Вести

Грађани ће бирати председника Србије 2. АПРИЛА!

Predsednica Skupštine Maja Gojković raspisala je predsedničke izbore za 2. april

Gojković je pozvala građane da 2. aprila izađu na izbore i svojim glasom odluče ko će biti predsednik Srbije u narednom mandatu, te da pažljivo prate izborne kampanje i da svojim glasom ocene, na prvom mestu predsedničke programe, jer su oni od izuzetne važnosti za dalju budućnost Srbije i stabilnost države.

– Želim im da izaberu najboljeg kandidata koji će ozbiljno i odgovorno sarađivati sa Vladom Srbije i koji će zajedno s njom da se bori za očuvanje stabilnsoti, političke i ekonomske stabilnosti države koja je do sada postignuta, kao i za slobodu, nezavisnost i suverenitet – rekla je Gojković, nakon potpisivanja odluke o raspisivanju izbora u Domu Narodne skupštine.

Gojković je kandidatima poručila da u kampanji ne zaborave građane Srbije i da ih poštuju i da računaju na njhove glasove samo ako im se obraćaju svojim kvalitetnim programima, a ne mržnjom.

– Želim im da se za njihove glasove bore radom i odgovornošću, želim im da poštuju demokratske procese i volju građana Sribje koja će biti iskazana na izborima – rekla je Gojković.

Odluka o raspisivanju izbora će stupiti na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku, kada će početi i rokovi za njihovo sprovođenje.

Kandidata za predsednika Republike mogu da predlože registrovane političke stranke, koalicije i grupe građana, ukoliko ga overenim potpisima podrži najmanje 10.000 birača, a predlog kandidata podnosi se Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 20 dana pre dana izbora.

Redosled kandidata na listi utvrduje se žrebom.

Za predsednika Republike izabran je kandidat koji je dobio većinu glasova birača koji su glasali.

Ukoliko nijedan kandidat ne dobije većinu glasova birača koji su glasali, glasanje se ponavlja u roku od 15 dana od dana prvog glasanja, a na ponovljenom glasanju, takozvanom drugom krugu, učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova, a pobeđuje onaj koji dobije veći broj glasova.

izvor:informer.rs

Uspon
Back to top button