Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

EU ostaje najvažniji cilj Srbije(Foto)

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon razgovora sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku i potpredsednikom Evropske komisije Federikom Mogerini, da se Srbija nalazi na evropskom putu i da ostaje čvrsto na njemu.

foto: srbija.gov.rs EU ostaje najvažniji cilj Srbije

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Mogerini rekao da je Unija za Srbiju najvažnija destinacija, uz ocenu da mnogo toga može da se unapredi u međusobnim odnosima.

foto: srbija.gov.rs EU ostaje najvažniji cilj Srbije

On je, ističući da je Mogerini uvek dobrodošla u Srbiju, iskazao zahvalnost na otvaranju poglavlja 20 i 26, naglasivši da naša zemlja može da unapredi svoj ekonomski ambijent i pravosuđe, ali da očekuje podršku i pomoć u tome.

foto: srbija.gov.rs EU ostaje najvažniji cilj Srbije

Premijer je rekao i da Beogradu nije pravo kada je na delu evropska politika dvostrukih standarda, poručivši da će Srbija u ovim turbulentnim vremenima uspeti da sačuva mir i stabilnost.

foto: srbija.gov.rs EU ostaje najvažniji cilj Srbije

Za mene kao predsednika Vlade je najvažnije pitanje regionalne stabilnosti i očuvanja mira. Srbija je tu dala veliki doprinos. Ćutali smo na bezbroj najtežih napada, čak i na situaciju sa revizijom tužbe BiH protiv Srbije, gde smo reagovali uzdržano i smireno, istakao je Vučić.

Srbija, kako je naveo, neće nervozno reagovati ni na izjave predsednika vlade privremenih institucija samouprave na Kosovu Ise Mustafe da Priština od Srbije traži ratnu odštetu.

foto: srbija.gov.rs EU ostaje najvažniji cilj Srbije

On je ponovio da će naša zemlja uraditi sve što je u njenoj moći kako bi očuvala mir i stabilnost u regionu, istovremeno očekujući podršku EU u realizaciji ovog cilja.

Vučić je izrazio zahvalnost Mogerini na poseti Srbiji, istakavši da je dobrodošla u našu zemlju, ali i žaljenje zbog incidenta u parlamentu tokom njenog obraćanja poslanicima.

Danas se u Skupštini Srbije nisam osećao kao neko ko bi u ovoj zemlji trebalo da bude domaćin Mogerini i žao mi je zbog toga, ponovio je on.

Prema njegovim rečima, građani Srbije poznati su kao dobri domaćini i bez obzira na to da li smo sa nekim idejama saglasni ili ne, za nas Srbe je najveća uvreda ako nam neko kaže da nismo bili dobri domaćini.

Mogerini je istakla da je EU ne samo posvećena tome da drži otvorena vrata Srbiji koja će biti deo Unije, već i sa nestrpljenjem očekuje da joj poželi dobrodošlicu.

Prema njenoj oceni, u protekle dve godine postignuti su veliki rezultati, kao i puna posvećenost koja će se nastaviti i u budućnosti.

Sigurna sam da će to biti od koristi ne samo srpskom narodu, već i građanima EU, poručila je ona i dodala da se u EU razmatra budućnost ove zajednice koja nije samo unija 27 članica, već i drugih zemalja koje će joj se pridružiti.

Mogerini je, komentarišući dešavanja u Skupštini Srbije prilikom njenog obraćanja poslanicima, izjavila da je demokratsko pravo svakog u Srbiji da izražava svoje političko mišljenje i da izabere svoj put i ponovila da EU ostaje čvrsto posvećena evropskoj perspektivi Srbije.

srbija.gov.rs

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!