VestiInformacije

Gradonačelnik posetio prvorođene bebe

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović posetio je prve bebe rođene u Valjevu u  2019. godini. U skladu sa Odlukom o nagrađivanju porodica sa teritorije grada Valjeva, prvim bebama rođenim za Novu godinu i Srpsku Novu godinu, gradonačelnik je uručio po 20.000 dinara i poklon paket potrepština za novorođenčad, vrednosti od po 20.000 dinara.

Gradonačelnik je u ime grada Valjeva i u svoje ime čestitao prinove porodicama, poželeo im puno zdravlja i sreće u životu.

Prva beba sa teritorije grada Valjeva rođena je 2. januara. Porodica Simić, roditelji Cveja i Katarina iz Sedlara, za Novu godinu postali su bogatiji za još jednog člana, ćerku Teodoru, na veliku radost starijeg brata od devetnaest meseci. Majka Katarina izrazila je zahvalnost gradonačelniku na poseti i poklonu koji će im koristiti.

Momčilo i Dragana Dimitrijević, 14. januara postali su roditelji bebe Marije. Mladom bračnom paru, kome je ovo prvo dete, uloga roditelja prija, lepo su se snašli i vrlo su srećni i ponosni.

Oba porođaja su obavljena prirodnim putem i gradonačelnik je to pohvalio, jer se u proteklih godinu dana intezivno radi na smanjenju broja carskih rezova. Gradonačelnik je podsetio na velika izdvajanja u socijalnu zaštitu, po čemu Valjevo spada u sam vrh opština i gradova u Srbiji.

„Poznato je svima da grad podržava Odsek za vantelesnu oplodnju, koji zaista ima jako dobre rezultate u Valjevskoj bolnici i da je jedan od najboljih odseka u Srbiji. Grad izdvaja sredstva za finansiranje jednog embriologa i u skladu sa zakonom i mogućnostima pomaže Bolnici u svakom smislu, a porodilište je najvažnija tačka Bolnice. U prošloj godini organizovano je donatorsko veče za obnovu ginekologije i porodilišta, a HK „Krušik“ je donirala dva najsavremenija ultrazvučna aparata za Odsek patologije trudnoće i za Odsek ginekologije. Grad je preko Doma zdravlja donirao jedan najmoderniji kolposkop za Odsek konzervativne ginekologije kao doprinos u prevenciji i borbi protiv karcinoma grlića materice. Kolposkopija je metoda koja pripada primarnoj zdravstvenoj zaštiti ali i sve one žene koje leže na Odeljenju i imaju otvorenu istoriju bolesti takođe će biti kolposkopski pregledane.

Dogovorio sam se i sa načelnikom dr Nenadom Dimitrijevićem da ove godine odvojimo sredstva za pelene i benkice za dečji boks. Na donatorskoj večeri skupljena su određena sredstva, ali mi nastavljamo sa započetim aktivnostima i u planu je kupovina novih CTG aparata, tako da ćemo opremiti naše porodilište i ginekologiju.

 

Ja kao lekar, ginekolog  vodim računa o tome i dajem sve od sebe da se pomogne bolnici, a pre svega Odeljenju ginekologije i akušerstva. Kao grad smo u samom vrhu po onome što izdvajamo za socijalnu  zaštitu i svaki drugi vid pomoći“, rekao je gradonačelnik.

Oznake
Prikaži više
Back to top button
Close
Close