Култура

ЈОВАНКА БОЖИЋ КАО УЗОР, МЕТА И ЛИК НА ИЗЛОЖБИ „СЛИКА-ПОЕЗИЈА-СЛИКА“

У организацији Установе за културу и спорт Уб, а у ликовној галерији „Свети Лука“ 12. фебруара 2016. године отворена је ликовна излоба мр Јованке Божић (професора Ваљевске гимназије) која носи назив „Слика-поезија-слика“. Сам наслов сугерише да се ради о споју Слике (ликовности) и Поезије (лирског). У вештој игри ликовности и лирског наша ауторка непогрешиво гађа у центар својих уметничких трагања и у центар поставља своју уметност.

Јованка Божић је аутор неколико књига: прозе, хаику поезије, истраживачких пројеката. Превођена је на више језика и награђивана.

До сада је излагала на 4 самосталне и 28 групних ликовних изложби. Учесник је 30 ликовних колонија у земљи и иностранству. Награђивана и за сликарство.

Изложбу која траје у галерији „Свети Лука“ у Убу отворио је наш познати сликар мр Миломир Романовић који је, између осталог, у тексту за каталог ове изложбе записао: „Мој став у вези са уметношћу је, да је битна личност. „Није важно шта радиш, важно је ко си ти“ (Пикасо). Јованка Божић је личност, par exelans , за респект. Она је постигла ту критичну масу, где личност поставлја правила и догме, за које не важе правила и догме. И кад се своде рачуни: Јованка Божић је пример онога што би данас морали видети као елиту: узор, мета, лик! Милост сама! Све је мистерија; ово је мистерија!“

Uspon
Back to top button