Вести

Mali: Industrijski park u Borči doneće 10.000 radnih mesta

Siniša Mali potpisao sa kineskom kompanijom CRBC   u Pekingu sporazum o izgradnji Industrijskog parka prijateljstva u Borči, koji će Srbiji doneti ukupnu investiciju u visini od dve milijarde evra.

„Kada pređete Pupinov most sa leve strane, u sledećih par godina nići će ogroman industrijski park na 320 hektara. Park koji treba da privuče preko 1.000 kineskih kompanija. To je, kada smo računali sa  CRBC, kompanijom koja će investirati u park, da otvori skoro 10.000 novih radnih mesta. Biće to najveći kineski industrijski park u Evropi, kako bi sve kompanije koje dolaze iz Kine u Evropu privukli da dođu kod nas“, objasnio je ministar finansija Siniša Mali i istakao da se radi o još jednom velikom ugovoru za Srbiju.

Mali je kazao da će CRBC investirati oko 220 miliona evra u Industrijski park prijateljstva, a, ako se uzmu u obzir sve kompanije koje će doci, ukupna investicija iznosiće oko dve milijarde evra.

„Ogromna investicija, sjajna vest za građane Beograd i Srbije. Polako ali sigurno vidite kako kroz projekte i sa kineske strane i ostalih zemalja podižete vaš BDP, stvarate realnu osnovu da budete optimisti da ćete, nakon što smo vicešampioni po rastu u prvih šest meseci ove godine u Evropi, postati šampioni. Upravo ovakvi projekti doprinose tome“, rekao je on.

Mali je istakao da je prezadovoljan i da sada ostaje da se u narednim mesecima definiše tačan broj kompanija i kompanije koje će doći, a da vlada krene da ulaže u infrastrukturu, te Kinezi polako da grade jednu po jednu fabriku.

„Imamo stvarno razloga da budemo optimisti za godine pred nama“, ocenio je on.

Mali:Obilaznica oko Beograda važna za celu zemlju

Ministar finansija Siniša Mali izjavio u Pekingu da je izgradnja obilaznice oko Beograda veoma važna ne samo za srpsku prestonicu, već za celu zemlje, jer će najveći deo transporta robe i kamiona, ići preko Srbije.

“Ovaj projekat je za nas od strateškog značaja, a potpisivanjem ova dva ugovora je omogućeno da saobraćajnica bude završena nakon skoro 30 godina. Izgradnjom obilaznice rasteretiće se saobraćaj u Beogradu, jer će preko nje ići celokupan tranzitni saobraćaj, povećaće se bezbednost saobraćaja i smanjiti zagađenje. Osim toga, završetkom ovog projekta tranzit preko naše zemlje će se odvijati mnogo efikasnije“, naveo je ministar finansija.

Ugovor se odnosi na radove na izgradnji deonice duge 20,4 kilometara sa pristupnim saobraćajnicama.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/09/19/mali-industrijski-park-u-borci-donece-10-000-radnih-mesta/

Uspon
Back to top button