ВестиИнформацијеПолитика

KO ĆE TO DA PLATI – GRADONAČELNIK ILI NJEGOV ZAMENIK?

Prošlo je nešto više od 3 meseca od formiranja nove vlasti, a računi i kazne stare garniture gradskih čelnika stižu na naplatu. Pristižu presude o saobraćajnim prekršajima i parking kaznama napravljenim u prethodne dve i po godine, a cifre se kreću od 1.800,00 do 101.000,00 dinara.

Po zakonu, sve to mora platiti Grad Valjevo, odnosno građani koji pune budžet grada. Ne postoji način da sadašnji gradski oci ignorišu kazne i presude koje su gospoda bivši čelnici Valjeva pravili dok su bili samostalno na vlasti. Ne mogu da se ignorišu, jer stižu na adresu Gradske uprave, a sudstvo i zakon ne zanima ko sada predsedava gradom.

Samo u prvih šest meseci ove godine evidentirano je preko 20 parking kazni, za koje nadležni načelnici svojim potpisom traže da ih plati Grad Valjevo, uz objašnjenje (izgovor, prim. aut.) da su vozila Gradske uprave, koja nisu platila sporne parking karte, bila službeno angažovana. Postavlja se pitanje bahatosti čelnika SPS-a, koji su rukovodili Valjevom u prethodnom sazivu, ali se zbog koalicionog sporazuma sa SNS-om i dalje nalaze na bitnim funkcijama.

Upravo oni kojima je bilo teško da plate dnevne parking karte na svojim službenim putovanjima, zbog čijeg nemara i bahatosti su pristigle kazne za neplaćene parking usluge, baš ti funkcioneri SPS-a sada govore o značajnim merama gradske štednje, nenamenskim trošenjima, smenjuju načelnike i rade protiv većinskog koalicionog partnera. Pošto se zna da svi rukovodioci i funkcioneri Gradske uprave poseduje službene mobilne telefone, čije račune plaća Grad Valjevo, logično je pitati zbog čega je toliko teško poslati SMS poruke za plaćanje parkinga, putem telefona koji ionako plaća Uprava? Zašto se mučiti kada će ionako Grad platiti punu kaznu, bar deset puta većeg iznosa od cene SMS-a?!?

Posebna priča su presude Prekršajnog suda, koje zbog nepoštovanja zakona i saobraćajnih propisa u 2014. godini, tek sad stižu na naplatu. Za sada, presuda sa najvećom kaznom iznosi 101.000,00 dinara, stigla je na adresu Direkcije za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva, čiji je direktor tada bio Dragan Jeremić (SPS), sadašnji zamenik gradonačelnika. Naravno, tu presudu Prekršajnog suda mora platiti Direkcija na čelu sa novim v.d. direktora Zoranom Trifunovićem (SNS).

Bespotreban odliv sredstava iz budžeta i bahaćenje pojedinaca moraju biti iskorenjeni. Moraju se odstraniti nasleđeni zaraženi delovi finansijskog temelja Gradske uprave, ukoliko Grad Valjevo misli da nareduje. Mora se postaviti na zdrave noge ono što je već odavno trebalo da prohoda.

Da podsetimo, reč je o pojedinim pravnim aktima koji su samo u prvih šest meseci tekuće godine stigli na ime uprave Grada Valjeva, a tiču se nekog vida nepoštovanja zakona iz prethodne dve do tri godine. Krajem godine, čeka nas presek drugog polugodišta. Ko zna šta će do tada isplivati!?!

Uspon
Back to top button