Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Karavan „Duh mladosti“

Karavan „Duh mladosti“ posetio je Poljoprivrednu školu sa domom učenika u sredu 18. oktobra. Valjevo je 24. grad u okviru ove akcije. Cilj karavana je promocija  nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja i edukacija o značaju dualnog obrazovanja za Srbiju. Pored  dualnog i preduzetničkog obrazovanja karavan promoviše značaj besplatnog i redovnog vežbanja, zdravih stilova života kao i bezbednosti mladih, uz podršku javnosti i promotera karavana.

Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra za strateško planiranje rekla je da je pokretač ovog karavana činjenica da mladi sa ovim obrazovanjem mogu da odgovore na savremni tehnološki razvoj:

„Ovo je slika koju želi tim iz ministarstva prosvete na čelu sa ministrom Mladenom Šarčevićem da vidi u svim gradovima, a to je kako mladi razumeju našu poruku, koliko je važno umrežiti teorijska znanja sa praksom. Poljoprivredna škola sa domom učenika je pravi primer kako mladi stiču kvalitet kompetencija da odmah nakon formalnog obrazovanja su zapošljivi u različitim privrednim subjektima. Projektom „Duh mladosti“ radi se na ojačanju saradnje sa  privatnim sektorom. “

U ime Privredne komore Srbije govorila je direktorka sektora za edukaciju Mirjana Kovačević koja je rekla  da je karavan tu pre svega da odgovori na zahteve mladih, da se kvalitetno obrazuju i ostvaruju svoje ciljeve.

„Cilj Privredne komore Srbije jeste da se mladi ljudi obrazuju kvalitetnije i bolje  skladu sa potrebama i zahtevima privrede. Dualno obrazovanje je najviša stepenica obrazovanja koje treba da omogući mladima da  više vremena provedu u realnom radnom okruženju, a sve sa ciljem da bi stekli funkcionalno znanje i da bi reazvili svoje veštine, tačnije da bi bili osposobljeni da se brže uključe u proces rada i uključenja u proces privrede“, rekla je Mirjana Kovačević.

U ime grada Valjeva manifestaciju je otvorio zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić:

„Moram istaći da Valjevo ima sjajno srednje obrazovanje i da se zaista intezivno sprovodi dualno obrazovanje. Zahvaljujući Ministarstvu prosvete Valjevo će dobiti najbolji centar u Srbiji za dualno obrazovanje i za strateško inženjerstvo što je gradu potrebno. Radimo na tome da dobijemo još institucija koje će pored Istraživačke stanice „Petnica“ biti u službi mladih.“

U okviru  karavana, Radio S rganizovao je Zgib Zonu, a mladi Valjevci su se uključili u ovu akciju. Pobednik je grad koji bude imao najviše urađenih zgibova i od Radija S dobija renoviranje dečijeg ili sportskog igrališta.  Svi sugrađani su mogli da učestvuju u takmičenju u broju urađenih zgibova. Sugrađani grada Valjeva uradili su 12 743 zgiba i za sada je Valjevo na petom mestu.

Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!