ВестиКултура

Изложба „Ана Франк – историја за садашњост“

Путујућа изложба „Ана Франк – историја за садашњост“ до сада је обишла више од 300 локација у целом свету, а у Србију је дошла у склопу пројекта „Хисторија, Историја, Повијест – лекције за садашњост“, који Отворена комуникација спроводи под покровитељством Куће Ане Франк из Холандије, а у сарадњи са партнерима из Босне и Херцеговине, Хрватске и Македоније и локалним спонзорима.

Прво представљање имала је у априлу у Београду, сада ће бити приказана и пред публиком у Ваљеву, где ће гостовати до 11. 11. 2016.

Кроз 32 паноа, изложба доноси причу о судбини Ане Франк, јеврејске девојчице која је живот изгубила у логору у Другом светском рату. Изложба је опремљена ретким фотографијама забележеним током Аниног живота и исечцима из њеног дневника који је писала током две године скривања у тајном скровишту  у Амстердаму.

Оригиналној поставци придружено је седам локалних паноа, креираних у оквиру ХИП пројекта по оригиналној методологији коју је патентирала Кућа Ане Франк.

Они приказују историјска дешавања из протеклих 70 година у Србији и региону, обележених бројним конфликтима и поделама.

Млади посетиоци ће кроз овај део изложбе моћи да се упознају са личностима и догађајима о којима не могу сазнати из школских уџбеника.

 

Свечано отварање изложбе “Ана Франк – историја за садашњост”, 24. 10. 2016. у Народном музеју Ваљево (Трг војводе Мишића 3) у 19 часова.

Uspon
Back to top button