Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

EU i međ. zajednica da adekvatno reaguju na poteze Prištine

Srbija je potpuno posvećena nalaženju kompromisnog rešenja, ali je Priština blokirala dijalog uvodjenjem taksi i usvajanjem platforme, istakao predsednik Vučić u razgovoru sa poslanicima nemačkog Bundestaga i naglasio da očekuje od Nemačke i EU da adekvatno reaguje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa poslanicima nemačkog Bundestaga Peterom Bajerom i Kristijanom Šmitom sa kojima je razgovarao o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i problemima u dijalogu sa Prištinom.

Govoreći o problemima u dijalogu sa Prištinom, Vučić je istakao da je Srbija potpuno posvećena dijalogu u cilju postizanja kompromisnog rešenja, ali je Priština blokirala dijalog uvođenjem taksi na robu iz Srbije.

„Priština nije ispunila jedini uslov iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje ZSO. Uveli su anticivilizacijske takse na robu iz Srbije i BiH i usvojili platformu koja u potpunosti onemogućava nastavak dijaloga“, zaključio je predsednik Vučić i naglasio da očekuje da Nemačka, Evropska unija i šira međunarodna zajednica ozbiljno shvate ovakve poteze i na njih adekvatno reaguju.

Vučić je rekao da je Srbija pouzdan i odgovoran partner, naglasivši da odnose sa Nemačkom karakteriše razvijena saradnja na svim poljima.

On je konstatovao da je Nemačka jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, kao i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu.

„U Srbiji posluje oko 400 kompanija sa nemačkim kapitalom, koje zapošljavaju oko 60.000 radnika“, naveo je predsednik Vučić.

Tokom susreta sa poslanicima nemačkog Bundestaga, Vučić je naglasio da je strateško opredeljenje Srbije punopravno članstvo u EU i istakao da veoma ceni kontinuiranu podršku Nemačke u procesu evrointegracija.

Predstavnici Bundestaga su naveli da se Nemačka zalaže za pronalaženje načina za intenziviranje dijaloga, očuvanje mira i stabilnosti, ekonomski prosperitet, kao i za to da nema promene granica.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!