Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiKultura

Izložba „Ana Frank – istorija za sadašnjost“

Putujuća izložba „Ana Frank – istorija za sadašnjost“ do sada je obišla više od 300 lokacija u celom svetu, a u Srbiju je došla u sklopu projekta „Historija, Istorija, Povijest – lekcije za sadašnjost“, koji Otvorena komunikacija sprovodi pod pokroviteljstvom Kuće Ane Frank iz Holandije, a u saradnji sa partnerima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije i lokalnim sponzorima.

Prvo predstavljanje imala je u aprilu u Beogradu, sada će biti prikazana i pred publikom u Valjevu, gde će gostovati do 11. 11. 2016.

Kroz 32 panoa, izložba donosi priču o sudbini Ane Frank, jevrejske devojčice koja je život izgubila u logoru u Drugom svetskom ratu. Izložba je opremljena retkim fotografijama zabeleženim tokom Aninog života i isečcima iz njenog dnevnika koji je pisala tokom dve godine skrivanja u tajnom skrovištu  u Amsterdamu.

Originalnoj postavci pridruženo je sedam lokalnih panoa, kreiranih u okviru HIP projekta po originalnoj metodologiji koju je patentirala Kuća Ane Frank.

Oni prikazuju istorijska dešavanja iz proteklih 70 godina u Srbiji i regionu, obeleženih brojnim konfliktima i podelama.

Mladi posetioci će kroz ovaj deo izložbe moći da se upoznaju sa ličnostima i događajima o kojima ne mogu saznati iz školskih udžbenika.

 

Svečano otvaranje izložbe “Ana Frank – istorija za sadašnjost”, 24. 10. 2016. u Narodnom muzeju Valjevo (Trg vojvode Mišića 3) u 19 časova.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!