Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Kultura

IZLOŽBU SKULPTURA „HOMO TRIBALICUS“ FRANCUSKOG UMETNIKA NIKOLE BUVEA

Čast nam je pozvati Vas u utorak, 26. oktobra, 2021. godine u 19,00 časova na svečano otvaranje samostale izložbe skulptura francuskog umetnika Nikolasa Bouveta, pod nazivom „Homo Tribalicus“. U galeriji Internacionalnog umetničkog studija „Radovan Trnavac Mića“ biće predstavljene 22 skulpture rađene uglavnom od gvožđa, ali i u kombinaciji sa kamenom i drvetom.

Nikolas Bouvet je vajar „osetljiv” na sve prirodne materijale, jer mu je priroda najveći izvor inspiracije. Svojim delima reprezentuje likove koji dolaze iz njegovog unutrašnjeg sveta i izražavaju njegovu reakciju na naše urbano društvo.

Postavku čine dela koja su svojevrsna galerija portreta od daleke prošlosti prema dalekoj budućnosti. Zagledan u čoveka i čovečanstvo, Nikolas Bouvet donosi lica onih koji nose sav teret civilizacije. Njegove skulpture su pune dinamičnih ritmova kao da ih je nacrtao olovkom na papiru. Istovremeno su i realne i nadrealne i ekspresivne i futurističke.

On daje subjektivni doživljaj sveta koji je prepun dilema, slutnji, besmisla, ali tako da podrazumeva i duhovno učešće posmatrača.

Istoričarka umetnosti Marina Cvetanović, u likovnoj kritici štampanoj u katalogu koji prati ovu izložbu, između ostalog ukazuje da je u centru pažnje autora čovek, kojim se on opet obraća čoveku. Svaki od njih je sa izrazom koji oslikava lepotu, ravnodušnost, užas ili bol. „Umetnik je nepogrešivo odredio suštinu ovim, tako dramatičnim, prizorima.

Ove skulpture su amalgami, ne samo materijala koje umetnik vešto oblikuje, već i amalgami prošlosti, sadašnjosti i budućnosti čoveka. Imperativ je svakako na unutrašnjem biću, koje u svojoj predstavi dotiče grotesku. Pred nama se, kao na kakvoj pozornici, odvija drama „dehumanizovanog“ ljudskog bića”, napisala je Marina Cvetanović.

Ona na kraju ističe da moderna umetnost, naročito umetnost ovog trenutka, postavlja pitanja egzistencije, kud ide ovaj svet i čovek u njemu. “Šta preti čovečanstvu? Šta vide ova lica što mi ne vidimo? Možda nas?!“, pitanjima zatvara likovnu kritiku i umetničko tumačenje dela koje potpisuje Francuz Nikolas Bouvet.

Nikolas Bouvet rođen je 1971. godine u Oranžu na jugu Francuske. Putovanja po Evropi, Africi i Severnoj Americi i susreti sa različitim kulturama, ljudima i običajima ostavili su snažan utisak na njega i dali mu širi izvor inspiracija, koje je kasnije primenio u svom specifičnom umetničkom izrazu. Pohađao je Akademiju likovni umetnosti u Karpantri, a potom i Akademiju likovnih umetnosti u Avinjonu, Francuska.

Pored vajarstva, uspešan je i u obasti dizajna i pozorišne scenografije. Sa svojom suprugom kreirao je trupu vizualnih predstava „Mailis“, gde je najpre radio samo scenografije, a kasnije se oprobao i u glumi.

Od 1997. do 2006. godine radio je u scenografsko-tehničkoj ekipi za Festival In u Avinjonu. Nakon uspešne saradnje sa Ateliers Artefact, preselio se sa porodicom u Srbiju. U mirnom banatskom selu Miletićevu napravio je atelje i posvetio se svom vajarskom stvaralaštvu.

Iako živi u Srbiji, u periodu od 2016-2019. godine realizuje, kao unutrašnji dizajner, novu radionicu „Artfer“ u Francuskoj. U selu Vilovi, Opština Nova Varoš, 2020. godine započeo je novi projekat „Park skulptura“, koji još nije završen. Učesnik je brojnih likovnih kolonija i kolektivnih izložbi. Živi i radi na relaciji Avinjon-Miletićevo-Vilovi.

Izložba „Homo Tribalicus” biće otvorena do kraja godine.

Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!