Вести

МАЛИ: ПРОСЕЧНА ПЛАТА ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНЕ БИЋЕ 900 ЕВРА

Министар финансија Синиша Мали био је гост јутарњег програма „Добро јутро Србијо“.  Осврнуо се на економски раст Србије, као и инвестиције и животни стандард грађана. Како је рекао, у децембру прошле године просечна плата износила је преко 600 евра, а планови за 2025. годину јесу још веће плате и пензије, као и просечна плата од чак 900 евра.

Преко милион младих ће добити 100 евра

„Почели смо обећање које смо дали, испуњавамо и у динар и у дан. Јуче смо исплатили 340.000 грађана, данас ћемо 360.000, а остали ће новац добити сутра, у року од три дана, као што смо и рекли. Преко милион младих се пријавило, пријава је била за оне од 16 до 29 година. Мислим да се свако ко је могао и желео да се пријавио. Створили смо нешто што су људи и тражили“, рекао је Мали.

„Они ће тај новац потрошити у Србији. То је важно и за нашу економију“, објаснио Мали.

Србија је прва у стопи раста економије у Европи у доба највеће кризе

„У трећем кварталу прошле године, стопа незапослености била је 10.4 одсто, на нивоу оне из 2019. године. Сачували смо фабрике и погоне, спасили радна места. Прошле године имали смо један од највећих стопа раста у Европи 7.5 одсто. Ми смо први у Европи. Активним, брзим и економским мерама успели смо да одржимо привреду. Србија је прва у стопи раста економије у Европи у доба највеће кризе, па то се никада није десило. Апсолутно смо остварили успех“, рекао је Мали.

„Прошле године 3.9 милијарди евра страних директних инвестиција је ушло у Србију. Имамо више инвестиција од свих заједно земаља у региону. Створили смо кредибилитет и поверење међу свима који желе да инвестирају. Први смо имали све респираторе, прва земља у Европи која је нудила све 4 вакцине. Свако обећање смо остварили. Зато се стално отварају фабрике, Вучић је сам отворио 250 фабрика. 2012. године смо имали стопу незапослености 25.9 одсто. Сваки четврти у Србији није имао посао, данас 10.4 одсто. Боримо се за свако ново радно место, за сваког грађанина да нађе посао. То је пример одговорне економске политике и како држава треба да покаже своју снагу у доба кризе. То је Србија и урадила. Пре два, три дана отворен је још један ауто-пут. Никада више пара нисмо инвестирали у брзе саобраћајнице, ауто-путева… Тренутно имамо 10 ауто-путева и 10 саобраћајница које се граде“, рекао је Мали.

„Наша политика је веома јасна – да оним што радимо подижемо стандард грађана Србије. Да подижемо плате и пензије. Када имате аргументе лакше је разговарати о томе“, рекао је Мали.

2025. године биће просечна плата 900 евра

„Када је монетарна политика у питању, вама је курс стабилан, а ви ми реците последњих седам, осам година колико је курс стабилан. Ако погледате удео у БДП-у са 79 довели смо га на 52 и даље ћемо га смањивати. Потпуно смо стабилни, немамо проблем са дуговима, чак враћамо старе дугове. Семафор је такав где пише њихов и наш резултат, а резултат је неупоредив. Из године у годину повећавамо просечне плате. Нико није Вучићу веровао 2019. године да ће бити просечна плата 500 евра. Сада у децембру наша просечна плата већ прешла 600 евра. У децембру 2025. године биће 900 евра просечна плата. Просечна пензија такође расте“, рекао је Мали.

„Србија је за пример у многим областима. Има ризика, али када верујете у оно што радите и имате знања које вам је неопходно, онда напредујете. Први пут Србија помаже и приватном сектору. Тешко је било, огромна је криза и пандемија је на нас утицала. Председник и ја се доста дуго познајемо и има једна тајна, а то је да некако увек имамо неку резерву. Оно што Вучић каже и Ана за мене је апсолутни приоритет. Када имате добре пројекте, новац пронађете. Пројекти који доприносе квалитету живота и економију, мој посао је да га пронађем. Упркос пандемији, ми смо мало изнад 30 милијарди евра дуга. Имамо кредит који узимамо, дугорочне пројекте финансирате дугорочним кредитом. Како имате ефекте, тако враћате кредит“, рекао је Мали.

Uspon
Back to top button