je najbitnije za Srpsku naprednu stranku jeste da svi aktivisti, članovi, simpatizeri, i svi drugi koji podržavaju našu stranku i premijera Aleksandra Vučića, shvate da će se apsolutno svi udružiti protiv nas. Mi moramo dobiti natpolovičnu većinu, odnosno natpolovično poverenje naroda, kako bi Srbiju izvukli iz blata u koju su je drugi uvalili.

Zadatak naš u Valjevu je da na republičkim izborima obezbedimo što je moguće veću podršku za premijera Vučića i SNS. Lokalni izbori su, i dalje tvrdim, vododelnica za ovaj grad. Valjevo najzad treba da dobije vlast koja je u pravoj korelaciji sa jednom sposobnom, odgovornom i nadasve poštenom vladom kakva je vlada koju predvodi Aleksandar Vučić. Ne budemo li dobili vlast u Valjevu koja će biti sinhronizovana sa republičkom vladom bojim se da ćemo upasti u velike teškoće i kao grad i kao građani ovog grada, koji su faktički iznureni menjanjem političkih garnitura od 2000- te pa na ovamo. Ni devedesete nisu bile dobre, ali je posle 2000 – te nastupilo jedno veliko posrnuće i u ekonomskom i političkom i moralnom životu grada.

Mi smo u Valjevu formirali Izborni štab, koji ja predvodim, i na nama je velika odgovornost. Izvršni odbor stranke za sada je veoma zadovoljan radom našeg Izbornog štaba.

Kažete da je važno da gradska vlast bude u korelaciji s republičkom. To je bilo i do sada, osim što su u poslednje četiri godine, ovde okosnicu vlasti činili socijalisti. Oni su, ipak, imali ministre u Vladi Srbije.

Nedovoljan je bio njihov kapacitet i politički uticaj da iskoriste sve što je Vlada Srbije mogla da pruži Valjevu. Bez SNS koji je okosnica i ove i buduće republičke vlade, Valjevo prosto nema šta da traži. Mi ćemo učiniti sve da uverimo građane da će na narednim izborima dobiti jednu odgovornu, poštenu i nadasve radnu i efikasnu i republičku i gradsku vlast..

Kazali ste ako SNS u Valjevu bude određivao vlast da će čelne ličnosti Gradskog odbora SNS biti čelne ličnosti vlasti. To znači da biste vi bili gradonačelnik, vaš potpredsednik s najviše autoriteta bio bi zamenik gradonačlenika itd. Da li ste i dalje pri tom stavu?

Ostajem pri tome da čelne ličnosti Gradskog odbora zauzmu najodgovornija mesta u gradskoj vlasti. Ali do izbora je još podaleko, konsultovaćemo se sa koalicionim partnerima, pa ćemo pravovremeno doneti odluke.

Šta je bitno da građani shvate? Da je ova vlada formirana u aprilu 2014. godine, uradila mnogo dobrog za Srbiju, pre svega zahvaljujući premijeru Vučiću. Sprovedena je fiskalna stabilizacija, konsolidovane su javne finansije, smanjen je broj nezaposlenih sa 25-26 procenata, na 17- 18 odsto. To je odličan rezultat. Sa tim treba nastaviti. Urađeno je oko 300 kilometara auto – puteva, magistralnih i regionalmnih puteva

Srbija je izbegla zamku u koju je mogla da upadne posle premijerove poste Srebrenici, očuvana je politička stabilnost zemlje, Srbija je poštovana u svetu, nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, ostala je na svom evropskom putu. Mi moramo sarađivati sa Evropskom unijom i pre svega sa Nemačkom, kao najjačom zemljom i lokomotivom Evrope.

Gde su onda nemačke investicije u Valjevu?

foto:vtv valjevo
foto:vtv valjevo

Mislim da je to pitanje za sadašnju gradsku vlast, a ja ću na to pitanje moći da odgovorim kada se ovi izbori završe i ako sve bude kako treba.

Kažete da nije realno da SNS ubrzo po preuzimanju vlasti u Valjevu prepolovi broj nezaposlenih, ali da može doneti normalnost u upravljanju gradskim poslovima. I uopšte u javni život. Šta to znači?

Naš je zadatak da poslušni i ćutljivi odu, a da dođu sposobni, radni i pametni. Ne može Valjevo biti talac nekih neformalnih grupa koje od 2 000 – te, pa i pre toga, gradsku politiku vode iza kulisa ili sa nekih brda i planina. Valjevo mora biti grad slobodnih ljudi. U starom Rimu bavljenje politikom je definisano kao ‘’težnja da se živi u slobodi’’. Potrebno je da dođu drugi ljudi koji razmišljaju potpuno drugačije od ovih koji su Valjevo upropastili i koji su pola građana oterali u bednike, a drugu polovinu u prosjake.

Kako bi to normalno rukovođenje izgledalo u praksi?

Najveći pritisak na sve ljude koji su na istaknutim političkim mestima u Valjevu jeste oko zapošljavanja. Teško je građanima koji pamte da je ovo nekada bio sedmi grad u SFRJ po industrijskoj proizvodnji, u kome je bilo preko 20 000 industrijskih radnika, da shvate da nema više nekadašnjih fabrika i da kapital ne pristiže u Valjevo kao tada.

Ja ne mogu zaista da shvatim; eto, priča se svašta kako pojedinci uzimaju novac da bi nekog zaposlili. To jeste na nivou priča, ja lično ne znam ni za jedan konkretan primer. Ako iole ima istine u tome, to je strašno. Moramo, najzad, shvatiti da se neki red mora uspostaviti. Oni sposobni moraju imati prednost nad onima koji su manje sposobni od njih. Ne može da dođe neko i da se zaposli zato što poznaje mene, vas ili nekog trećeg. Konkursi moraju biti oštriji, svi direktori koji primaju radnike moraju biti odgovorniji. Na koji način to sprovesti jeste teško pitanje, ali da postoji politička volja od strane SNS i od mene lično, budite uvereni da postoji. A od toga sve počinje.

Da li već sada imate neki plan kako da napravite prve pozitivne korake u smanjenju broja nezaposlenih i u uvođenju normalnosti u javne poslove?

Ne bih sada otkrivao bilo kakav plan da ga neko ne kopira ili prepiše. Svakako da imam plan i da ću meriti prolazno vreme i na 100 dana i na šest meseci i na godinu dana. I uveren sam, ako taj plan ne ispunim za godinu dana neću biti na tom mestu na koje me je narod izabrao, ako me bude izabrao.

Hoćete li reći šta ćete uraditi u prvoj godini mandata, ako budete izabrani?

Da, reći ću onog momenta kada budem u prilici da to kažem i kada to bude zavisilo od mene. Naravno da ću reći.

Koordinator SNS za pet regiona zapadne Srbije i presednik ubske opštine Darko Glišić, kaže da na Ubu pripremaju zapuštene fabričke hale za ponovno otvaranje. Jedna fabrika je već otvorena. Sekretar Gradskog odbora SNS za Valjevo Mihajlo Milutinović navodi oživljavanje Srbijanke kao pravi preokret u zapošljavanju. Koliko su te izjave promišljene i realne, a koliko su plod političke mašte?

Ub je nezaposlenost skoro iskorenio. Vi na Ubu imate vrlo ozbiljne firme bilo da su one privatne, državne ili u nekom vidu partnerstva. Za četiri godine vi Ub ne možete da prepoznate. Ja sam dobar prijatelj sa Darkom Glišićem i znam da je u to uloženo mnogo znanja i truda, njegovog i njegovih saradnika. Trebalo bi da se ugledamo na Darka Glišića i njegove saradnike na to kako su pokrenuli svoju opštinu.

Na to kažu da je Darko kum…

Meni može i rođeni brat da bude premijer, ali ako sam ja lenčuga i nesposoban i glup, onda mi to ništa ne vredi. Ja kažem na prvom mestu znanje, na drugom veliki trud i uspeh vas neće zaobići.

Sa Srbijankom, koliko je to realno?

Srešću se ovih dana sa zastupnikom državnog kapitala u Srbijanci, advokatom Sašom Drajićem, da utvrdimo tačan pravni status Srbijanke. Ja ne znam sve, ali pouzdano znam ko je najbolji u svakoj oblasti, koja je oko Srbijanke važna. Razgovaraću sa svima njima.

Da li je SNS sačinio odborničku listu ili makar njene konture? Da li su se svi koji treba našli na listi?

Konture postoje, ali oko toga ne treba praviti nikakav spektakl. Bitno je ono što mogu za vas ekskluzivno da kažem. Postoji jasno uputstvo potpredsednika stranke Bratislava Gašića, koji je po ovlašćenju predsednika stranke Aleksandra Vučića, i šef centralnog izbornog štaba. To upustvo glasi: jedno lice, jedna funkcija. Znači: lica koja su kandidati za poslanike ne mogu biti kandidati za odbornike. Konkretno: u dogovoru sa Izvršnim odborom stranke, u ime SNS u Valjevu, ja sam predložio da prof. Mihailo Jokić bude kandidat za poslanika. Mislim da će prof. Jokić moći puno da nam pomogne kao član republičkog parlamenta.

Što se tiče odborničke liste lica koja obavljaju direktorske poslove ne mogu biti na odborničkoj listi. Lica koja su potencijalni kandidati za direktore javnih preduzeća i rukovodeće funkcije, sem političkih ( gradonačelnik, zamenik gradonačelnika, predsednik skupštine), takođe ne bi trebalo da budu na listi.

Dr Gvozdenoviću, vi se ne ustručavate od polemika, iznošenja stavova, teških reči, konflikata s političkim protivnicima. Poslednji put ste optužili TV Valjevo plus da je pokretač rušenja premijera Vučića. To je komercijalna televizija koja ima pravo da odredi svoju uređivačku politiku. I vi imate pravo da kažete, ako mislite da postoji neka sprega. Ali trpeli ste kritike i napade da gušite slobodu informisanja. Da li ćete biti ‘’mekši’’ sada kada krene kampanja?

Ta je televizija stavljena u funkciju jednog tajkuna. Stojim iza svega što sam rekao i nijednu reč ne povlačim. Mnogi koji su ga kritikovali zajedno sa mnom ili pored mene, otišli su kasnije da mu se poklone. To se meni neće nikada desiti. Ako se Vučić nije poklonio Miškoviću, ne očekuje se valjda od mene da se poklonim tom tajkunu, kome sad ni imena ne mogu da se setim.

Jednostavno, to kako se ja ponašam u politici se zove doslednost. Ono što ja govorim, možda je preoštro za običnog čoveka koji površno prati političke prilike, ali u pristojnom svetu to se zove – stav.

Ja nisam profesionalni političar. Hvala Bogu, ja sam završio najteži fakultet u zemlji, imam svoju profesiju, niko ne može da me ucenjuje. Mogu da izađem iz politike kada se tu ne budem osećao dobro. Zato mogu da se ozbiljno bavim politikom. Ovi drugi će uvek zavisiti ili od nekog tajkuna ili od uticajnog političara odozgo. Ja se bavim politikom iz težnje da čovek živi u slobodi.

Uspon

25 Komrntara

 1. U Valjevu konacno treba da se dovede red, a to ce se desiti samo ako se promeni vladajuca vecina. Svima ce nam onda procvetati ruze.

 2. Sve ono što se Valjevo dogodilo u prethodnom periodu biće teško ispraviti, isti ljudi koji su godinama na vlasti svakim mandatom su sve više uništavali grad i građane. Iskreno se nadam i verujem u Vas dr. Bobo i verujem da ćete postaviti stvari na svoje mesto i grad na noge!

 3. Grad umire. Drzi se samo Krusik. On drzi grad na nogama ponovo. Naravno, Krusik su oziveli Naprednjaci. Puna podrska ozivljevanju celog grada!

 4. Ovo je onaj Gvozdenovic sto je bio u onoj Grupi gradjana koja je napravila dobar rezultat na proslim izborima? Da je ostao tamo, imao bi sam 50%. Naprednjaci su napravili pravi potez sto njega izbacili u prvi red. Napred Naprednjaci!!

 5. Kao mlad covek kome je muka od politike, svedok mnogih laznih obecanja, moram da kazem da mi Boba Gvozdenovic uliva poverenje. Puna podrska!

 6. Valjevo vec godinama tone sve dublje i dublje. Prvo su ga NATO bobme unistile, zatm DOS dokrajcio i sada prezivlajva na aparatima uz ovu koaliciju od 15 stranaka od kojih je 14 van parlamenta. Potrebno nam je hitno budjenje i reformes kao u republici. Bobo, povedi svoje Valjevce u bolju buducnost!

 7. Odakle poceti? Mozda od visegodisnjeg mraka koji se nadvio nad ovim nasim gradom… Iz godine u godinu nam je sve losije a trenutna socijalisticka vlast u gradu nas je stegla i ne pusta! I dalje mi nije jasno kako su svojim prljavim i sitnim igricama uspevali da nas toliko dugo drze u izolaciji? Pogledam oko sebi i svaki dan vidim da se otvaraju nova radna mesta da pristizu nove investicije, svez kapital ali nas Valjevce to sve nekako zaobidje.. Mlad sam porodicni covek i NECU da idem iz grada u kome sam rodjen i odrastao! Ovom gradu su potrebni novi ljudi, koji znaju da rade svoj posao a pogotovu u interesu svojih sugradjana. Kroz nesto vise od mesec dana imacemo priliku koji NE SMEMO da propustimo nikako a to je prilika da upravo ti novi ljudi doju na vlast i da se konacno Valjevo pokrene! Vlast na lokalu mora biti usaglasena sa republickom!

 8. Onaj Darko sa Uba napravio je grad od opstine, a ovi nasi junaci na vlasti u Valjevu su napraivli od Grada selo. Vreme je da se to promeni! NAPRED NAPREDNJACI! LETS GO BOBO!

 9. Ne postoji Valjevac koji ne zna Bobu, legendu nasega grada. Ocekujem da ce biti gradonalcenik, jer to bi bilo stvarno dobro za Valjevo. Nemacka disciplina, cvrsta ruka i neverovatna harizma koju Gvozdenovic poseduje je magija kojom Valjevo moze da se spase bede i propasti. Svim srcem uz Bobu, Glisica i Naprednjake!

 10. Naravno da vlast na lokalu mora da bude usaglašena sa republičkom inače nam nema spasa. Valjevci su vazda kontrali i zbog toga uvek nagrabuse, inaćenjem se ništa ne postiže. Boba je upravu.

 11. Budimo svesni svega sto su, odnosno nisu, uradili ljudi koji nam trenutno vode grad. Imamo alternativu i to vrlo dobro. Iskoristimo priliku da promenimo na bolje.

 12. Vreme je da na celo Valjeva dodju sposobni ljudi,koji ce obezbediti mladim ljudima buducnost u ovom gradu. Dosta je bilo trosenja i arcenja narodnih para od strane SPS-a i drugih parazita,koji su godinama upropascavali Valjevo i valjevski kraj.

 13. Podrazavam i Dr Jokica za narodnog poslanika. Pravi covek za parlament.

 14. Trebaju nam sposobni i odgovorni ljudi da bi grad isao napred. Podrska za Dr Bobu.

 15. Treba nam samo malo da bi uspeli kao grad. Vreme je da SPS sidje sa vlasti. Samo odgovorni ljudi mogu da vode ovaj grad.

 16. Samo uz Sns i Vlast u drzavi Valjevo ce procvetati . Gospodin Gvozdenovic ima plan od koga je glavni podici ekonomiju.

 17. Krajnje vreme je da se vlasti usaglase,dosta vise da mi budemonzadnja rupa na svirali. Dosta nam je vise SPS koji samo pune svoje dzepove. Hocemo da Valjevo konacno procveta da ima stabilnu privredu,jake firme da mladi konacno imaju buducnost u ovom gradu

 18. Dokle vise Valjevo da tone,konacno neko da predloži da se digne iz mrtvih

 19. Krajnje je vreme za promene u Valjevu. Dosta je bilo Dragana Jeremića i njegove nesposobnosti. Podržimo Bobu.

 20. Slažem se da na čelo Valjeva treba da dođe ovakav čovek. Dosta je bilo obmane i uljuljkivanja.
  Gospodin Jeremić godinama unazad pokazuje nesposobnost. Da li i dalje da glasamo za nekoga ko nije doveo ni jednog ozbiljnog investitora kako bi oživeo naš grad?

 21. Predsednik GO SNS, dr Gvozdenović nema potrebu za ustručavanjem jer sve što radi je potpuno ispravno. Sa razlogom je optužio TV Valjevo plus da je pokretač rušenja premijera Vučića, jer dobro je poznato da iza te televizije stoji tajkun. No, svako delo dođe na videlo, pre ili kasnije. Ono što je bitno istaknuti jeste da narod treba da izađe na izbore i glasa. Svakako da će narod biti najobjektivniji jer pokretanje reformi, sada i kasnije ne može biti u prazno. Verujmo u bolju budućnost svih nas i izađimo na svoja biračka mesta! Potvrdimo svojim glasom da želimo modernu i naprednu Srbiju! Živela SRbija!

 22. Dragi moji sugradjani, ne smemo propustiti ovakvu priliku koja nam se nece skoro priustiti. Izadjimo na izbore i podrzimo SNS jer nas samo oni mogu spasiti. Pogledajte kako rade u gradovima gde su na vlasti! Imamo industrijsku zonu, imamo kapaciteta, strucnosti, samo nam fali investicija kojih ce garantovano biti ako na narednim izborima zaokruzimo pravi broj i podrzimo prave ljude. Valjevo hoce, Valjevo moze, Valjevo mora da ozivi svoju privredu i da vrati stari sjaj sto nam prethodni mangupi uzese njihovim glupavim privatizacijama….

Back to top button
Click to listen highlighted text!