ВестиИнформације

Другачија полиција него до сада

Искрено говорећи има приличан број људи који не желе, ако баш не морају, да имају посла са полицијом. Јер: да су полицајци свих система обучавани да у свакоме виде потенцијално криву особу.

Наша полиција, када буде реализован у пуној мери програм „Полиција у служби грађана“, требало би да стекне знатно веће поверење грађана. Пре свега да грађани имају слободу да се увек, када год мисле да је потребно, без снебивања и страха обрате полицији.

Колико је полиција сада у служби грађана, да ли грађани верују полицији и да ли познају свог локалног полицајца, то се јуче у Ваљеву уверавао директор српске полиције Владимир Ребић.

Директор полиције је заједно са ваљевским полицајцима разговарао у центру града са власницима појединих локала. Бутици, златаре, мењачнице су потенцијалне мете лопова, па је полицајцима било важно да чују да ли грађани верују да их полиција адекватно чува и да их може заштитити. Одговорима које су добили, били су задовољни и директор полиције и ваљевски полицајци. Уосталом у свим правним државама полиција и јесте дужна да чува власништво и услуге.  Цео поредак би био пољуљан, ако пљачкаши имовине не би били кажњавани, а пружене услуге не би могле бити наплаћене.

„Мешовите патроле састављене од припадника полиције опште надлежности, саобраћајне и криминалистичке полиције суштина су новог рада полиције у локалној заједници. Од тога очекујемо да буде повећан  степен сигурности грађана и да се истовремено смањи њихов страх од могућих пљачки и других врста насиља. Данас желимо да пошаљемо јасну поруку грађанима да је полиција ту због њихове безбедности, али и да стекнемо њихово поверење. Хоћемо да грађани имају слободу да се без зазора увек обрате свом полицајцу.

Стварамо услове да само високо професионални и некорумпирани полицајци, који у свом раду остварују добре резултате, могу рачунати на даље напредовање или задржавање постојећих позиција“, рекао је директор полиције.

 

Uspon
Back to top button