Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

JKP Vidrak „SVE JE URADJENO PO ZAKONU“

GrO SSP Valjevo na juče održanoj konferenciji, optužio JKP ”Vidrak” Valjevo za skandalozni ”poslovni aranžman” kako navode, kojim je naneta ogromna materijalna šteta građanima Valjeva.

U JKP “Vidrak” Valjevo vezano za Ugovor o poslovnoj saradnji sa firmom ”BELICA INVEST” d.o.o. Beograd naglašavaju da je sve urađeno po zakonu i da ne postoje nikakve nepravilnosti vezano za pomenuti ugovor.

Po rečima Lazara Lazića, šefa pravne službe JKP “Vidrak” Valjevo, nalog za plaćanje posebne cene se izdaje zbog povrede odredbi čl.19 Odluke o javnim parkiralištima. Ostavlja se fiskalni isečak sa opomenom i uputstvom za plaćanje posebne cene, a u samom tekstu opomene naveden je rok za placanje od 8 dana od dana izdavanja naloga. Nakon isteka roka od 8 dana, šalje se druga opomena na kućnu adresu vlasnika vozila.

“Drugi korak je da se opomena šalje 30 – 45 dana nakon izdavanja naloga i provere vlasništva u sistemu MUP-a. Dakle, svako ko nije platio parking dobija dve opomene, a razmak u tim opomenama je nekada i dva meseca. I treći korak je kompletna dokumentacija, što podrazumeva fotografijju, izvod iz poslovnih knjiga, listing uočavanja se predaje pravnom subjektu kojem je ustupljeno potraživanje u vrednosti izdatog naloga. Predaja se vrši nakon roka od 10 meseci od dana izdavanja naloga, kako ne bi nastupila zastarelost potraživanja”, kaže Lazar Lazić i dodaje da “Belica” doo nakon prispeća dokumentacije sačinjava spisak dužnika koji se preko Komore izvršitelja raspoređuje ravnomerno izvršiteljima, koji deluju na području prebivališta dužnika.

Kako navode iz SSP, “glavni dug u ovom predmetu iznosi 1.100,00 dinara. Podnošenjem predloga za izvršenje nastaje dodatna obaveza plaćanja troškova predujma za rad javnog izvršitelja – u iznosu od 3.643,00 dinara, kao i naknade za uspešnost izvršenja – u iznosu od 1.152,00 dinara. Ovi iznosi se svakako moraju platiti jer su nužni u izvršnom postupku i tu nema ništa sporno. Međutim, imajući u vidu da je privatna firma ”BELICA INVEST” d.o.o. Beograd angažovala punomoćnika iz reda advokata, nastaju i dodatni troškovi za građane i to, na ime sastava predloga za izvršenje – u iznosu od 9.000,00 dinara, kao i sastava zahteva za naknadu troškova, u iznosu od 4.500,00 dinara. Dakle, iznos od 13.500,00 dinara čine troškovi advokata, koga je angažovala privatna firma koja je otkupila dug, a koji ne bi nastali da su zaposleni u pravnoj službi JKP ”Vidrak” Valjevo sastavljali predloge za izvršenja, što je posao koji ne zahteva bilo kakvo posebno angažovanje istih, već je potrebno izvršiti samo promenu ličnih podataka dužnika obzirom da se radi se radi o tipskom obrascu . Za sastavljanje ovakvog obrasca dovoljno je biti pismen, imati tri minuta vremena na raspolaganju i ništa više od toga! Da je to bio slučaj izvršni dužnici (građani) bi isplatom ukupnog iznosa od 5.895,00 dinara u potpunosti izmirili obaveze i ne bi imali dodatnih troškova”, kažu iz GrO SSP Valjevo.

Iz “Vidraka” navode da novca za pokretanje postupka nema, jer se radi o milionskim iznosima.

“Mi nemamo taj novac kojim bismo sve pokrenuli, nisu to mali iznosi, govorimo o milionima. Program poslovanja usvaja Skupština, koja potom razmatra i izveštaje,a to znači da svaki rashod mora biti predviđen i u korist građana. Deset meseci je dovoljan rok da neko plati kaznu od 1.100 dinara. Nismo odmah nakon 8 dana krenuli sa prenosom potraživanja i izvršiteljima, taman posla. Takođe, naš Nadzorni odbor je odobrio angažovanje privatne firme za ustupanje potraživanja. Istovremeno niije tačno da naša pravna služba ne radi na ovim postupcima, naravno da rade, pa oni i šalju opomene, sav posao je poveren nama, a to su dva pravnika, koleginica zaposlena kao referent i ja, mi ne radimo samo to već i brojne druge svakodnevne pravne poslove”, istakao je šef pravne službe Lazar Lazić.

Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!