Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA COVID-19 BOLESTI U VALJEVU

17.03.2021. EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA  COVID-19 BOLESTI  U VALJEVU u odnosu na prethodni dan  manje laboratorijski potvrđenih  novoobolelih, više pregleda u DZ I  OB , manje na hospitalizaciji , ISTO  na respiratoru.

 

 • 227 Vakcinisanih osoba prvom ili drugom dozom (Sputnik V, Pfizer-BioNTech, Sinopharm).
 • 31 – laboratorijski potvrđen   novooboleli .
 • 5329 –na kućnom lečenju i u bolnici
 • 0 – umrlo.
 • 0-završilo kućnu izolaciju –izlečeno.
 • 332 – pregleda COVID ambulanti  DZ.
 • 17 pregleda u COVID ambulanti OB Valjevo .
 • 6– prijema na hospitalizaciju.
 • 90 obolelih na hospitalizaciji u COVID delu OB Valjevo
 • 11-na respiratoru
 • 7 otpusta
 • 139 testirana(116 -DZ, 0– Bolnica i 23–ZZJZ Valjevo) .

 –  zaposlena u zdravstvenim ustanovama  u kućnom karantinu.

40 –zaposlena  u zdravstvenim ustanovama  u kućnoj izolaciji-lečenju.

Podaci ZZJZ  u 13 časova, DZ i OB Valjevo u 21 čas dana  17.03.2021.

Inspekcijske kontrole sprovođenja protivepidemijskih mera ukazuju da se iste nepotpuno sprovode u pojedinim objektima u kojim se obavlja ugostiteljska delatnost i promet robe kao i u javnim službama.

Na teritoriji  Okruga 17.03.2021. godine u svim opštinama i Valjevu  je  74  laboratorijski  potvrđenih  novoobolelih. U Lajkovcu 3, u Osečini 5 , u Ljigu  7, u Mionici  12  i u  Ubu 16   laboratorijski potvrđenih  novoobolelih .

UKUPAN BROJ LABORATORIJSKI  POTVRĐENIH  OBOLELIH  U  VALJEVU  OD POČETKA EPIDEMIJE JE  9026.  UMRLO  188 OD  SVIH UZROKA.

U  prvom talasu  epidemije  je  obolelo 199  i  umrlo 19 obolelih .

U drugom talasu  epidemije od  17.06.2020. do 08.10. je obolelo 995  i umrlo 13 obolelih.

-U trećem talasu od 08.10.2020. do danas je obolelo 7829  osobe, izlečeno  2393 i umrlo 156 ( od svih uzroka).

Oboleli su svih starosnih grupa sa različitih gradskih i seoskih područja, đaci, trudnice,zaposleni (u prometu, uslugama, javnim službama, zdravstvu,školama, obdaništima…) nezaposleni, penzioneri i  osobe iz kućnog karantina,što ukazuje na široku lokalnu transmisiju u radnoj i životnoj sredini u zatvorenom i otvorenom prostoru.

PREDLOG MERA :

1.VAKCINACIJA

1. Vakcinacija stanovništva u toku –vakcinalni punkt -HOTEL GRAND I CENTAR ZA KULTURU. Vakcinacija se sprovodi kod osoba uzrasta od 18 godina starosti, naročito za medicinsko osoblje i lica koja su u bliskom kontaktu sa virusom.

Primenjuju se dve doze vakcine u razmaku od 2 do 4 nedelje sledećih vakcina :Pfizer-BioNTech, Sputnik V, Sinopharm i  AstraZeneca u razmaku od 12 nedelja.

2.DA SVAKI POJEDINAC POVEĆA LIČNU ODGOVORNOST i kada je na kućnom lečenju ili kućnom karantinu , na radnom mestu, u zatvorenom i  otvorenom, da ne organizuju i ne učestvuju na skupovima,proslavama i drugim okupljanjima brojnijim od 5 učesnika  i ne boravi duže od 15 minuta u objektima gde nisu obezbeđene neophodne mere prevencije (distanca, maska,dezinfekcija…) kako bi zaštitila sebe i svoje najbliže i doprinela da zdravstveni sistem i drugi sistemi obezbede stalnu  funkcionalnost;

DA LICA KOJA SE NALAZE U KUĆNOM KARANTINU poštuju naložene mere rešenjem (ograničenje slobode kretanja,praćenje zdravstvenog stanja;

DA PREDUZETNICI, PRAVNA LICA I DRUGI POSLOVNI SUBJEKTI  KAO I ZAPOSLENI DOSLEDNO sprovode sve naložene i  predložene mere  u poslovnim prostorijama;

Dosledno sprovođenje svih preventivnih mera u USTANOVAMA PREDŠKOLSKOG VASPITANJA I ŠKOLSKOG OBRAZOVANJA;

U JAVNOM PREVOZU obavezno nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila;

Sprovođenje mera zaštite U VERSKIM OBJEKTIMA I PRILIKOM VRŠENJA VERSKIH OBREDA;

Sprovođenje mera zaštite u KOZMETIČKIM, FRIZERSKIM SALONIMA, SALONIMA LEPOTE, FITNES CENTRIMA I TERETANAMA (MASKE I RUKAVICE, DISTANCA I DEZINFEKCIJA).

3.POJAČATI  KORDINISANI INSPEKCIJSKI NADZOR GRADSKIH  I REPUBLIČKIH INSPEKCIJA,  PO PREDLOGU KORDINACIONOG TELA ZA INSPEKCIJE VLADE RS, A  PO PROCENJENOM RIZIKU.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!