Вести

Hitna pomoć bogatija za deset novih vozila za hitne intervencije

Beogradska Hitna pomoć dobila je deset novih vozila za hitne intervencije. Moderna vozila opremljena su najsavremenijim aparatima čime će pružanje pomoći građanima u urgentnim situacijama biti efikasnije i kvalitetnije kaže gradonačelnik Zoran Radojičić.

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić i ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar uručili su danas u Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć ključeve deset sanitetskih vozila zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Grad Beograd.

Gradonačelnik Radojičić istakao je da je osam vozila namenjeno Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć, a po jedno vozilo za domove zdravlja u Lazarevcu i Mladenovcu koji imaju svoje ispostave Hitne pomoći.

– Ova vozila će olakšati da se brže stigne do pacijenata, a  s obzirom na to da su vozila sjajno opremljena, verujem da će kolege moći da pruže najkvalitetniju moguću pomoć pacijentima. Beograđani će vrlo brzo osetiti korist od ovih nabavki, jer su u protekloj godini 73 miliona dinara izdvojena za kupovinu vozila, pa je tako nabavljeno 12 saniteta, 12 putničkih automobila i još dva vozila koja se koriste u zdravstvene svrhe. Ove godine uložena su 43 miliona dinara i ministartvo i grad će nastaviti da ulažu jer je zdravstvo jedna od najvažnijih delatnosti za društvo u celini – kazao je Radojičić, poželevši kolegama iz Hitne pomoći da imaju što manje posla, kao i da brzo dolaze do pacijenata i pruže im najkvalitetniju medicinsku pomoć.

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar naglasio je da su nova vozila pokretne bolnice koje spasavaju ljudske živote i da se sa nabavkama neće stati.

– Do sada smo dali preko 100 vozila zdravstvenim ustanovama i nećemo stati tu, jer vozila koja sada imamo su već prešla veliku kilometražu. Sa gradonačelnikom smo se dogovorili i oko medicinske opreme koja je neophodna za zimu – rekao je ministar i naglasio da će se dodeljena vozila već od sutra naći u pogonu i na raspolaganju građanima Beograda.

Zahvalivši na donaciji, direktor Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Goran Čolaković podsetio je da Hitna pomoć godišnje obavi 98.000 intervencija, što je veličina jednog manjeg grada, a da vozila Hitne pomoći godišnje ukupno pređu oko četiri miliona kilometara.

On je podsetio i na pomoć grada u nabavci vozila za dijalizu tako da ti bolesnici sada imaju kvalitetan prevoz od kuće do bolnice i obrnuto. Čolaković je istakao da su u toku i nabavke vozila za lekarske ekipe, kao i obnova toaleta u zgradi Hitne pomoći koju je pomogao Grad Beograd. Čolaković je izrazio nadu da će sredinom sledeće godine početi i izgradnja novog objekta Hitne pomoći na mestu nekadašnje stare garaže, gde će se nalaziti poligon srpske urgentne medicine.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ističe da su nova vozila pokretne bolnice  u kojima se u toku jedne godine uradi oko 100.000 intervencija. Dodaje da će ulaganja u zdravstveni sisitem biti nastavljena kako bi rad lekara i usluge pacijentima bile kvalitetnije.

Za nabavku vozila i opreme iz budžeta grada izdvojeno je 43. miliona dinara.

https://info24.rs/2018/07/31/hitna-pomoc-bogatija-za-deset-novih-vozila-za-hitne-intervencije/

Uspon
Back to top button