Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Inspekcija rada kontrolisala poslodavce širom Srbije

Inspektorat za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštio je danas da je u trodnevnim nadzorima poslodavaca koji se bave građevinarstvom, trgovinom, ugostiteljstvom, uslugama, proizvodnjom hleba, peciva i kolača i održavanjem i popravkom motornih vozila otkriveno da približno 30 odsto zatečenih radnika radi “na crno”.
foto :novosti.rs
U saopštenju se navodi da je kontrolisano 760 poslodavaca širom Srbije, posebno u Beogradu i Sremskom upravnom okrugu, a od 2.202 zatečena radnika, njih 675 nije bilo prijavljeno na obavezno socijalno osiguranje i nije imalo ugovor o radu.

Radnici “na crno” otkriveni su kod gotovo polovine kontrolisanih poslodavaca (kod njih 347), a najdrastičniji primeri utvrđeni su u Šapcu, gde je kod jednog poslodavca od 17 angažovanih radnika, čak 16 bilo neprijavljeno, dok je u Čoki na jednom mestu od 15 zatečenih, njih 14 bilo angažovano “na crno”.

Jedan poslodavac u Novom Pazaru nije prijavio 13 od 15 radnika, kod poslodavca u Beogradu od 10 angažovanih devet je bilo neprijavljeno, dok je kod poslodavca u Somboru od 17 radnika devet radilo “na crno”.

Kod poslodavca u Sjenici šest od sedam zatečenih radnika nije bilo prijavljeno, a u Inđiji 19 od 36. Kod dva poslodavca u Kragujevcu svi radnici (po pet) su radili “na crno”, a kod poslodavca u Sjenici pet od 10 zatečenih.

Inspektori su zbog utvrđenih prekršaja podneli 125 prekršajnih prijava, izdali 11 prekršajnih naloga i doneli 167 rešenja.

Inspekcijskim nadzorima otkrivena su i 24 neregistrovana subjekta, koji su se bavili trgovinom, građevinarstvom, ugostiteljstvom, frizerskim uslugama, održavanjem i popravkom motornih vozila, otkupom sekundarnih sirovina, taksi prevozom, proizvodnjom građevinskog materijala i poljoprivredom.

Inspektori su doneli 24 rešenja kojima su neregistrovanim subjektima naložili da odmah pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranili im dalje obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!