ВестиИнформације

Два нова санитетска возила за Дом здравља

[hr style=“double“]izvor:valjevo.rs foto:valjevo.rs[hr style=“double“]

Grad Valjevo je finansirao nabavku dva nova kompletno opremljena sanitetska vozila za Dom zdravlja, koja će unaprediti kvalitet rada ove zdravstvene ustanove, usluge sanitetskog prevoza i transporta pacijenata.  „Ako uzmemo u obzir činjenicu, da je pre 15 godina bila poslednja nabavka novog sanitetskog vozila, jasno je kako su se bivše vlasti odnosile prema Domu zdravlja, a pre svega prema zdravlju naših sugrađana. Nabavka ova dva sanitetska vozila su samo početak, jer planiramo da, zajedno sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije, nabavimo još 2-3 saniteta za Dom zdravlja, kako bi na taj način potpuno renovirali vozni park. Osim sanitetskih vozila, u proteklom periodu nabavljena su vozila i za druge službe, pre svega službe patronaže, ali i za službu kućne nege. Sve je u većoj meri izražena potreba hitnih prevoza pacijenata za Beograd, tako da je nabavka novih vozila neophodna“, naglasio je gradonačelnik grada Valjeva dr Slobodan Gvozdenović prilikom primopredaje ključeva novih vozila na današnjoj konferenciji za novinare.

Gradonačelnik je ovom prilikom istakao da je nova gradska vlast u Valjevu u proteklom periodu uložila preko 30 miliona dinara u opremanje Doma zdravlja i unapređenje kvaliteta usluga, kao i to da će sredstva i ubuduće biti predviđena za podizanje nivoa usluga u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

„O značaju ulaganja govori i činjenica da je valjevski Dom zdravlja dobio akreditaciju na maksimalnih sedam godina. Inače, u narednom periodu rukovodstvo grada Valjeva će realizovati projekat „Valjevo zdrav grad“ koji je u skladu sa smernicama Svetske zdravstvene organizacije, gde će Dom zdravlja imati značajno mesto. Reč je pre svega o unapređenju primarne zaštite i prevencije nezaraznih i malignih oboljenja, koje izazivaju veliku stopu smrtnosti“, rekao je gradonačelnik Gvozdenović.

Govoreći o značaju nabavke novih sanitetskih vozila, direktor Doma zdrav dr Zaven Der Hazarjan, istakao je da su u prošloj godini,  sanitetska vozila Doma zdravlja prešla čak 700.000 kilometara, a od toga 24.000 kilometara prešla su samo vozila zbog pacijenata na dijalizi. „Imamo 50 pacijenata koji redovno idu na dijalize, a tokom prošle godine imali smo 600 prevoza na relaciji Valjevo-Beograd. Sredstva koja je grad Valjevo opredelio za Dom zdravlja i nabavku najsavremenije opreme kao što su ultrazvučni aparati, sanitetska vozila, ali sve drugo što je urađeno u prethodnom periodu, smo samo mogli da poželimo. Postoji inicijativa da oformimo regionalnu službu Hitne pomoći, koja bi pokrivala teritoriju od Osečine, Lajkovca, Ljiga, Uba i Mionice. Očekujemo da ćemo tako na najbolji način pokazati kako dobro funkcioniše zdravstveni sistem našeg grada “, rekao je Der Hazarjan koji je ovom prilikom najavio da će uskoro biti dopremljen mamograf, kao i rentgen aparat.

Danas Doma zdravlja u Valjevu predstavlja jednu od najrespektabilnijih zdravstvenih ustanova u Srbiji i po svim kriterijumima spada među pet najuspešnijih zdravstvenih ustanova u zemlji u oblasti primarne zaštite.

 

Uspon
Back to top button