Култура

I INTERNACIONALNI ART FEST, VALJEVO 2017.

U period od 1-4. juna 2017. godine u Valjevu organizovan je „I Internacionalni art fest“ koji je okupio umetnike iz Valjeva i drugih mesta Srbije, ali i iz inostranstva: Rumunije, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Slovačke. Organizatori su bili: Grad Valjevo, Centar za kulturu Valjevo, Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“ i Muzička škola „Živorad Grbić“ Valjevo, kao i ostale ustanove kulture našeg grada koje su uzele aktivno učešće. Jedan od ciljeva Festivala bio je i zajedničko predstavljanje naših ustanova kulture što je i realizovano.

Prvog dana smo imali poetsko prozni maraton u kome su učestvovali gosti iz inostransva, mladi pisci naših srednjih škola, što posebno treba istaći, kao i brojni stvaraoci iz Valjeva. Tog dana je otvorena i izložba grafika čija je autorka Kalisha Jariyapaibon sa Tajland – koja po prvi put samostalno izlaže u Evropi, a potom je predstavljena proza značajnog srpskog prozaiste Slavena Radovanovića.

Drugog dana je otvorena Međunarodna izložba knjiga, časopisa i drugih publikacija iz: Srbije, Slovenije, Rumunije, Engleske, Letonije, Makedonije, Slovačke, Poljske, Japana… Svoja izdanja su izložile i predstavile ustanove kulture Valjeva. Nenag Glišić, urednik programa SKCa Kragujevca je predstavio svoju najnoviju knjigu kratke proze.

U popodnevnim i večernjim časovima predavanje je imala Laura Vaćanu iz Konstance (Rumunija): „Uticaj rumunskog haikua na internacionalni haiku“, potom je predstavljena knjiga i rad „Agonija smisla“ dr Stanislave Hrobakove Repar (Slovenija/Slovačka/Finska), a na kraju drugog dana je održana i promocija najnovije knjige pesama dr Primoža Repara iz Ljubljane (Slovenija).

Trećeg dana Festivala održana je prezentacija projekta dr Glorjane Veber – „Književne situacije“ kojima je prethodilo međunarno čitanje. Potom je otvorena izložba poznatog slikara i pesnika iz Velenja (Slovenija) mr Stojana Špegla pod nazivom „razGLEDNICE“. Usledilo je predavanje dr Vladimira B. Perića: DADA-PUNK! Perić je urednik časopisa Koraci iz Kragujevca, da bi treći dan festivala okončali nesvakidašnjom promocijom knjige kratke proze dr Aleksandra Prokopieva, jednog od najboljnih proznih pisaca Makedonije, koji je u okviru promocije napravio mini džez koncert.

Četvrti dan je ostavljen za razgledanje grada i posetu ustanovama kulture.

Svi učesnici su bili prezadovoljni koncepcijom Festivala, kvalitetom programa i ostvarenom saradnjom. Takođe, mladi autori su imali prilike da se upoznaju sa svojim starijim kolegama iz Srbije i inostranstva kao i da prikažu svoje stvaralaštvo.

Učenici Muzičke škole svojim bravurama su obogatili i oplemenili program.

Predsednik Programskog saveta i urednik programa bio je Dejan Bogojević.

Uspon
Back to top button