ВестиПолитика

Položen kamen temeljac za pogon kompanije „Mint“

U Loznici položen kamen temeljac za pogon kompanije „Mint“. Investicija vredna 100 miliona evra, posao za hiljadu radnika. Kompanija MINT od ključnog značaja za razvoj i opstanak Loznice, Jadra i Podrinja, kaže predsednik Vučić.

Predsednik Vučić ocenio da je reč o prekretnici u razvoju tog grada i izrazio nadu da će Folksvagen imati u vidu da je u Srbiji sve veći broj proizvođača auto-delova, kada bude odlučivao gde će graditi svoju novu fabriku.

Vučić je istakao da je MINT istovremeno od ključnog značaja za razvoj i opstanak Loznice, Jadra i Podrinja. „Ovde smo poslednjih 30 godina samo opstajali bez najvećih fabrika, koje su uništavane i razarane. Prvi put dovodimo investitore i gradimo novu budućnost Loznice. Voleo to neko da prizna ili ne – to je stvarnost, to je tačno“, podvukao je on.

Vučić je podsetio da je država do sada već dala 6,2 miliona evra za razne infrastrukturne projekte u Loznici.

Ukazao je da će bolnica, čija je izgradnja stala 1987, ponovo da se gradi. „Trideset godina morali smo da sačekamo da gradimo ono što smo nekada počeli, mislili da ćemo lagano i brzo da okončamo. Upravo zato je ova fabrika od ogromnog značaja“, istakao je on.

Preneo je da će kineski vlasnici u fabriku u Loznici, u dve faze, uložiti ukupno 100 miliona evra, da će imati ukupno 1.000 zaposlenih, a da će proizvoditi aluminijumske delove za razne proizvođače automobila.

„Nadam se da će Folskvagenu nešto značiti da se sve veći broj delova proizvodi u Srbiji. Verujem da će to umeti da cene prilikom donošenja odluke gde svoju fabriku da podignu“, kazao je predsednik.

On se zahvalio ambasadorki Kine, sa kojom je pre četiri dana već jednom postavljao kamen temeljac za jednu kinesku fabriku, u Zrenjaninu, i izrazio nadu da će zajedno otvarati još mnogo fabrika u Srbiji.

Rekao je da sa velikom nadom iščekuje susret sa predsednikom Kine Si Ðipingom 25.aprila u Pekingu. „Za mene lično i našu zemlju to je izuzetna čast i privilegija. Uvek u svakom razgovoru sa predsednikom Sijem mnogo toga naučim. S druge strane uvek to bude dodatni podsticaj za kineske investotore, podršku Kine politici Srbije, pre svega politici razvoja Srbije“; objasnio je Vučić.

Kazao je da je zahvalan predsedniku Kine na čeličnom prijateljstvu. „Zamislite koliko bi bilo teže da nemamo rešenje za Bor, da nemamo soluciju za Železaru u Smederevu, ili fabriku Linlong u Zrenjaninu, a i budućnost sa Mintom u Loznici“, dodao je on.

Ukazao je da će držati za reč šefa kompanije Mint, koji mu je usput, kada su razgovarali, rekao da namerava da napravi i „mali“ hotel u Loznici za sebe i svoje ljude. „Pitao sam koliki hotel će to biti, a rekao je da će imati sto i nešto soba. Vidi da takva dva “mala hotela“ napraviš tamo“, kazao sam mu“, preneo je predsednik.

On je naveo da se i danas moglo videti koliko su Kinezi ozbiljan i disciplinovan narod, samo u činjenici koliko se okupilo oko šefa Minta da bi poslali poruku Srbiji, iako je nama mnogo važnija ta fabrika.

Vučić je rekao i da se još traži tehnologija da se litijum izvuče od ostalih 26 minerala, ali i dodao da su Kinezi već ušli u određene pregovore i da veruje da će od toga napraviti najbolji posao.“Onda ćemo ih moliti da u Krupnju, Loznici ili Ljuboviji naprave pogon za električne automobile, autobuse i vozila i da ih još zadržimo u našoj zemlji“, rekao je Vučić.

On je zahvalio investitorima što su izabrali da investiraju u Srbiji, podsetivši da je država insistirala da to bude u Loznici ili Kraljevu jer su to dva grada sa najvećim brojem nezaposlenih ljudi. Poručio im je da će u državi uvek imati pomoć i zamolio ih da razmisle o novim ulaganjima, te dodao da će se raditi na izgradnji novih puteva.

Predsednik Vučić rekao je da će do kraja godine početi radovi na putu Ruma-Šabac, računajući i most preko Save.“Pre kraja godine biće postignut dogovor i pokretanje mašina za put Ruma-Šabac, računajući i most preko Save, koji je najteži objekat, a onda idemo brzom saobraćajnicom, koja neće ići kroz naseljena mesta, zbog čega je potrebna delimična eksproprijacija“, rekao je Vučić novinarima u Loznici.

On je naveo da će to značiti mnogo za celo Podrinje i da će se mnogo brže dolaziti do Loznice.Predsednik je rekao da je najteže naći novac za bolnicu u Loznici, ali da je i taj problem dobrim delom rešen i da veruje da će građani u Jadru i Podrinju biti zadovoljni.

Vučić je odgovarao i na pitanja novinara u vezi sa izgradnjom stadiona u Srbiji. Rekao je da će se u devet gradova, među kojima su Vranje, Leskovac, Kragujevac, Kraljevo, Loznica, Zaječar, Subotica, Novi Sad, biti izgrađeni gradski stadioni po UEFA standardima.Kako je rekao, biće radova i na Čairu u Nišu, kao i na stadionima Marakani i JNA u Beogradu.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Uspon
Back to top button