Вести

Izgradnja stanova za bezbednjake kreće do 1. maja u 7 gradova

Do 1. maja u sedam gradova Srbije krenuće izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.Brnabić:U kapitalne investicije više od 200 milijardi dinara.

Vučić je, u obraćanju medijima, nakon sastanka sa premijerkom Anom Brnabić i resornim ministrima, rekao da se za subvencionisane stanove prijavilo ukupno 23.423 propadnika snaga bezbednosti, uključujući one koji nemaju adekvatan smeštaj.

Prva faza predviđa 8.086 stambenih jedinica, čime se trećina prijavljenih lica zbrinjava, rekao je on.

„Već u narednih mesec dana krenućemo u izgradnju u Vranju i Nišu. Zatim slede Kraljevo, Kragujevac i Sremska Mitrovica, pa Novi Sad i Beograd“, objasnio je on.

Vučić je istakao da će do 1. maja u svih sedam gradova krenuti izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti, a sve bi trebalo da bude gotovo u 2020. godini.

Prema Vučićevim rečima, u Vranju će biti izgrađeno 486 stanova, u Nišu 2.400 stanova, Novom Sadu 2.051 stan, a u Beogradu u prvoj fazi 1.000 stanova.

Kako je rekao stanovi će se graditi i u Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu i Kraljevu, a u svim gradovima stambene jedinice biće na izuzuetnim lokacijama, a kao primer naveo Beograd gde će se stanovi graditi u Zemunu, kod lakat krivine gde je blizu most i autoput.

Vučić je rekao da na rešavanje stambenog pitanja čeka 14.169 policajaca, 7.575 pripadnika Vojske Srbije, 856 pripadnika BIA i 1.021 njih iz Ministarstva pravde.

U prvoj fazi, precizirao je, gradiće se 8.086 stanova što je jedna trećina od ukupnog broja onih kojima su stanovi potrebni, a sve će biti završeno u 2020. godini.

On je dodao da će država subvencionisati stanove i da će u pojedinim mestima, van Beograda, oni moći da se kupe za 300 do 350 evra po metro kvadratnom što je, kaže, izvanredna cena.

“Pozivam mlade ljude da se prijavljuju u vojsku i srpsku policiju. Imaće sve sigurniju i bolju budućnost. Svi oni koji vole svoju zemlju moći će pristojno da žive, a moraće da budu spremni da svojoj zemlji pomognu”, rekao je Vučić.

Kako kaže, izgradnja stanova za pripadnike službe bezbednosti će značajno uticati i na rast BDP-a i dodao da se očekuje rast od preko četiri odsto, a to, s druge strane, omogućava državi da ulaže novac u infrastrukturne projekte.

Precizirao je da će se van Beograda graditi četvorospratnice, a u Beogradu zgrade od pet i šest spratova, jer, prema pojedinim istraživanjima, ako se porede iste socijalne kategorije, manje dece se rađa u višespratnicama.

“Želimo da imamo što više dece, ne interesuje me ko će šta da komentariše, a ovi što “štite“ državu od mene, neka nastave to da rade”, poručio je predsednik.

Vučić:Projekat „Milijardu evra u zdravstveni sistem“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je projekat „Milijardu evra u zdravstveni sistem Srbije“, dogovoren na današnjem sastanku sa premijerkom, te precizirao da će ta suma biti uložena u srpsko zdravstvo u naredne tri godine.

Vučićć je, nakon sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, rekao da će taj novac biti uložen u sve tipove zdravstvenih ustanova.

Oko 235 miliona evra ide u opšte bolnice, oko 430 miliona u kliničke centre, 54 dodatna miliona evra namenjena su Tiršovoj 2, još 100 miliona u 11 klinika i oko 200 miliona u domove zdravlja.

Vučić je rekao da će se to uložiti u 2019, 2020 i 2021. godini.

Vučić o tome zasto nema vojnika u Užicu, Prijepolju…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da će Srbija morati da „raširi“ svoju vojsku po celoj Srbiji, a ne samo da je ima u nekoliko gradova, te najavio da će se posebno zalagati i za poboljšanje situacije medicinskih sestara.

„Neki koji su nam želeli toliko dobro prodavali su priču o interoperabilnosti, koju ne razumem ni dan danas. Uveli su nam neku čudnu situaciju da nemamo vojnika u Užicu, Prijepolju, imamo na istoku nebranjene granice, na zapadu zemlje nemamo ni 110.000 vojnika u čitavom Podrinju“, objasnio je on

Takođe je, nakon sastanka sa premijerkom Anom Brnabić i nadležnim ministrima posvećenom projektu izgradnje stanova za pripadnike bezbednosti, rekao da ćemo morati malo svoju zemlju da razvijamo i kroz te sisteme.

Ovi podaci, kako kaže, pokazuju u kako smo teškoj situaciji bili.

„Zahvaljujući reformama, došli su na red ljudi koji svakog dana rade za svoju zemlju, koji nemaju velika primanja, a koji će dobiti sada priliku za pristojan život“, naglasio je on.

Rekao je da, kada se bude spremala druga faza, koja predviđa 10.000 stambenih jedinica, treba razmišljati i o drugim kategorijama.

Preneo je da je predložio danas da se razmišlja o tome šta uraditi dodatno za zdravstvo, posebno za medicinske sestre.

„Lično ću se zalagati da medicinske sestre dobiju najveće povećanje plata. One rade najteži posao, najviše se muče“, ukazao je on dodajući da nam ti kadrovi nedostaju.

Brnabić:U kapitalne investicije više od 200 milijardi din

Srbija će na kraju godine sigurno imati privredni rast veći od četiri odsto i sledeće godine će prvi put biti u situaciji da uloži više od 200 milijardi dinara u kapitalne investicije.

„Važno je da imamo održivi rast i zbog fiskalne discipline, koju smo zadržali od vlade Aleksandra Vučić, mi ćemo biti u situaciji da sledeće godine uložimo još više novca u kapitalne investicije“, rekla je Brnabić nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ona je kazala da će ogroman deo novca i dalje biti ulagan u putnu i železničku infrastrkturu, bezbednost, zdravstvo i za razvoj nauke i inovacija.

Brnabić je naglasila da će sve to obezbediti dodatni rast BDP-a u 2019. godini.

Govoreći o ulaganjima u zdravstvo, ona je rekla da će te investicije iznositi čak milijardu evra pošto je zdravstvo prioritet broj jedan za građane.

Tim ulaganjima ćemo pokriti celu Srbiju i sve domove zdravlja i opšte bolnice, kao i sva četiri klinička centra u Srbiji.

Podsetila je da je već završen niški klinički centar, da nastavljena gradnja KCS-a u Beogradu i da se nada da će u prvom kvartalu početi gradnja Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, a zatim i KC u Kragujevcu.

„Zadatak ove vlade je da menjamo paradigmu privednog rasta i razvoja Srbije i da prebacimo fokus sa investicija koje zahtevaju veliki broj radnih mesta na ekonomiju zasnovanu na inovacijama i znanju. Zato ćemo investirati u narednim godinama blizu 100 miliona evra u infastrukturu vezanu za inovacije, istraživanja i razvoj, kao i razvoj start ap preduzeća i naučnu infrastrukturu“.

Brnabić podseća da se trenutno gadi naučno tehnološki park u Novom Sadu i da bi prva fazu sa 10.000 kvadrata biti gotovora do septembra sledeće godine, a onda još 19.000 kvadrata.

Kako je rekla, do kraja 2018. počinje gradnja i naučno tehnološkog parka u Nišu sa 14.000 kvadrata, završen je tender i dobijeno zeleno svetlo od EIB i očekuje se potpisivanje ugovora i početak gradnje u novembru.

Premijerka kaže da bi 2019. trebalo da bude gotova i labaratorijska lamela kao dodatna zgrada Elketronskog fakulteta u Nišu.

Brnabić je naglasila da će vlada do kraja mandata ponovo napraviti od Niša centar elektronske industrije.

Za sledeću godinu je najavila početak izgradnje Biosens instituta u Novom Sadu, koji će biti evropski centar izvrsnosti u digitalnoj poljoprivredi.

Takođe, gradiće se dodatna zgrada FON-a u Beogradu, a 2020. počinje i proširenje zgrade naučno tehnološkog paka u Zvezdari koji će u prvoj fazi dobiti novih 4.000 kvadrata.

Trenutno, dodaje, radi više od 65 kompanija koje zapošljavaju više od 600 inženjera, od kojih država ima značajne prihode pošto je 75 odsto proizvodnje namenjeno izvozu.

Brnabić najavljuje i gradnju dodatne zgrade Instituta za fiziku u Beogradu, kao i da se razamatraju i ulaganja u Institut Vinča.

„Sve će to obezbediti da imamo mnogo konkurentniju privredu, veće plate u srednjem roku, ali i da zadržimo mlade i talentovane ljude u zemlji. Nadam se da će i oni koji su otišli krenuti da se vraćaju u zemlju“.

Brnabić ističe sa Ministarstvom finansija razmatra poseban set poreskih olakšica za sve koji se bave naučnim i istraživačkim razvojem kako bi imali više start ap preduzeća, kao i da što više stranih kompanija otvaraju svoje centre u Srbiji.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/10/16/izgradnja-stanova-za-bezbednjake-krece-do-1-maja-u-7-gradova/

Uspon
Back to top button