Вести

Ðurić: Od Velike Albanije nema ništa

Izjava albanskog ministra dijaspore Pandelija Majka, da će od prvog januara biti otvorena granica između Albanije i Kosova je neozbiljna, neodgovorna i služi samo da dodatno pogorša odnose u regionu, ocenio šef vladine kancelarije za KiM Marko Đurić.

„Enver Hodža je mrtav, a od Velike Albanije nema i neće biti ništa. Kosovo i Albanija nemaju granicu, već je granica između Srbije i Albanije i to u dužini od 111 kilometara“, naveo je Ðurić.

On je podsetio da se granica između Srbije i Albanije proteže od tromeđe Makedonije, Albanije i Srbije, do tromeđe Srbije, Crne Gore i Albanije i istakao da je to jedina granica koja postoji i koja može postojati.

„Po Rezoluciji 1244 mi smo ti koji imamo prava da koristimo granične prelaze Chafa, Prušit i Vrbnica i da tamo imamo naše osoblje, ali za to izgleda više nikoga nije briga. Isto kao što nikoga u međunarodnoj zajednici nije briga za takve huškačke i preteće izjave koje svakog dana dolaze od različitih albanskih predstavnika“, rekao je Ðurić i podsetio da je ova izjava data u prisustvu najviših predstavnika KiM – Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija.

Ðurić je istakao da ta izjava ruši nastojanja da se krhi odnosi u regionu normalizuju, te da se izgrade bolji donosi Srba i Albanaca.

Ðurić je kazao da očekuje i zahteva reakciju međunarodne zajednice i postavlja pitanje „šta bi bilo da je neko srpskih predstavnika rekao da će biti ukinuta granica, ne između Srbije i neke susedne zemlje, već da će biti ukinut administrativni prelaz“.

On je naveo da ovakve izjave pokazuju koliko je neozbiljno i neodgovorno nastojanje nekih političara u Centralnoj Srbiji koji zagovaraju tezu da se ne treba ništa rešavati po pitanju Kosova i Metohije i koji „lažu narod da sve može da ostane po starom“.

„Ne znam šta misle. Da li misle da treba da sačekamo da Albanci jednog dana ispune jednu od svojih pretnji“, zaključio je Ðurić.

Đurić:Britanija nedosledna po pitanju KiM

Ne može se insistirati na intenziviranju dijaloga u Briselu, a istovremeno imati stav da o problemu Kosova i Metohije ne treba razgovarati u UN, ističe direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić i dodaje da stoga u odluci Velike Britanije da ne stavi temu KiM na dnevni red SB UN vidi nedoslednost.

„Srbija nailazi na protivljenje onih kojima odgovara pre svega jačanje albanske pozicije kroz nerešavanje problema“, kazao je Ðurić u izjavi Tanjugu i dodao da se vidi diplomatska mobilizacija dela onih koji su 2008. godine i pre toga podržavali jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova.

„Svako onaj ko poznaje situaciju na KiM zna koliko je važno da se na najvišem forumu UN razgovara o sudbini naše južne pokrajine i o tome će se sigurno, hteli to Britanci ili ne, u budućnosti raspravljati“, istakao je Ðurić.

Upitan da prokomentariše napade na predsednika Srbije Aleksandra Vučića po pitanju Kosova i Metohije, Ðurić je kazao da su uzroci tih napada njegova nastojanja da probleme na Kosovu i Metohiji reši.

Ostale vesti možete pročitati ovde

https://info24.rs/2018/08/02/duric-od-velike-albanije-nema-nista/

Uspon
Back to top button