ВестиПолитика

Kosovo vraćeno na dnevni red Saveta bezbednosti UN

Ambasadori Saveta bezbednosti UN će 14. novembra raspravljati o stanju na Kosovu, posle šestomesečne pauze uslovljene protivljenjem zapadnih zemalja da se rasprava o Kosovu nađe na dnevnom redu najmoćnijeg tela svetske organizacije. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić zahvaljuje Rusiji i Kini na podršci o ovom pitanju.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljaće 14. novembra o stanju na Kosovu, na kojem će biti razmotren novi izveštaj generalnog sekretara svetske organizacije, objavljeno je na sajtu UN.

Nova rasprava o stanju na Kosovu uslediće posle šest meseci pauze koja je bila rezultat protivljenja SAD, Francuske i Velike Britanije da se nastavi 19 godina duga praksa da Savet bezbednosti četiri puta godišnje raspravlja o Kosovu.

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da su neke zemlje i dalje tražile da Kosovo ne bude na dnevnom redu Saveta bezbednosti UN.

Međutim, dodaje da nisu tražile i glasanje o tome, već su odluku prepustile predsedavajućem.

„Želim da zahvalim Kini na izuzetno važnoj podršci da Kosovo bude ponovo na dnevnom redu Saveta bezbednosti, kao i Rusiji i drugim članicama Saveta koje su podržale taj predlog“, rekao je Dačić.

Poslednja sednica Saveta bezbednosti o Kosovu održana je 18. maja, kada se šest zapadnih članica tog tela založilo za promenu formata posvećenih Kosovu, čemu su se još jednom žestoko usprotivili Rusija, Kina i Srbija. SAD su, takođe, navele i da je budžet Unmika od 38 miliona dolara preteran.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/11/02/kosovo-vraceno-na-dnevni-red-saveta-bezbednosti-un/

Uspon
Back to top button