Вести

Vučić: Neophodno da se bolje povežemo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je otvarajući Samit ministara transporta Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Treći forum gradonačelnika glavnih gradova zemalja učesnica u tom mehanizmu, da zemlje jugoistočne i centralne Evrope treba međusobno bolje da se povežu.

Vučić je, u svom obraćanju, naglasio da je povezivanje regiona, a danas je od presudnog značaja za napredak povezivanje, ukazao da, kada se pogleda prostor bivše Jugoslavije, može da se vidi da BiH i Srbija nemaju nijedan autoput koji ih spaja, niti prugu, a slično je i sa Crnom Gorom, Rumunijom, nešto bolje sa Bugarskom i Makedonijom.

„Infrastrukturno nismo povezani, iako smo glavni trgovinski partneri“, podvukao je on.

To su stvari koje, prema njegovim rečima, moramo da ispravljamo.

„Suština je u povezivanju, da menjamo robe, usluge, na najbolji način smanjimo operativne troškove. Zato ulažemo mnogo novca u razvoj infrastrukture, rečnih luka, puteva. Spremni smo da saslušamo u tome savete naših kineskih prijatelja, i da damo pun doprinos projektu „Jedan pojas, jedan put““, rekao je on.

Vučić je istakao da je ono zbog čega su svi okupljeni danas na ovom forumu novi putevi, saradnja i prijateljstvo.

„Želimo da budemo bolji, da se spojimo u jednu celinu ostvarenih naroda“, naglasio je on.

Izrazio je uverenje da će biti izgrađeni autoputevi prema Crnoj Gori, BiH, ali i Rumuniji, čime bi napravili značajne pomake u narednom periodu.

Vučić je ukazao da Beograd predstavlja čvorište između istoka i zapada, severa i juga i da je on najbolje mesto za novi početak.

Izrazio je zadovoljstvo što će učesnici skupa imati prilike da vide i steknu uvid u naše projekte koji uvode našu prestonicu u red najmodernih gradova na obalama dve divne reke.

„Ljudi obično kada govore o ovim sastancima olako govore samo o kineskim kreditima. Jedni kažu da možemo da se zadužujemo. Ovo je mnogo više od toga. Učestvovali smo u desetinama projekata sa kineskim prijateljima i ostvarili veliku korist“, ekao je on.

Vučić je naglasio da naravno to sve zavisi i od stanja u budžetu, koji je treću godinu zaredom u suficitu.

Istakao je da bez saradnje sa kineskim priajteljima, pozitivnog pritiska da se nešto izgradi, premoste reke, naprave novi putev,i nikada sami ne bismo uspeli.

„Zato sam zahvalan premijeru Li Kećijagnu i posebo predsendiku Ši Ðipingu sa kojim sam imao pet razgovoro do sada i kojem sam zahvalan na ličnom odnosu koji ima prema Srbiji i našem regionu. Zahvalan na infrastrukturknim projektima koje gradimo od Koridora 10, Koridora 11, kako železničkog, tako i putnog, te i izgradnje nove pruge Beograd-Budimpešta koja će postati čvorište razvoja železničkog saobraćaja u centralno istočne Evrope“, objasnio je on.

Vučić je kazao da to ne bi bilo moguće bez posvećenog rada predsednika Šija, kojem je preneo pozdrave iskrenog prijateljstva u nadi da će do sredine iduće godine ponovo moći da ga dočeka u Beogradu.

Srbija sa Kinom, prema njegovim rečima, ima razvijene odnsoe u svim drugim oblastima.

Podsetio je na značaj Kine po srpsku privredu istakavši da je Kina, u trenutku kada je železara propadala kupila to preduzeće, a predsednik Ši posebnu pažnju je ukazao tom projektu.

„Kada smo misli da treba da platimo 100 miliona evra da je uništimo, Kinezi su je preuzeli i sada zapošljavaju 5.000 radnika, daju veće plate nego mi. Kineska kompanija postala je strateški partner Srbije i u rudniku bakra na istoku Srbije. Broj kineskih investitora neprestano raste. Očekujemo ulaganje od milijardu dolara u Zrenjaninu. Učešće u programu „Jedan pojas, jedan put“ svima donosi koristi“, podvukao je on.

Bez podrške Kine Srbija ne bi uspela, kako je rekao, da ostvari odlične ekonomske rezultate, te da nas Peking na pozitivan način terao da unapređujemo svoju saradnju.

Rekao je da želi da uvećamo i broj kineskih turista, koji je i dalje, iako ima rasta, nedovoljan.

„Želimo da njihov broj utrostručimo, da upoznaju našu zemlju, ali neće samo našu. Oni hoće da dođu u Beograd, da mogu da obiđu odmah Budvu i Podgoricu, Sarajevo i Banjaluku, Skoplje i Ohrid, Rumuniju, Zagreb i Dubrovnik. Važno je da budemo što bliži jedni drugima“, istakao je on.

Na kraju zamolio je predstavnike kineske države da prenesu pozdrave predsedniku Šiju i da mu se zahvale na svemu što je uradio za našu zemlju.

„Ja sam mali lider, jedne male zemlje i ne krijem zahvalnost Kini, već to govorim javno. Uverevam ga da neće naići na bolji doček, nego u Srbiji“, zaključio je on.

Radojičić: Saradnja sa Kinom na najvišem nivou

Odnosi Srbije i Kine su na najvišem nivou, a samit ministara transporta Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope i forum gradonačelnika prilika je za razgovore o novim investicijama, poručio je gradonačelnik Zoran Radojičić.

Na otvaranju Samita i Foruma u Palati Srbija, Radojičić je rekao da je velika čast i zadovoljstvo za Beograd da bude domaćin skupa, koji je prilika da se razgovara o novim investicijama u privredi i celom društvu.

“Zadovoljstvo nam je da su naši odnosi na najvećem nivou, pre svega zahvaljujući naporima predsednika Srbije i Kine, Aleksandra Vučića i Si Ðinpinga i da je naša saradnja produbljena”, rekao je Radojičić..

Dodao je da su se domaćini potrudil da program bude interesantan i izrazio nadu da će učesnici kroz razgovor i razmenu iskustava doći do značajnih zaključaka.

“Verujem da ćete u Beogradu provesti lepe dane, da ćete ih se sećati i poželeti da ponovo dođete, kao naši sagovornici ili kao gosti, i bićete dobrodošli”, poručio je Radojičić gostima.

Srbija ima najveći broj projekata u okviru Kina plus 16

Srbija zahvaljujući snažnim prijateljskim odnosima predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Kine Si Ðininga ima najviše projekata u okviru mehanizma saradnje Kine plus 16 zemalja centralne i istočne Evrope, izjavio je danas ministar energetike i nacionalni koordinator za saradnju Kine i CIE Aleksandar Antić.

Antić je na otvaranju samita ministara transporta Kine plus 16 CIEZ i trećeg foruma gradonačelnika glavnih gradova zemalja učesnica u tom mehanizmu saradnje, koji je otvoren u prisustvu predsednika Srbije Vučića, rekao da je taj format saradnje veoma značajan za Srbiju.

„Već sedam godina taj format je svake godine sve snažniji i ima sve više načina kojima zemlje regiona ostvaruju saradnju sa Kinom, na dobrobit svih naših građana. Ponosni smo na sve što je do sada urađeno“, rekao je ministar.

Ističe da treba da budemo zahvalni Kini i predsedniku Siju, koji je otvorio mogićnost tog oblika saradnje na bilateralnoj i multilateralnoj osnovu, ali i doprineo da sve zemlje u regionu mogu više da sarađuju i imaju više projekata.

Rekao je i da je posebno značajna za region globalna inicijativa Kine Put svile.

„Srbija treba da bude ponosna pošto imamo jednu od najznačajnijih uloga, kao posledica snažnih partnerskih i prijateljskih odnosa Vučića i Sija. Srbija ima najveći broj projekata u oblasti infrastrukture i energetike. Tako planiramo i da nastavimo, to je jedan od naših prioriteta“, naglasio je Antić.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/10/16/vucic-neophodno-da-se-bolje-povezemo/

Uspon
Back to top button