Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA SLIKE SA EKSKURZIJE

Povodom obeležavanja 147. godine rada Valjevske gimnazije, 23.11.2017. godine, članovi Foto sekcije predstavili su se publici izložbom Slike sa ekskurzije. Više od pedeset fotografija nastalih na učeničkim izletima i ekskurzijama dočaralo je neobični spektar atmosfera i kulturnih sredina sa kojima su se učenici gimnazije susretali tokom prethodna tri meseca života i rada u školi. Radove, u selekciji profesora Nataše Kristić, prezentovali su: Nina Katić, učenica IV/6, Luka Milanović, učenik IV/7, Sonja Stojnić, učenica III/3, Janko Đurić, učenik I/1 i Tamara Stojanović, učenica I/5.

U izložbenom prostoru školskog kluba Gimnazijalac održano je svečano otvaranje na kom su apostrofirani izvori inspiracije autora: „ Kada čovek polazi na put, uvek to čini bezazleno, verujući da će nešto svoje upisati u Novi svet. No, okolnosti obično bivaju drugačije. Vrli Novi svet, katkada snažno, katkada jedva vidljivo, ali uvek izvesno i bez izuzetka, perorezom, mekim dahom, vrelim suncem, ili nekim drugim neočekivanim čudom, trajno ureže svoje konture u naše oči i naša srca. I, umesto da samouvereno nametnemo svoje obrise svetu, on ih roditeljski nežno utiskuje u našu večnost. Svako mesto koje pohodimo, svaki prizor koji upijemo, svaka boja, miris i zvuk, bez naše volje i odobrenja, postaju deo građevine koju smo počeli da zidamo po rođenju. Danas su dveri svojih kula otvorili najstidljiviji među nama; oni koji uvek stoje iza objektiva, oni čija lica ostaju skrivena, oni koji svoje poglede na svet opisuju intezitetima lumena kojima pojavni svet oko njih zrači – članovi Foto sekcije.

Galerija školskog kluba Gimnazijalac je, istim povodom, ugostila i mladog umetnika Stefana Krunića, učenika IV/3, koji se publici predstavio serijom digitalnih ilustracija. O tome kada i kako je počeo da se bavi baš ovom formom umetničkog izraza, koje su specifičnosti rada u savremenim likovnim medijima i kakvi su njegovi planovi za budućnost govorio je sam autor.

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!