Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Mali: Od 1. januara za prvo dete od države 300.000 dinara; Vlada u četvrtak o izmenama zakona o eksproprijaciji

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će od 1. januara naredne godine parovima koji dobiju prvo dete biti isplaćivana jednokratna pomoć od 300 000 dinara.

„Mi taj novac imamo zato što je to prioritet i možda najvažnija stvar koju treba da uradimo u narednom periodu. U ovom trenutku gradimo i saobraćajnice i auto-puteve, ali nam ništa ne vredi ako tim putevima nema ko da se vozi. Ovo nije pitanje novca, nego ispravne ekonomske politike. Dakle, 300.000 dinara za prvorođeno dete, a u narednom periodu ćemo izaći sa merama i za drugo, treće dete. U ovu svrhu, Srbija se neće zaduživati“, naglasio je ministar na TV Prva

Mali je, takođe, rekao i da će budući roditelji dobijati i pomoć koju isplaćuju lokalne samouprave, pa će primera radi, Beograđani dobiti 300.000 dinara za prvo dete, koje će država uplatiti iz budžeta, i još 100.000 od lokalne samouprave.

On je dodao da je vlada do kraja godine planirala deficit od 4,9 odsto, ali da će biti možda i ispod četiri.

„Udeo javnog duga je stabilan, javne finansije su snažne i zdrave, tako da za ove mere nema potrebe da idemo u bilo kakvo zaduživanje. Kada se definišu prioriteti na pravi način, a to su plate, penzije, natalitet, bolnice, infrastruktura, vrtići, nemamo problem da novac uložmo u prave stvari. Uprkos najvećoj ekonomskoj krizi ikada usled pandemije, Srbija će imati najveći kumulativni rast u Evropi. Za prva tri kvartala ove godine imali smo rast od 7,6 odsto, ako izuzmemo Irsku zbog multinacionalnih kompanija“, poručio je Mali.

On je najavio i da će isplata države građanima u visini od 20 evra početi 7. decembra i to prvo za najstarije sugrađane, a 8. i 9. decembra dobijaju ostali.

„Veliku pomoć smo isplatili građanima, privredi. Više od osam milijardi evra smo uložili u privredu i naše građane od prošle godine. Činjenica da će 20 evra dobiti više od 5,5 miliona građana govori o opravdanosti ove mere. Nismo davali novac svima, nego onima koji su se prijavili. Drago mi je što su se skoro svi prijavili, što su verovali u svoju državu. Sve im je isplaćeno u dan, u dinar, kako je i obećano. Nikada do sada nismo imali tolike uspehe, ni u zdravstvu, ni u ekonomiji“, naglasio je Mali.

Minisar finansija je podsetio da će penzioneri u februaru dobiti 20.000 dinara, a od 1. januara, kako je rekao, po švajcarskoj formuli, podižu se penzije za 5,5 odsto.

„Osim toga, plate će se povećati u proseku 7,3 odsto, a minimalna zarada u Srbiji porašće na iznad 35.000 dinara, to je 300 evra. To pokazuje koliko smo stabilni, to podizanje minimalne zarade. U decembru ćemo imati između 615 i 618 evra prosečne zarade u Srbiji“, kazao je on.

Vlada u četvrtak o izmenama zakona o eksproprijaciji

Očekujem da ćemo već na narednoj sednici Vlade u četvrtak imati izmene Zakona o eksproprijaciji, rekao je ministar finansija.

„Zakon jeste u skladu sa Ustavom, a u pitanju su neki rokovi, koji, prema mišljenju predsednika (Aleksandra) Vučića, a i našem, daju kraći vremenski rok za odlučivanje oko prodaje imovine od pet dana. Danas ćemo napraviti predlog izmena novog zakona, kako bismo do četvrtka imali na sednici vlade. Krajnji rok za potpisivanje je do 10. u mesecu, a ući će u parlament na usvajanje do kraja godine“, rekao je Mali na TV Prva.

On je naglasio da taj zakon nema veze sa Rio Tintom.

„Taj zakon nema baš nikakve veze sa Rio Tintom. Svaki dokument koji je donet za Rio Tinto je daleko godinu dana od nas. To je za neke bio izgovor, da kažu: ’Da, ovo je otimačina i mi zato protestujemo protiv Rio Tinta’“, kazao je ministar finansija.

Mali je rekao da se „nijedna odluka neće donositi bez građana koji žive tamo“ i bez završene studije o uticaju na životnu sredinu.

„Shodno onome što je predsednik rekao, promenićemo par odredbi zakona. Kada se završi studija o uticaju na životnu sredinu, ako se pokaže da jalovišta neće biti u koritima reka, da nema uticaja na životnu sredinu, onda će se postaviti pitanje građanima. Ako se pokaže da je moguće, na kraju krajeva, razgovaraćemo sa građanima, neka oni sami odluče šta je za njih najbolje“, dodao je Mali.

Mali je rekao i da ga iznenađuju protesti koji se dešavaju u Srbiji.

„Kome odgovara ovako jako Srbija, da imamo stopu nezaposlenosti od 10,5 odsto, koliko smo imali prošlog kvartala? U okruženju, nikome. Zato imamo veći pritisak, da se Srbija vrati u prošlost“, ocenio je Mali.

Izvor: Tanjug

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!