Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Informacije

Manastir Ćelije 1931

“Pravda” je 1931. objavila zanimljiv članak o manastiru Ćelije kod Valjeva.
Iz njega se može saznati kratak istorijat manastira, a što je retko i za današnje prilike, objavljen je intervju sa igumanijom manastira mati Apolinarijom.
Prema navodima autora članka, tada je u Srbiji bilo svega pet ženskih manastira.
Odmah po pretvaranju parohijske crkve u manastir, u njega je došlo pet iskušenica, među njima i igumanija manastira, koja je tada imala 28 godina.
Novinara je najviše interesovao motiv dolaska žena u manastire. Odgovarajući na ta pitanja, igumanija je rekla:”Mnogi misle da smo mi došle zbog nekog razočaranja u ljubavi.
To nije tačno. Svaka od nas želela je da se posveti Bogu i to je jedino što ju je dovelo u manstir. Za one koji tu želju nisu osetili, to je možda nerazumljivo… nama to izgleda sasvim prirodno, isto tako prirodno kao kada se neko posveti nekom pozivu u običnom životu.
Samo, ovaj poziv je daleko uzvišeniji…” Govoreći o dužnosti kaluđerica, mati Apolinarija je rekla da je dužnost igumanije slična poslu matice u košnici, tj. “da upravlja celokupnom pokretnom i nepokretnom imovinom, da se stara o poslušanju sestara i da ih upućuje u duhovni život”.
Novinar je zavirio i u njihove kelije. U skromnim i čistim sobama, osećao se divan miris tamjana i poljskog cveća.
Nigde nije bilo ogledala, ni na zidu, ni u koferima kaluđerica.
To je bilo sasvim razumljivo, pošto su se one brinule “samo o lepoti svoje duše, a za to im nije potrebno ogledalo”
Iz teksta još saznajemo da je manastir raspolagao sa oko pet hektara zemlje i sa nešto stoke, da su kaluđerice, pored molitvi, imale i radne obaveze u bašti i oko stoke, da su obilazile bolesne vernike, skupljale dobrovoljne priloge za manastir, itd.
Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!