Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Kultura

JOVANKA BOŽIĆ KAO UZOR, META I LIK NA IZLOŽBI „SLIKA-POEZIJA-SLIKA“

U organizaciji Ustanove za kulturu i sport Ub, a u likovnoj galeriji „Sveti Luka“ 12. februara 2016. godine otvorena je likovna izloba mr Jovanke Božić (profesora Valjevske gimnazije) koja nosi naziv „Slika-poezija-slika“. Sam naslov sugeriše da se radi o spoju Slike (likovnosti) i Poezije (lirskog). U veštoj igri likovnosti i lirskog naša autorka nepogrešivo gađa u centar svojih umetničkih traganja i u centar postavlja svoju umetnost.

Jovanka Božić je autor nekoliko knjiga: proze, haiku poezije, istraživačkih projekata. Prevođena je na više jezika i nagrađivana.

Do sada je izlagala na 4 samostalne i 28 grupnih likovnih izložbi. Učesnik je 30 likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Nagrađivana i za slikarstvo.

Izložbu koja traje u galeriji „Sveti Luka“ u Ubu otvorio je naš poznati slikar mr Milomir Romanović koji je, između ostalog, u tekstu za katalog ove izložbe zapisao: „Moj stav u vezi sa umetnošću je, da je bitna ličnost. „Nije važno šta radiš, važno je ko si ti“ (Pikaso). Jovanka Božić je ličnost, par exelans , za respekt. Ona je postigla tu kritičnu masu, gde ličnost postavlja pravila i dogme, za koje ne važe pravila i dogme. I kad se svode računi: Jovanka Božić je primer onoga što bi danas morali videti kao elitu: uzor, meta, lik! Milost sama! Sve je misterija; ovo je misterija!“

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!