Вести

Limunada – sve što nismo znali

Mnogi će se složiti da je baš ona – LIMUNADA – najbolji sok na planeti. Napravljena od tek nekoliko namirnica, predstavlja pravi izbor kada biramo voćno osvežavajuće piće, posebno u letnjim mesecima. Obožavana je od strane kako dece tako i odraslih, na svim kontinentima sveta. Niti jedan drugi prirodan sok nije tako velika inspiracija za brojne lepe i kreativne stvari – kao što je limunada. Zbog nje se stalno kreiraju posebne čaše i načini serviranja, zbog nje je prikupljeno mnogo humanitarnih sredstava, ona čak ima i svoj nacionalni dan. LIMUNADA.

1. LIMUNADA JE NASTALA U STAROM EGIPTU, 500. godine pre nove ere, kada su Egipćani pomešali limunov sok, vodu i šećer i stvorili limunadu koja je imala naziv „Qatarmizat“. Pradomovina limuna je Azija i veruje se da je limunada tamo pravljena pre nego u Starom Egiptu, ali ne postoje pisani dokazi za to.

2. PRVO JAVNO PREDSTAVLJANJE LIMUNADE U NOVOM VEKU bilo je u Parizu, 20. avgusta 1630.godine na kojem je limunada predstavljena kao piće koje se dobija od limunovog soka, vode i meda. Prodavana je ljudima na ulicama, direktno iz mini-kanistera koji su prodavci nosili na svojim leđima. Zbog tog datuma…

3. LIMUNADA IMA SVOJ NACIONALNI DAN, koji se obeležava 20. avgusta.

4. ZALEĐENA LIMUNADA je u formi sladoleda prvi put predstavljena 1840. godine u Napulju, u Italiji.

5. MASOVNA ULIČNA PRODAJA LIMUNADE zaživela je u Americi, 1873. godine, kada je Edward Bok započeo prodaju iz kolica na ulicama Bruklina.

6. NAZIV – LIMUNADA se sastoji od reči „limun“ i nastavka „ADA“ koji znači da napitak nije 100% voćni.

7. OSNOVNE NAMIRNICE ZA PRAVLJENJE LIMUNADE su limunov sok, voda i šećer (ili med i drugi zaslađivači). Nekada se u limunadu, zbog promene boje ili obogaćivanja ukusa dodaju i ceđeni crveni grejpfrut, limeta, limuntus, vitamin C, listovi nane i drugog aromatičnog bilja, razni zaslađivači, itd.

8. NAJBOLJI DODACI LIMUNADI su kockice leda i kriške limuna.
9. CEĐENA LIMUNADA ili LIMUNADA OD CELOG LIMUNA – danas su dve osnovne vrste limunade. Prva se sprema samo od isceđenog limunovog soka ( i vode i šećera), a druga od celog limuna, blendanog i usitnjenog u finu kašu koja se rastvara vodom i zasladi.

10. GAZIRANA LIMUNADA se često sreće u Engleskoj, Irskoj, Australiji, Novom Zelandu – gde se umesto obične vode koristi gazirana, te se tako dobijni napitak često naziva „cloudy lemonade“, zbog „oblačića“ vazduha u njoj.

11. LIMUNADA GASI ŽEĐ BOLJE od ostalih sokova, naučno je dokazano. Limunska kiselina pojačava lučenje pljuvačke i hidrataciju usta, zbog čega osećamo izuzetno zadovoljstvo nakon što je popijemo. U kombinaciji sa vodom, limunada je savršeno piće za tople dane, kada smo umorni i bez energije.

12. NAJPOZNATIJA IZREKA U KOJOJ SE POMINJE LIMUNADA je „Ako ti život da limun – napravi limunadu.“ Čovek koji je zaslužan za njenu popularnost je Marshall Pinckney Wilder, američki glumac, pisac i komičar, koji je uprkos patuljastom rastu i bolestima koje su pratile ovaj poremećaj, doživeo veliki životni i poslovni uspeh. Originalan tekst ove izreke napisan je 1909. godine u časopisu Retailers Newspaper i on je glasio: „In business turn obstacles into conveniences. When handed a lemon—make lemonade of it.“ – „Pretvorite poslovne prepreke u pogodnosti. Kada dobijete limun – napravite limunadu od njega.“

15. LIMUNADA IMA SVOJU VIDEO IGRICU i jedna je od retkih napitaka koji mogu da se pohvale ovom činjenicom. Ona se zove „Štand sa limunadom“ i napravljena je 1979. godine za model računara Apple II. Kako je izgledala, možete pogledati u videu.

16. HUMANITARNU PRODAJU LIMUNADE NA ULICI započela je 2000. godine četvorogodišnja devojčica Alexandra Scott, koja je bolovala od kancera i želela da skupi novac za istraživanja u borbi protiv ove bolesti. U svojoj prvoj akciji, skupila je 2000 dolara, inspirisala brojne ljude da urade isto i ova ideja živi i uspešno se održava i danas. Devojčica Aleksandra je izgubila bitku sa bolešću, a nakon njene smrti osnovana je fondacija koja uspešno deluje na principima humanitarne prodaje limunade i zove se Alex’s Lemonade Stand foundation.

17. LIMUNADA JE DEO POP KULTURE, jer se često koristi kao inspiracija za muzičke numere, slikarske motive, modne detalje i predmete svakodnevne upotrebe.

18. LIMUNADA DIJETAje poznata dijeta koja služi pre svega za čišćenje organizma od toksina.

19. RESTORANI LIMUNADE, koji postoje u nekoliko gradova USA, zasnivaju svoje celokupno poslovanje na sokovima koji se prave sa limunadom kao osnovom. U njima se prodaju limunade raznih ukusa, poput „krastavac-mint“ ili „kokos-jabuka“.

Pored ostalih država u kojima raste limun, ovo su najveći izvoznici limuna koji koriste ljudi celog sveta. Velikim delom – za limunadu.

U velikoj čaši, teglici,  sa slamčicom, kriškom limuna, kiselu ili slađu… Kako god da je servirate i volite, sigurni smo da uživanje u njoj neće izostati. Zato što je neodoljiva i uvek ukusna, njeno veličanstvo – limunada.

https://infosvetionik.rs/2018/08/23/limunada-sve-sto-nismo-znali/

Uspon
Back to top button