Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Kreativne radionice u Gradskoj biblioteci

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” već jedanaesto leto organizuje kreativne radionice za osnovce. Druženje sa najmlađim čitaocima i talentovanim devojčicama i dečacima počelo je u Dečjem odeljenju Biblioteke 26. juna i trajalo je  do 5. jula 2018.

Na prvoj radionici realizovanoj 26. i 27. juna, dečja mašta i kreativnost došli su do izražaja.  Mališani su uz pomoć voditelja radionice, vaspitačice Katarine Elveđi, pravili bukmarkere i broševe od filca. Na samom početku  radionice gošća je deci naglasila da filc spada u grupu najstarijih materijala koji su poznati čoveku. To je posebna vrsta vune, najfinije i najmekše. Može da bude u svim bojama, dimenzijama i različitih debljina. Danas je primena filca više nego široka – koristi se kako za pravljenje ćebadi, papuča, raznih odevnih predmeta, tako i modnih detalja (ogrlica, narukvica, broševa…). Tehnika kojom se dobija filc je starija čak i od pletenja.

Letnja druženja sa najmlađima nastavila su se 3. jula 2018.  kada su Vladimir Majstorović, profesor geografije i Milica Ružić, učenica Prehrambeno-ugostiteljske škole (smer turistički tehničar) održali radionicu: ,,Moj zavičaj – upoznavanje sa znamenitostima Grada Čačka iz ugla turističkog vodiča“. Cilj radionice bio je upoznavanje sa kulturno-istorijskim nasleđem, znamenitostima i ambijentalnim celinama grada Čačka, kao i sa poznatim Čačanima. Radionica je održana na otvorenom, kako bi se učesnici na pravi način upoznali sa kulturnim nasleđem Grada.

Posetili su Umetničku galeriju „Nadežda Petrović”, Narodni muzej, Konak Jovana Obrenovića, Hotel „Beograd“, rimske terme, spomenike Vladislavu Petkoviću Disu, Vojvodi Stepi, Nadeždi Petrović …

Od prošle godine  Biblioteka dugogodišnje, verne radioničare nagrađuje jednim lepim izletom. Prošle godine posetili smo Ovčar Banju, a ovog leta deca su sa profesorom  Vladimirom Majstorovićem i bibliotekarima Dečjeg odeljenja Jelenom Duković, Marijanom Lazić, Nevenom Petković, u četvrtak, 5. jula, posetili  selo Zlakusu  čiji su meštani poznati po grnčarstvu. U selu se nalazi  etno – park „Terzića avlija“, koji datira sa početka 20. veka. Ovaj neobični muzej na otvorenom, predstavlja tipično seosko domaćinstvo iz okoline Užica, sa starim kućama i okućnicom, a čine ga salaš, šupa, mlekar, bunar, kačara… Ljubazni i gostoprimljivi domaćini su u okviru posete organizovali i grnčarsku radionicu.

Avantura je upotpunjena posetom Potpećkoj pećini, koja se nalazi u selu Potpeć, 14 kilometara od Užica. Pećina spada u red monumentalnih dela prirode, sa najvećim pećinskim ulazom  u Srbiji. Dugačka je 10 km, ali je posetiocima na razgledanje dostupno 555 metara.  „Dvorana zmajeva”, „Don Kihot”, „Snežana i sedam patuljaka” nisu samo naslovi priča za decu, već i prirodni ukrasi, koji su ostavili najveći utisak na najmlađe.

https://infosvetionik.rs/2018/07/12/kreativne-radionice-u-gradskoj-biblioteci/

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!