ВестиРегион

Неопходно да деца на интернету заштите себе и своје рачунаре

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić poručila je danas da je internet sjajno mesto za zabavu i učenje, ali da u virtuelnom svetu deca moraju da budu pažljiva isto kao i u stvarnom svetu, da budu aktivna i svesna opasnosti.

Matić je subotičke osnovce, kojima je predstavljen program kampanje „IT karavan 02“ u kulturnom centru „Nepker“, podsetila na aktuelne pretnje na internetu, navodnu igru „plavi kit“, ali i druge, potvrđene „igre izazova“, kao i na sajber napad „wannacrypt“.

Ona je upozorila decu na to da je neophodno da zaštite i svoje računare, ali prvenstveno sebe, svoju porodicu i prijatelje.

Ne komunicirajte sa nepoznatima, ne ostavljajte svoje lične podatke onlajn i razgovarajte sa roditeljima i nastavnicima o onome što vam se dešava na internetu, istakla je Matić.

Ona je pozvala decu da se za sva pitanja i savete obrate kontakt centru Ministarstva na broj telefona 19833, na koji mogu i da prijave zlostavljanje ili uznemiravanje na internetu.

Matić je ovom prilikom uručila predstavnicima škola „Ivan Goran Kovačić“ i „Kizur Ištvan“ edukativne setove robota za učenje programiranja, a za učenike je održana interaktivna prezentacija o bezbednosti na internetu i nakon toga radionica robotike.

Đacima se obratio i Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić, koji je istakao značaj saradnje sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija u borbi za zaštitu dece na internetu.

Jurić je naveo da je Fondacija, uz podršku Ministarstva, realizovala projekat „Bezbednost na internetu, bezbednost u životu“, koji je obuhvatio 40 edukativnih radionica za učenike viših razreda osnovnih škola o pravilnom korišćenju interneta, bezbednosti i mogućim zloupotrebama dece na internetu.

Kampanja Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za pametnu i bezbednu upotrebu novih tehnologija „IT karavan“ pokrenuta je 2016. godine, a ove godine sprovodi se od 12. aprila do 25. maja u gradovima: Novi Pazar, Pirot, Niš, Zaječar, Kraljevo, Užice, Čačak, Valjevo, Kragujevac, Subotica, Novi Sad, Pančevo i Sombor.

Uspon
Back to top button