Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Izložbu fotografija Arijusa Van Tinhovena otvorio holandski ambasador

U Narodnom muzeju u Valjevu danas je otvorena izložba fotografija dr Arijusa Van Tinhovena sa balkanskih ratišta 1912-1916. godine, autora dr Vladimira Krivošejeva, pod nazivom „Stvorene da svedoče“.

Otvaranju izložbe su prisustvovali holandski ambasador u Beogradu Hiles Bešor Pluh i gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović. Izložba je realizovana u produkciji valjevskog Muzeja, a finansirana od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Prati je publikacija na srpskom i engleskom jeziku, čiji su recenzenti prof. dr Jelena Novaković Lopušina, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, pukovnik prof. dr Dragan Mikić, načelnik Klinike za infektivne i tropske bolesti Vojno- medicinske akademije u Beogradu i dr Milić Milićević, viši naučni saradnik Istorijskog instituta u Beogradu.

„Valjevo je grad koji zauzima posebno mesto kada je u pitanju Prvi svetski rat, upravo zbog činjenice da je ovde izvojevana prva velika pobeda saveznika nakon Kolubarske bitke. Valjevo je grad – bolnica 1915. godine, grad u kome su smrt i život koračali ruku pod ruku. To je oda humanosti i ja kao lekar, mogu posebno da budem srećan što sam danas ovde, jer je nemerljiv doprinos kolege dr Arijusa Van Tinhovena, koji je sve ovo što se dešavalo unazad 100 godina pre dokumentovao i na taj način dao veliki spomen i sećanje na jedno slavno vreme“, rekao je gradonačelnik dr Gvozdenović.

NJ.E. Ambasaodr Holandije Hiles Bešor Pluh je na srpskom jeziku pozdavio goste i rekao da mu je velika čast što odaje počast najpoznatijem Holanđaninu iz Valjeva dr Arijusu Van Tinhovenu.

Na otvaranju izložbe su pored autora i recenzenta govorili direktorka Narodnog muzeja u Valjevu Jelena Nikolić Lekić, gradonačelnik i ambasador Holandije.

„Uloga dr Arijusa Van Tinhovena nije samo kao efa holandske medicinske misije, već je značajna zbog kontinuiteta njegovog učešća u sva tri rata- Prvom i Drugom balkanskom ratu i Velikom ratu. Značajna je i zbog činjenice da je ostavio bogatu foto građu, što je bitno da pratimo njegov životni i profesionalni put, čije je uporište pre svega stručnost i humanost,  lekarska etika i požrtvovanost“, rekla je na otvaranju izložbe direktorka Muzeja.

Izložba će biti otvorena u Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu do 20. januara 2020. godine.

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!