Вести

Градско веће о јавним признањима амбасадама Чешке и Белорусије

Odlukom o dodeli javnog priznanja grada Valjeva, koja se našla na dnevnom redu  sednice Gradskog veća, ovo priznanje će biti uručeno Ambasadi Republike Češke i NJ.E. Vladimiru Čuševu, ambasadoru Belorusije u Srbiji.

Zamenik gradonačelnika dr Dragan Jeremić je obrazložio ovaj predlog, doprinosom kontinuiranom razvoju i unapređenju sveobuhvatnih međusobnih odnosa grada Valjeva i Republike Češke, kao i izuzetnom doprinosu u uspostavljanju saradnje i daljem osnaživanju međusobnih odnosa grada Valjeva i Belorusije.

„Potpisan je ugovor o saradnji sa beloruskim gradom Molodečnom, prilikom državne posete predsednika Vlade Aleksandra Vučića, u čijoj delegaciji je bio gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović. Imamo viziju da se ta saradnja unapredi i ovo priznanje je baš u tom aspektu unapređenja buduće saradnje. Priznanje Ambasadi Češke je svojevrsna zahvalnica Vladi Češke i Češkoj razvojnoj agenciji za sve ono što su uradili na teritoriji grada Valjeva. Češka je država koja je najviše uložila u naš grad i mislim da zavređuje ovakvo priznanje“, rekao je zamenik gradonačelnika.

Na sednici Gradskog veća je utvrđen predlog rešenja za utvrđivanje pogodnosti za uređivanje građevinskog zemljišta SPC Dobro manastira Ćelije Sv. Arhangela Mihaila iz Lelića. Ovom odlukom će investitor biti oslobođen plaćanja iznosa od 762.173,16 dinara na ime doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta za izgradnju zgrade za prenoćište poklonika-konaka.

„Iz Ministarstva građevine i Ministarstva pravde-sektora za vere su stigli pozitivni odgovori na naša pitanja i u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, predložili smo Skupštini grada da ovu odluku donese, zbog hitnosti radova koji tamo treba da se vrše. Nakon razgovora sa mati Glikerijom iz manastira Ćelije, predložili smo da na sednici 14. marta Skupština grada Valjeva ovu odluku donese po hitnom postupku“, obrazložio je gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović.

Govoreći o predlogu odluke o radnom vremenu, zamenik gradonačelnika dr dragan Jeremić je istakao: „Odluka se dopunjava na osnovu inicijative i peticije građana koji žive u Tešnjaru- u glavnoj ulici Birčaninovoj i u poprečnim ulicama Grbovićevoj i Kneza Jovice. Neki vlasnici objekata su shvatili bukvalno našu odluku i počeli da registruju noćne klubove u prostorima koji ne zadovoljavaju ni minimum uslova. Kako još uvek nemamo jasno propisane uslove koje treba da ispunjavaju objekti za kategorizaciju, ovo je najbrži i najefikasniji način da sprečimo zloupotrebu. Jednostavno, u tom delu grada se neće dozvoliti rad duži od 1 sat posle ponoći. To je odgovor na peticiju građana, kojih ima oko 200,  u kojoj su tražili da Grad nešto učini“, rekao je dr Dragan Jeremić, zamenik gradonačelnika Valjeva.

Članovi Veća su usvojili predlog Programa korišćenja sredstava za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima u 2017. godini. Ovim programom je planirana raspodela 29.500.000 dinara za tekuće popravke saobraćajne infrastrukture, projektovanje i izgradnju video nadzora u gradu, nabavku hidrauličnog razvalnog alata za potrebe Vatrogasno spasilačke jedinice Valjeva, nabavku šest automobila za potrebe Policijske uprave Valjevo, s ciljem tehničkog opremanja saobraćajne policije i promotivne aktivnosti iz oblasti bezbednosti saobraćaja.

valjevo.rs

Uspon
Back to top button