ВестиСпорт

ДРУГА РУНДА СРПСКОГ ДРИФТ ШАМПИОНАТА ОДРЖАНА У ВАЉЕВУ

Proteklog vikenda je u Valjevu, na parkingu ispred istočne kapije HK Krušika a.d., po prvi put  održana drift trka u okviru Serbian Drift Championship-a. Prva trka u okviru ovogodišnjeg šampionata održana je u Čačku, a naredna će biti na jesen u Mladenovcu.

Ovaj šampionat se u Srbiji održava oko deset godina. Mada je na prvom drift takmičenju u Beogradu  učestvovalo samo šest vozača i da se do pre par godina sumnjalo da će ovaj,  u svetu veoma popularan pravac u automobilističkim takmičenjima uspeti, broj takmičara, posetilaca i zainteresovanih je ogroman.

Čak ni kiša, koja je povremeno padala, nije omela Valjevce da posete ovu manifestaciju i popune tribine do poslednjeg mesta. Organizatori, Sportski auto klub  Tuning Styling,  procenjuju da je trkama prisustvovalo nekoliko hiljada gledalaca i da je oko 25 vozača vozilo u oba dana. Suorganizatori su Grad Valjevo i HK Krušik a.d.

Drift u Valjevu je podeljen u dva dana. Program za posetioce je oba dana počeo u 12 časova, a finalne trke su se vozile od 17 časova. U drugoj trci domaćeg šampionata u driftu, koja je održana u subotu 17. juna 2017., najveće ovacije publike su odlučile da je najbolji twin Vidaković-Savić. Pobedio je Zoran Savić iz Srbobrana, a drugo mesto je pripalo Savi Vidakoviću iz Beograda. Treći je  Miloš Đorđević iz Kragujevca, a četvrti  Igor Stevanović iz Leskovca.

U nedelju 18. juna 2017. je održana Day of champions trka u kojoj  učestvuju i drifteri iz regiona,   od kojih se u Valjevu takmičio samo bračni par iz Mađarske. Razlog izostanku većeg broja takmičara iz okruženja je istovremeno takmičenje u Italiji. Predstavnica Mađarske, Nikolett Cselotei, je za sajt grada Valjeva izjavila da su je tokom  obilaska Valjeva  najviše fascinirali  Tešnjar i Hram Vaskrsenja Gospodnjeg. Njen suprug, Csaba Cselotei, je osvojio drugo mesto.

Goran Simić iz Novog Sada, koji nije učestvovao u ovom šampionatu od 2015. godine, kada je postao šampion Srbije, pobedio je vozeći auto Igora Stevanovića, trećeplasiranog na ovom takmičenju. Četvrto mesto je zauzeo Miloš Đorđević.

Drift vozači su pokazali kako se kontrolišu automobili u bočnom proklizavanju. Moment of the Race je bravura Milice Tikić iz Vršca, a samo šesnaest godina ima najmlađi takmičar Bojan Cvetković.

S obzirom na dosadašnje odsustvo vozača iz Valjeva, organizatori su sigurni da će ih ovogodišnja trka animirati da se prijave naredne godine.

Uspon
Back to top button