Вести

Gradonačelnici Beograda, Novog Sada i Astane o saradnji

Gradonačelnici Beograda i Novog Sada Zoran Radojičić i Miloš Vučević, koji kao članovi srpske delegacije borave u poseti Kazahstanu, razgovarali su sa prvim čovekom Astane Bakhutom Sultanovim o unapređenju saradnje tri grada.

Srpska delegacija je sa čelnicima Astane razgovarala o urbanističkim, arhitektonskim i operativnim rešenjima koje primenjuje glavni grad Kazahstana.

Delegacija iz Beograda i Novog Sada obišla je i operativni centar za upravljanje gradom, gde im je predstavljeno rukovođenje Astanom, pa su Radojičić i Vučević imali prilike da u praksi vide primenjenu strategiju „pametnog i zelenog grada“ Astane.

Gradonačelnik Radojičić istakao je u izjavi za Tanjug da je zadovoljstvo i čast biti u Astani danas, s obzirom na poštovanje koje je ukazano i predsedniku Aleksandru Vučiću i srpskoj delegaciji, odnosno Srbiji.

“Dogovorili smo se da ćemo u narednom period nastojati da unapredimo našu saradnju, kada je reč o izgradnji, osavremenjivanju gradova, kulturi, sportu, saradnji mladih… Sarađivaćemo u različitim aspektima”, rekao je Radojičić.

Primetio je da je prestonica Kazahstana, iako “mlad” glavni grad koji se razvio u poslednjih 20-ak godina, jedan od najuspešnijih urbanističkih projekata u svetu.

Grad, kaže, ima široke bulevare, a posebno je izdvojiio to što se mnogo vodi računa o zelenim površinama, pa 50 odsto Astane čine zelene površine.

“U ovom period su posadili pet miliona stabala. Vodili su računa i o savremenom pristupu i o zelenom gradu”, rekao je Radojičić.

Sa čelnicima Astane razgovaralo se kako Beograd može da primeni njihova iskustva, preneo je Radojičić, ali i istakao da su se domaćini interesovali za to šta je urađeno u Beogradu i Novom Sadu.

“Imamo o čemu da razgovaramo i iskustva koja možemo da razmenjujemo”, rekao je Radojičcih.

Dodao je da je Astana postigla razultate u oblasti primene savremenih tehnologija radi unapređenja života građana, pa tako, na primer, saobraćaj u Astani koristi savremene tehnologije kako bi se smanjile gužve.

Radojičić je dodao da je svim urbanim gradovima problem zagađenje, a da su u Astani u toj oblasti, iako u veoma nepovoljnim prirodnim uslovima, uradili mnogo.

Kako je rekao, grad je sjajno osvetljen, a domaćini su mi preneli da su koristeći pametna i ekološka rešenja uspeli da za 50 odsto smanje korišćenje električne energije i cenu održavanja sistema rasvete.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže da je sastanak sa prvim čovekom Astane bio kvalitetan i da se razgovaralo o konkretnim planovima.

„Ako bi nešto trebalo da prekopiramo, onda bi to bila njihova hrabrost i vizionarstvo. Oni se oni se nisu plašili da menjaju stvari, imali su vizuju da menjaju stvari, nisu se plašili novih koncepata, bulevara, sportskih centara, novog sadržaja. Imali su viziju kako to da urade, kako to da obezbede za svoje građane“, rekao je Vučević Tanjugu.

Istakao je da je činjenica da Minhen i Barselona imaju vrlo prisnu saradnju sa Astanom govori o tome koliko je taj grad uspešan.

„Za mene je veliko iznenađenje u pozitivnom smislu ono što vidim u Astani. Nisam imao predstavu da ćemo u jednoj relativno geografski dalekoj zemlji, ali kulturološki, politički i ljudski bliskoj državi, sresti ovakve rezultete“, rekao je on.

Vučević je zaključio da srpska delegacija ima šta da nauči, da ne treba da se stidi da pita, ali da takođe ima šta i da pokaže.

„Mi nismo skrivali kakve smo rezutlate postizali u Beogradu i Novom Sadu u pogledu investicija, novih građevinskih zona, Evropske titule Novog Sada. Sve to može biti kamen temeljac buduće saradnje“, rekao je Vučević

Delegacija iz Srbije, koju u Kazahstanu predvodi predsednik Aleksandar Vučić, zahvalila je gradonačelniku Astane na gostoprimstvu uz obostrano zadovoljstvo zbog dobrih dosadašnjih odnosa.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/10/10/gradonacelnici-beograda-novog-sada-i-astane-o-saradnji/

Uspon
Back to top button