Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

IZVEŠTAJ O BROJU POZITIVNIH COVID-19 OD 4. SEPTEMBRA

IZ ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA VALJEVA

Novi korona virus SARS-CoV-2 predstavlja potpuno novi soj virusa koji do sada nije identifikovan u humanoj populaciji.Prema gentskoj strukturi sličan je SARS-CoV.

 • Prenos SARSCoV-2 odvija se sledećim mehanizmima:
 • a. Najčešće se širi bliskim kontaktom sa osobe na osobu (oko 1,8 metara razdaljine).
 • b. Preko respiratornih kapljica koje nastaju kada inficirana osoba kašlje ili kija, slično kao što se širi virus gripa  i ostali respiratorni patogeni.
 • c. Te kapljice mogu doći u kontakt sa ustima, nosem ili očima ljudi u blizini inficiranog, ili ih isti mogu udahnuti u pluća.
 • d. Dodirom površina ili predmet koji imaju virus na sebi, a zatim dodirom sopstvenih usta, nosa ili eventualno očiju.Postoje dokazi da koronavirusi mogu ostati infektivni na neživim površinama nekoliko sati ili čak dana.
 • e. Postoji velika verovatnoća da normalan govor dovodi do prenošenje virusa u vazduhu u zatvorenim okruženjima“
 • Oboljenje može biti asimptomatskog ili lakog oblika sa respiratornim simptomima (kašljem, nedostatkom daha, otežanim disanjem) i temperaturom.
 • U težim slučajevima, infekcija može da izazove upalu pluća, teški akutni respiratorni sindrom, bubrežnu insuficijeniju, pa i smrt.

PRESECANJEM  NAVEDENIH  PUTEVA  PRENOSA  ,OTKRIVANJEM I IZOLACIJOM   ASIMPTOMATSKIH , PRESIMPTOMATSKIH  NOSILACA VIRUSA   I LEČENJEM   OBOLELIH SE SPREČAVA DALJE ŠIRENJE BOLESTI I ZATO  TREBA

 • ODRŽAVATI DISTANCU ,
 • NOSITI MASKU,
 • PRATI RUKE I NE DODIRIVATI LICE,
 • IZBEGAVATI GRUPE NAROČITO U ZATVORENOM
 • JAVITI SE EPIDEMIOLOGU I ORDINIRAJUĆEM LEKARU ODMAH PO POJAVI PRVIH SIMPTOMA.
 • AKO  SE BORAVI  DUŽE  U ZATVORENOM  PROSTORU  DRŽATI OTVORENE PROZORE UKOLIKO VREMENSKI USLOVI DOZVOLJAVAJU  ILI ČEŠĆE PROVETRAVATI, POVREMENO NAPRAVITI  PROMAJU.
 • Istraživači sa Univerziteta Južna Kalifornija otkrivaju da će osobe zaražene virus SARS-CoV-2 verovatno imati simptome sledećim redosledom:
 • groznica
 • kašalj i bolovi u mišićima
 • mučnina, povraćanje ili oboje
 • proliv
 • Ovaj redosled je posebno važan jer je poznato da se mogu  preklapati ciklusi gripa bolesti COVID-19 .

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA COVID-19 BOLESTI U VALJEVU NA DAN 04.09.2020.GODINE

ZBOG PRETEĆE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE OD  COVID-19 OBOLJENJA, U GRADU JE  OD 07.07.2020. VANREDNA SITUACIJA I SPROVODE SE MERE KRIZNOG ŠTABA, VLADE RS I ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE VALJEVA.

LABORATORIJSKI POTVRĐENA  2 NOVOOBOLELA LICA.

Tab.1.Prikaz pregleda na COVID-19, novoobolelih, hospitalizacija, obolelih u kućnoj izolaciji, izlečenih i umrlih u drugom piku epidemije, u mesecu septembru.

DANI BEZ NOVOOBOLELIH
DANI SA NOVOOBOLELIM
            DatumPregledDZ –PregledPUC u BolniciPrijemu BolnicuBriseviuzetiNovooboleliHospit.Kućna izolacijaIzlečeni ObolelihUmrli
03.09.755210023409229749
02.09.67517643609009729
01.09.68122001608989689

Veliki broj dnevnih pregleda u COVID ambulanti DZ i promenljiv broj pregleda PUC Bolnice, veliki broj osoba u kućnoj izolaciji i samoizolaciji, manji broj laboratorijski potvrđenih novobolelih i na hospitalizacijiukazuju da se epidemiološka situacija postepeno smiruje i poboljšava, ali da je i dalje nestabilna i nesigurna, kao i započinjanje i /ili nastavak  rada škola i vrtića  zahteva da se sve naložene  i predložene  preventivne mere koje se odnose na pojedince i poslovne subjekte i dalje sprovode .

Po odluci kriznog Štaba, Vlade RS, MZ i Štaba za vanredne situacije Grada kordinirani zajednički inspekcijski nadzori sprovođenja naloženih  i predloženih  preventivnih  mera se intenziviraju.

U  COVID ambulanti DZ Valjevo je pregledano 75  osoba sa respiratornim infekcijama. Uzet  31 bris.

U Prijemno urgentnom centru OB Valjevo je pregledano 5 sumnjivih i verovatnih slučajeva  na COVID 19. Na hospitalizaciju izvršena  2 prijema. Uzet 1 bris.

Na hospitalizaciji u OB Valjevo  9 osoba  sa sumnjom na COVID 19  i laboratorijski potvrđenih COVID 19 osoba na  pulmo COVID –  9.

U ZZJZ  se istražuju kontakti sa laboratorijski potvrđenim licima. Uzeto  68 briseva.

Ukupan broj obolelih od početka epidemije je 1169. U  drugom piku epidemije od  17.06.2020. do danas je laboratorijski potvrđeno 974 obolelih osoba, više muškog nego ženskog pola,  prosečne starosti ispod 50 godina.

U kućnim uslovima se leči 40, a  u bolnici 3 laboratorijski potvrđenih obolelelih osoba. 

Od početka epidemije izlečeno 1098 osoba, u drugom piku epidemije je izlečeno 922 osobe.

Broj uzetih briseva 03.09.2020.godine je 100. Od početka meseca septembra uzeto 239 briseva.

Broj  umrlih od početka epidemije je 28. U drugom piku epidemije umrlo je 9 osoba.

U poslednja 24 časa, u  ostalih opštinama Okruga nije bilo  laboratorijski potvrđenih novoobolelih osoba.

Broj zaraženih radnika u ZU od početka epidemije 93.  U prvom piku je obolelo 49  zaposlenih, a 1 osoba je umrla. U drugom piku epidemije 44 novoobolele osobe. Broj osoba  u kućnoj izolaciji 1, a izlečenih osoba 43.

Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!