ВестиИнформацијеПолитикаПривредаРегион

Економско оснаживање жена у Републици Србији

Влада Републике Србије је у стратешким документима посебну пажњу посветила унапређењу женског предузетништва и предвидела подстицајне мере и програме. У циљу информисања јавности о актуелној ситуацији у овој области и перспективама женског предузетништва, у Ваљеву је одржана конференција под називом „Економско оснаживање жена у Републици Србији“, на којој је било речи о потенцијалима женског предузетништва, али и програмима подршке.
Градоначелник града Ваљева др Слободан Гвозденовић изразио је задовољство овом приликом што је у Ваљеву организована конференција о пре свега актуелној теми. „Ово је веома значајна тема, мада предузетништво не би требало делити на женско и мушко, јер сматрам да су жене у многим областима подједнако способне као и мушкарци, а можемо слободно рећи чак и способније од њих.
фото: Ж.Бошковић
фото: Ж.Бошковић
Тенденција нове градске власти у Ваљеву је да наш град у пуном светлу вратимо на мапу Србије. Сматрам да су политика и економија јако повезане. Узмите примере у свету, где су на врло одговорним функцијама жене. Први пут у историји градоначелница Рима је жена, Париза такође, канцеларка Немачке и шеф најмоћније немачке партије је такође жена. Имате пуно примера где видимо да жене врло одговорно обављају поверене функције“, оценио је градоначелник овом приликом.
фото: Ж.Бошковић
фото: Ж.Бошковић
Доц. др Бранка Драшковић, саветница потпредседнице Владе Србије и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, истакла је овом приликом да је циљ Владе Републике Србије, а посебно председнице Координационог тела, да за жене буде ово не само једна година предузетништва, већ и све оне које следе. „Захваљујући институционалним оквирима пре свега, Влада Србије има циљ да се превазиђе економска неједнакост између жена и мушкараца. Две важне мере су економско оснаживање и борба против насиља. Оба аспекта су изузетно значајна и сматрамо да је јако важно да данас постоји умрежавање институција. Осим тога важно је да све активности које се примењују на државном нивоу, буду примењене и на локалном нивоу“, истакла је Драшковић и нагласила да очекује од конференције у Ваљеву конкретне иницијативе.
фото: Ж.Бошковић
фото: Ж.Бошковић
Помоћница министра привреде у Влади Републике Србије Катарина Обрадовић Јовановић, истакла је овом приликом да је Влада Србије ову годину прогласила годином предузетништва. „Знатно су већа средства опредељена него ранијих година. За 33 програма из ове области опредељено је 16 милијарди динара како из буџета тако и издругих извора. Неки програми су већ завршени и биће прилике да се говори о резулатима, а и да се најаве будући програми за које ће жене предузетнице моћи да конкуришу. У Ваљеву ћемо искористити прилику да разговарамо о томе на који начин жене предузетнице могу да аплицирају за програме, које су њихове специфичне потребе и на који начин убудуће можемо да дефинишемо мере којима ћемо подржати развој женског предузетништва“, рекла је Обрадовић Јовановић.
фото : Ж.Бошковић
фото : Ж.Бошковић
Осим представника Владе Републике Србије, града Ваљева, конференцији су присуствовали и потпредседник Привредне коморе Србије Мирослав Милетић, др Сања Поповић Пантић, председница Удружења пословних жена Србије, као и бројни други представници институција и удружења из неколико градова Србије.
Конференцију је организовала Регионална привредна комора Ваљево.
izvor: www.valjevo.rs
Uspon
Back to top button