Вести

Kina i kineski narod uvek imali poštovanje prema Srbiji

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je večeras na Kalemegdanu početku obeležavanja Kineske nove godine u Srbiji, poželevši tom prilikom da jača čelično prijateljstvo i prosperitet dvaju naroda.

Brnabić je podsetila na to da su Kina i kineski narod uvek imali poštovanje prema Srbiji i uvažavali nas kao jednakog partnera.

Ona je iskazala zahvalnost Kini i kineskom narodu na tome što su i u teškim vremenima, uprkos svemu, svojoj velični i snazi, bili uz Srbiju, što su podržavali njen teritorijalni integritet i suverenitet i što su uvek imali izuzetno poštovanje prema onome sto je srpski nacionalni interes.

Takvu vrstu podrške, pomoći i poštovanja nikada nećemo zaboraviti, rekla je Brnabić.

Premijerka je izrazila nadu da će 2023. godina doneti važne sporazume o slobodnoj trgovini sa Kinom što će, kako je ocenila, biti ogroman zamajac za domaću privredu.

Takođe, za poslednjih 10 godina izvoz u Kinu povećan je 152 puta, a samo poslednje tri godine je tripliran. Robna razmena, uprkos ogromnim izazovima, premašila je pet milijardi dolara, a izvoz je dostigao istorijski maksimum od jedne milijarde, naglasila je Brnabić.

Ona je podestila i na to da je prijateljstvo jačalo i u teškoj godini koja je iza nas, u kojoj smo imali podršku u medicinskoj pomoći, znanju, opremi, kao i priliv kineskih invesiticija, što nam je, kako je navela, pomoglo da zabeležimo dodatni rast.

Predsednica Vlade je izrazila zadovoljstvo time što se tradicija obležavanja Kineske nove godine širi Srbijom i što će ove godine biti obeležena u još pet gradova.

Čen Bo je ocenila da je ova tradicionalna kulturna manifestacija oličenje čeličnog prijateljstva dvaju naroda, koji su, iako geografski daleko, sve bliži, što je neprocenjivo bogatstvo.

Ambasadorka je podsetila na to da su u poslednjih godinu dana zajedničkim snagama u Srbiji izgrađeni brojni putevi, brza pruga, da su otvorene nove fabrike i pokrenuti direktni letovi, a povećana je i bilateralna trgovina.

Centralna proslava Kineske nove godine održana je u Beogradu, na velikom šetalištu na Kalemegdanu u prisustvu zvaničnika Srbije, ambasade Kine i Grada Beograda uz spektakularni vatromet.

Oživljen je tradicionalni ples Igra lava, nakon kojeg su okupljeni krenuli kroz Knez Mihajlovu ulicu do Trga Republike, gde se održava Festival ukusa Pojasa i puta, koji ima humanitarni karakter.

Sa kule Beograd, najviše zgrade u ovom delu Balkana emitovana je poruka Srećna Kineska nova godina.

Vlada Srbije, ambasada Kine u Beogradu i Institut za pojas i put, u saradnji sa gradovima Beogradom, Novim Sadom, Nišom, Borom i Smederevom, organizuju proslavu Kineske nove godine u Srbiji od 21. do 26. januara

Uspon
Back to top button