ВестиИнформацијеПривреда

Фестивал дуван чварака у Ваљеву

Prvi festival duvan čvaraka održan je na verski praznik Miholjdan 12. oktobra 2006. godine u Valjevu. Inicijator i organizator prvog festivala je valjevski mesar Slavan Batočanin, zajedno sa Udruženjem mesara i Kulturno prosvetnom zajednicom grada Valjeva. Manifestacija koja je posvećena brendu valjevskog kraja, održava se svake godine u drugoj nedelji oktobra i okuplja veliki broj posetilaca iz valjevskog kraja, ali i gostiju iz drugih gradova, od kojih mnogi imaju priliku da vide kako se spremaju čvarci po recepturi staroj dvesta godina, ali i da degustiraju ovaj jedinstveni proizvod, koji je izum valjevskih mesara i koji se nigde na planeti ne priprema na ovakav način.
tov-1 Na današnjoj konferenciji za medije, prisutnim novinarima obratili su se predsednik Organizacionog odbora, g-din Andra Savčić, v.d.direktor TO Valjevo, g-dja Ana Marković, i idejni tvorac ove manifestacije, g-din Slavan Batočanin.
Ono po čemu se ovogodišnja manifestacija izdvaja od prethodnih je izuzetno interesovanje kako za takmičenje u pripremanju najboljih valjevskih duvan čvaraka, tako i za prodajnu izložbu starih zanata i domaće radinosti. I ove godine imamo gostujuće ekipe i izlagače iz raznih krajeva Srbije. Za dobro raspoloženje biće zaduženi poznati izvodjači narodne muzike, ali i valjevski umetnici.
Turistička organizacija Valjevo će u narednom periodu biti prisutna na novosadskom Sajmu turizma, Sajmu turizma u Zaječaru, ali i Festivalu zimnice u Koceljevi. S obzirom da ove manifestacije poseti više hiljada posetilaca, nadamo se i velikoj poseti na 11.Festivalu duvan čvaraka.
www.valjevskaposla.info
Uspon
Back to top button